Kilenc könyv ősz elején, amit kár lenne kihagyni

Pintér Bence 2020-09-20 14:31:00
A Könyvhét elmaradt, de a Könyvhétre tervezett könyvek egy jó része megjelent: izgalmas szórakoztató és tényirodalmi címeket válogattunk a friss termésből!

Sajnos a Könyvhét nem csak nyár elején, de ősz elején is elmaradt szokásos formájában. Ettől függetlenül a hazai kiadók nagyon színes kínálattal készültek az ősz elejére: ebből válogattunk ki pár érdekes címet.

Brandon Hackett: Eldobható testek (Agave Könyvek)

A magyar sci-fi egyik legfontosabb kortárs alkotója új könyvvel jelentkezik: a 24. században járunk, amikor az emberiség elhagyta a napkitörések miatt megsemmisülő földet. Vireni Orlando ügyésznő arra készül, hogy letartóztassa a mindenki által hősként ünnepelt feltalálót, Melvin Kadeket, akinek gyanúja szerint köze lehetett a napkitörésekhez.

Mindent felforgat azonban az, hogy a katasztrófát digitális tudatként lementett személyek visszatérnek, és magukkal hoznak egy új technológiát, amivel bárki tud magának új testet nyomtatni. Ezzel pedig a Naprendszerben elszabadul a káosz.

Warren Ellis, Darick Robertson, Rodney Ramos: Transmetropolitan – A ​teljes gyűjtemény 1. (Fumax)

A nagy magyar képregényes fellángolás eljutott abba a szakaszba, hogy ilyen hiányzó klasszikusok is megjelennek végre magyarul: Spider Jerusalem, a legendás hírű és kolosszális sikereket elért, végletekig cinikus újságíró évekkel ezelőtt önkéntes száműzetésbe vonult, hogy megszabadulhasson a Várostól. Sorsa azonban így is utoléri: vissza kell térnie a gyűlölt metropoliszba, a munkahelyre, amit ki nem állhat. Ráadásul jön az elnökválasztás...

Warren Ellis képregénye a Cyberpunk klasszikus alapműve, Spider Jerusalem pedig az egyik legmenőbb fiktív újságíró, akit valaha megalkottak. A kötet a normális változat mellett limitált, exkluzív kivitelben is megjelenik a kiadónál – egyébként itt lehet beleolvasni.

Czingel Szilvia: A női test alakváltozatai 1880-1945 (Jaffa)

Czingel Szilvia új könyvében azt vizsgálja, hogy az 1880–1945 közötti időszakban lezajló óriási társadalmi és kulturális változások – mint a két világháború, a nők tömeges munkába állása, a fokozódó iparosodás, a szecesszió vagy épp a jazzkorszak – hogyan hatottak a női testkultúrára. A korszakban a nők egyszerre ütköztek falakba és megengedő gesztusokba, amelynek következtében valódi „testőrület” bontakozott ki. Mindehhez hozzájárultak azok az elementáris hatással bíró női szépségversenyek is, amelyeknek győztesei követendő mintává váltak a fiatal lányok tömegei számára.

A női test alakváltozatai megmutatja, hogyan született meg a modern női szépségeszmény, az ideális test, és miképpen alakultak ki azok az elvárások és kihívások, amelyeknek a mai nők is igyekeznek megfelelni.

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik (Fumax)

Tamsyn Muir könyvének esztétikája gótikus, humora a legjobb értelemben véve fárasztó, története pedig a legjobb Agatha Christie-utánérzés, amit mostanában olvastam, csak brit arisztokraták helyett csontmágusokkal, mocskos szájú kardforgatókkal. Ezt írtam nemrég a tavalyi év legizgalmasabb debütáló fanatsyjéről.

Harrowhark Nonagesimus, a Kilencedik Ház páratlan csontmágus boszorkánya rendkívüli küldetés előtt áll. A Császár valamennyi Ház örökösét halálos próbatételre szólította, amelyhez minden tudásukra, erejükre és ravaszságukra szükségük lesz. Na, meg egy-egy tehetséges lovagra. Amennyiben Harrow kiállja a próbát, a Feltámadás halhatatlan, nagyhatalmú szolgájává emelkedik, azonban, ha az ő képességei és bajnoka, Gideon pengéje kevésnek bizonyul, a Kilencedik Házra biztos pusztulás vár.

Révész Sándor: Dobi ​István – Az elfeledett államfő (Európa)

Ki ​volt Dobi István? Nem könnyű eldönteni erről az ismerősnek tűnő, ám mégis az ismeretlenségbe süllyedt államfőről, hogy ki is volt valójában. Talán „a szegényember legkisebb fia”, aki megküzdött a szegénységgel és névleg elnyerte a fél királyságot, de valódi király még a trónján sem lehetett. Talán a magyar földet és földművest leginkább megértő politikus, aki a szövetkezetesítés képviseletével mégis igen sokat rontott a földből élők helyzetén. 

Talán Rákosi és Kádár alkoholizmussal küzdő bábja, aki pontosan látta a rendszer működésképtelenségének megannyi jelét, ám szerepe kimerült a csip-csup ügyek buzgó intézésében. Talán a legnépszerűbb államfőink egyike, hiszen „Árpi bácsi” előtt ő volt a vidéki parasztság „Pista bácsija”, akit időnként mégis „Szeretett Vezéremnek” hívtak.
Az élete – felemelkedése és csendes bukása – mögött ott lüktet a korabeli rendszer minden sajátossága, kényszere és megalkuvása. Csupa olyan ellentmondás, amelyek megértése Magyarország történetének megértéséhez viszi közelebb az olvasót.

Nathan Ballingrud: Szörnyvidék (Agave Könyvek)

Nathan Ballingrud első novelláskötete az emberi psziché sötét zugaiba invitálja az olvasót, egyszerre felvillanyozó és megrázó élmény. A történetek szörnyekről szólnak: igaziakról és a képzelet szülötteiről, a bennünk létezőkről és a külvilágban jelen lévőkről. Néha szülők, máskor szeretők arcát viselik, vagy éppen a miénket. Olykor a szeretet hajtja őket a legvégsőkig, hogy megváltást nyerjenek, vagy valami örökre eltörjön bennük. Mindannyian a legmagányosabb pillanatukból próbálnak menekülni, hol saját maguk, hol valami más borzasztó dolog elől.

A Szörnyvidék a 2013-as megjelenését követően hatalmas kritikai sikert aratott, a modern horror új kiválósággal gyarapodott. A kötet megkapta a Shirley Jackson-díjat, és jelölték a Bram Stoker-, World Fantasy- és British Fantasy-díjakra is, miközben a Hulu adaptálja képernyőre a novellákat; és kifejezetten érdekes lehet a horror iránt érdeklődő, de egyébként alapvetően szépirodalmat olvasó olvasók számára.

Mark Fisher: Kapitalista realizmus (Napvilág)

„Könnyebb ​elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét”

– jó nagy csúszással, de végre magyarul is megjelenik a kortárs kapitalizmuskritika egyik alapműve, amit az azóta elhunyt Mark Fisher rakott össze, lassan több, mint tíz éve.

A könyv feltárja, hogy az elgondolható horizontját behálózó kapitalista realizmus követ-kezményei ott vannak mindenütt: a politikai képzelet kimerülésén túl a stressz, a depresszió és a figyelemzavar mentálpestissé válásában éppúgy, mint a mindent átható bürokratizmus piacsztáliniz-musában, a közintézményeket meghódító bizniszontológiában, a ’89 után született generáció depresszív hedonizmusában vagy az új kulturális formák hiányában eluralkodó nosztalgia-

módban.

 

Mészáros Urbán Szabó Gábor: A ​győri regény (Napkút)

Ritkán akad kifejezetten Győrről szóló regény az ember kezébe, talán Fábián György Dan Brown-utánérzései volt utoljára olyasmi ,ami feltűnt, a polcon pedig még mindig itt figyel Jules Rado ökökatasztrófaregénye, ami szintén Győrben játszódik.

Mészáros Urbán Szabó Gábor 592 oldalas (!) regénye már nevében is egyértelműsíti, hogy ez a könyv hangsúlyosan szól a városról, de egyébként a fülszövegből kiderül, hogy valamilyen módon a szerelmről szól – ennél több azonban nem lesz világos akkor sem, ha végigolvassuk az ajánlót.

Viszont mivel Győrről szól, ezért nem tudjuk nem felhívni rá a figyelmet.

Boros Tamás: Magyarország ​2030 (Osiris / Egyensúly Intézet)

Nemrég lépett színre az Egyensúly Intézet – egyik tagjával, Filippov Gáborral készült interjú, ami itt olvasható –, ráadásul rögtön egy kiadvánnyal is jelentkeztek, ami 2030-ra nyújt jövőképet a magyaroknak: 1. Hol állunk ma? 2. Hová szeretnénk eljutni? 3. Hogyan szeretnénk eljutni oda?

„Az eltérő politikai víziók versenye gyakorlatilag elhalt. A jövőre vonatkozó gondolkodást, a stratégiai tervezést megfojtották a pártok közötti öldöklő verseny rövidlátó, választási ciklusokhoz igazított szempontjai. Egyetlen ország sorsa sincs előre megírva. Egy nemzet sem kijelölt vágányon halad a megváltoztathatatlan jövő felé. Minden generáció számára adott a lehetőség, hogy új célokat keressen és új lehetőségek után kutasson” – áll a fülszövegben.

Szólj hozzá!

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.