Koczka Tibor: Mélyen elítélem Horváth Gábor nyilatkozatát

BZ
2019. október 9. szerda, 16:10
A Fidesz jelöltje azt mondta, le kellene bontani a Gothard-kastélyt.

A herényi Gothard-kastély előtt tartotta meg utolsó utáni sajtótájékoztatóját Koczka Tibor, aki nemcsak polgármesterjelölt, de a Kámon-Herény körzet képviselőjelöltje is egyben.

 

A nem tervezte, hogy összehívja, ám a Fidesz képviselőjelöltjének tegnapi szavai után mindenképpen szükségét érezte. Horváth Gábor szerint ugyanis az lenne a megoldás a Gothard-kastély problémájára, ha lebontanák azt.

 

“A szombathelyi Fidesz a jobboldali, konzervatív értékrendtől fényévekre van” - mondta, majd hozzátette, szerinte jobboldali ember ilyet nem nyilatkozhat.

 

Koczka szerint a konzervatívok alapvető értéke a hagyomány- és értékőrzés, az értékteremtés.

 

“Elfogadhatatlan, hogy valaki egy műemléket el akar bontani!”

 

Esetünkben egy 300 éves épületről van szó. Szerinte az épület nemcsak műemlék, de fontos emlékek őrzője is, kiemelte a Gothard testvérek természettudományi tevékenységet.

 

Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös szombathelyi látogatásakor megígérte, hogy a Modern Városok Program keretében felújítják és zarándokszállásként megnyitják a nagyközönségnek. Időközben ezutóbbi hasznosítása kikerült a lehetőségek közül, de a felújítás továbbra is napirenden van. 94,5 millió forintot már elkötött a város a tervekre, 2016 év végéig ki is költöztették az itt élő félkomfortos lakásban élőket felújított bérlakásokba.

 

 

Látogatóközpontot hoznának létre, előadóteremmel, planetáriummal, vendéglátóhellyel. A beruházás keretében megújulna a kastélypark is. Ezek a tervek a 2018 decemberi közgyűlés elé kerültek, ám az évekkel ezelőtt tervezett 1,8 milliárd helyett 3,3 milliárd forintra lenne szükség. Akkor az kérték a kormánytól, hogy egészítsék ki a hiányzó összeggel, ám választ azóta sem kapott a városvezetés.

 

 

Szerinte a műemlék jellegű épületegyüttes lebontása helyett azt vissza kellene adni eredeti pompájában. Olyan látogatóközpontot létesítésének, ahol a fiatalok bővíthetik természettudományos ismereteiket, ezzel a Gothard testvérek eszméjét is megőriznék.

 

“Mélyen elítélem Horváth Gábor nyilatkozatát! Aki azt mondja, le kell bontani a Gothard-kastélyt, az méltatlan arra, hogy a körzet képviselője legyen!” - zárta szavait Koczka Tibor.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás