Fotó: Ugytudjuk.hu

Kiderült, mikor lesz a következő Savaria Történelmi Karnevál!

ugytudjuk.hu
2019. november 29. péntek, 12:07
És az is kiderült, hogy miért pont akkor.

Tegnap ülésezett a szombathelyi közgyűlés, ahol többek közt arról is szavaztak, mikor legyen 2020-ban a XXI. Savaria Történelmi Karnevál. Korábban két időpont is szóba került és mindkettővel akadtak problémák. Az egyik az augusztus 20-23-i, ami ugye az államalapítás ünnepére esik, a másik az augusztus 27-30-i hétvége, ami szintén nem szerencsés a lezárások miatt.

 

A közgyűlés a dátummal kapcsolatban kikérte a szervezők szakmai véleményét és az általuk benyújtott beszámolók alapján hozták meg végül a döntést. A szervezőknek egyébként kiemelt kérése volt, hogy a városvezetés mielőbb határozza meg az idei esemény időpontját annak érdekében, hogy az előkészítő munkálatokat és a turizmusban elengedhetetlenül fontos programozásokat el tudják indítani.

 

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. nevében Grünwald Stefánia nyújtott be szakmai beszámolót, melyben kiemelik: ugyan a belváros lezárása szempontjából kedvezőbb lenne az augusztus 20-i hosszú hétvége, több nyomós érv szól az egy héttel későbbi dátum mellett:

 

  •  20-án le vannak kötve a vásárosok, fellépők kérés hogy legyen, hogy mielőbb határozzák meg az idei esemény időpontját.
     
  • A szombathelyi szálláshelyek szinte mindegyike jelezte, hogy visszatérő vendégeik már foglalnának szobákat a 2020 évi karnevál időtartamára.  Ezen kívül a házasságkötések időpontjait is a város legnagyobb fesztiváljához igazítják a fiatal párok.
     
  • Augusztus 20-án szinte valamennyi településen szerveznek városnapokat, fesztiválokat, közöttük több olyan nagy fesztivált is, mint a Mesterségek Ünnepe (aug. 19-23), a Be my Lake (aug. 19-22.), Strand Fesztivál (aug. 19-22.), Debreceni Virágkarnevál (aug. 15-21.), Boglári Szüreti  Fesztivál (aug. 16-20.) Emiatt szinte valamennyi nevesebb előadóművész foglalt lesz ezen a hétvégén, s mivel nagy a kereslet irántuk, valószínűleg ez a honoráriumok emelkedését vonja maga után.
     
  • A Savaria Karnevál által használt infrastruktúra nagy része augusztus 20-án lekötött más helyszíneken az országban (lelátók, színpadtechnika stb.), de a vásározók többsége is megszokott menetrend szerint látogatja a fesztiválokat.

 

"Szakmai szempontok alapján ezért az augusztus 27-30 közötti hétvégét javasoljuk a 2020. évi Savaria Karnevál megrendezésére."

- írják. 
 

Emellett Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnökasszonya, Csapláros Andrea is osztja ezt a véleményt: 

 

"(...)mind a két időpontnak vannak pozitív és negatív oldalai, lehetetlen tökéletes döntést hozni bárkinek is ebben a kérdésben. 2020. augusztus 20-23. időpontra sokkal nehezebb a hagyományőrző csapatokat elhozni Szombathelyre, Savariába, mivel sok remek csapat foglalt ebben az időpontban, az augusztus 20-i rendezvények és a hosszú hétvégére tervezett programok miatt. Külföldi csapatok nagyrésze már más rendezvényre van lekötve a nyár utolsó előtti hétvégéjén. Ebből a szempontból és az előzetes egyeztetések alapján jóval több hagyományőrző csapatot lehet az augusztus 27-30. közötti időpontra mozgosítani és Savariába hívni!" - írta Csapláros Andrea a kuratórium beszámolójában.

 

A közgyűlés elfogadta a szakmai beszámolókat, így a 2020-ban augusztus 27-30. között kerül megrendezésre a XXI. Savaria Történelmi Karnevál.
 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás