Fotó: Vágvölgyi Bálint

Komoly belső feszültségek vannak a szombathelyi Fideszen belül

Farkas Bazsi
2019. július 14. vasárnap, 18:00
Nem mindenki örül Balázsy Péter polgármester-jelölésének a városvezetésben.

Szombathelyen a Fidesz sokkal rosszabb helyzetben van, mint az országban máshol. Az ellenzék teljes egységet mutat már január óta. Polgármester-jelöltjük dr. Nemény András mögé egységesen minden helyi képviselettel rendelkező párt (LMP, MSZP, Momentum, DK, MKKP), valamint több civil szervezet (Szolidaritás, Mindenki Magyarországa Mozgalom, V mint Vas Egyesület, Éhen Gyula Baráti Kör) felsorakozott, képviselő-jelöltjeik pedig már ezen a héten elkezdték járni körzetüket. Ráadásul a Fidesz a városi közgyűlésben is elvesztette a többségét: az Éljen Szombathely! Egyesület a Pro Savariával és a Jobbikkal az év eleje óta ellenzékből is irányítani tudja a várost.

 

A Fidesz meglehetősen lassan ocsúdott fel, és nehezen tudott igazodni a helyzethez. Dr. Puskás Tivadar még szívesen vállalt volna egy újabb ciklust, azonban Hende Csaba, a kormánypárt helyi erős embere már más személyben gondolkodott. Szóba került Balázsy Péter, a megyei önkormányzat jegyzője, valamint Illés Károly alpolgármester is. Illésről egy közvélemény-kutatásból derült ki, hogy ismertsége és népszerűségei is meglehetősen alacsony, ráadásul életének korábbi szakaszából több támadható ügye is van. 

 

Balázsyt Hende ejtette akkor még. 

 

A Fideszes jelölt-casting tovább folytatódott, de senki nem akarta vállalni a politikai feladatot. A tavasz végére nagy esély volt arra, hogy mégis a jelenlegi polgármester marad a jelölt. Puskás aktivizálta is magát, ám a Fidesz-központ mégis Balázsy mellett döntött. A szombathelyi jelölő ülésen értesüléseink szerint Kósa Lajos is részt vett, hogy ne legyen probléma a helyiek szerint túl fiatal és tapasztalatlan Balázsy jelöltté választásával. A párton kívüli, ám egyértelműen a Fideszhez köthető jegyző 2014-ben a párt szombathelyi listás képviselőjelöltje volt, testvére pedig a helyi Fidelitas vezetője. Ettől függetlenül nem tartozik a szombathelyi központi csapathoz. Az Illés Károly-Lendvai Ferenc által fémjelzett keménymag többek szerint nem is lelkes a „messziről jött emberért”, aki ráadásul Hendével is konfliktusba került. Balázsy úgy vállalta a jelöltséget, hogy saját képviselő-jelölteket hoz majd be, viszont Hende Csaba nem szeretné átadni az irányítást, és ebből érezhető belső feszültségek születtek. A jelöltek kiválasztása még mindig nincs lezárva és a jelenlegi fideszes képviselők sincsenek biztonságban. 

 

Az Éljen Szombathely! szövetséghez képest már most jelentős lemaradásban vannak a Fidesz-jelöltek. Információink szerint, most szerdára tervezték a jelöltek megnevezését, ám ezt is halasztani kényszerülnek. A probléma összetett:

 

Nem csak a Hende és Balázsy között zajló hatalmi harcról van szó, hanem arról is, hogy az inkább az ellenzéknek álló helyzetben több közismert személyiség nem vállalta a jelöltté válást, pedig Hende a Pro Savaria tagjai között is igyekezett többeket az indulásról meggyőzni. Hiába. Gondot jelent az is, hogy 2014-ben egyszer már volt sorcsere a helyi Fideszben. Akkor a drogbotrány miatt nem indulhatott fideszes jelöltként Lazáry Viktor, Marton Zsolt, Szakály Gábor (utóbbiak el is hagyták a pártot), de Poór András akkori képviselő sem kapott egyéni körzetet. Aki maradt a régi csapatból, azokról pedig a választók mondtak ítéletet. Így vesztette el a körzetét Szakács Dávid, Sági József, Horváth Csaba is, de Lendvai Ferenc és Rettegi Attila is csak listáról került vissza a közgyűlésbe. 

 


Az új fideszes képviselők bár tisztességes, botrányoktól mentes életet élők, ám fiatalnak, lendületesnek csöppet sem nevezhetők. Kecskés László, Ágh Ernő, Sátory Károly nem rendelkeznek valódi karizmával, ami még a helyi politikában is szükséges, de választókerületükben sem értek el semmi kiemelkedőt. Balázsy épp ezért fiatalítani szeretne, ám a jelenlegi képviselők nyilván védik a helyüket. Másrészt kérdés, hogy egy újabb teljes sorcserét hogyan értékelnének a választók.

 

A Hendével való konfliktus felvállalása ellenére forrásaink szerint Balázsy magában sem biztos. Eddig egy teljesen kiüresített megyei hivatalt vezetett. Szombathely teljesen más lépték. Ezen a területen semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik, míg Nemény András tapasztalt várospolitikus. Volt olyan Balázsyhoz közel álló személy is, aki a megyei jegyző kérdésére őszintén válaszolt és azt mondta, hogy a polgármester-jelöltség várhatott volna, előtte inkább családot kellett volna alapítania. 

 

Közben olyan hírek is szárnyra keltek, hogy Balázsy bár 33 éves, továbbra is édesanyjával él egy háztartásban - így még egy saját háztartás vezetésében sincs tapasztalata, nemhogy egy város irányításában. Az biztos, hogy még a reggelijéről is más gondoskodik helyette, erről a Szombathelyi Tévé Nyakkendő Nélkül című műsorában beszélt.

 

 

Balázsynak csütörtökön tettük fel a kérdést, hogy mint megyei jegyző nyilatkozzon arról, etikusnak tartja-e, hogy a Megyei Önkormányzat Facebook-oldala helyt ad a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltjének Balázsy Péternek. 

 

Válasz egyelőre nem érkezett.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás