Kiderült, mikor lesz a következő Savaria Történelmi Karnevál!

ugytudjuk.hu 2019-11-29 12:07:00
És az is kiderült, hogy miért pont akkor.

Tegnap ülésezett a szombathelyi közgyűlés, ahol többek közt arról is szavaztak, mikor legyen 2020-ban a XXI. Savaria Történelmi Karnevál. Korábban két időpont is szóba került és mindkettővel akadtak problémák. Az egyik az augusztus 20-23-i, ami ugye az államalapítás ünnepére esik, a másik az augusztus 27-30-i hétvége, ami szintén nem szerencsés a lezárások miatt.

A közgyűlés a dátummal kapcsolatban kikérte a szervezők szakmai véleményét és az általuk benyújtott beszámolók alapján hozták meg végül a döntést. A szervezőknek egyébként kiemelt kérése volt, hogy a városvezetés mielőbb határozza meg az idei esemény időpontját annak érdekében, hogy az előkészítő munkálatokat és a turizmusban elengedhetetlenül fontos programozásokat el tudják indítani.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. nevében Grünwald Stefánia nyújtott be szakmai beszámolót, melyben kiemelik: ugyan a belváros lezárása szempontjából kedvezőbb lenne az augusztus 20-i hosszú hétvége, több nyomós érv szól az egy héttel későbbi dátum mellett:

  •  20-án le vannak kötve a vásárosok, fellépők kérés hogy legyen, hogy mielőbb határozzák meg az idei esemény időpontját.
     
  • A szombathelyi szálláshelyek szinte mindegyike jelezte, hogy visszatérő vendégeik már foglalnának szobákat a 2020 évi karnevál időtartamára.  Ezen kívül a házasságkötések időpontjait is a város legnagyobb fesztiváljához igazítják a fiatal párok.
     
  • Augusztus 20-án szinte valamennyi településen szerveznek városnapokat, fesztiválokat, közöttük több olyan nagy fesztivált is, mint a Mesterségek Ünnepe (aug. 19-23), a Be my Lake (aug. 19-22.), Strand Fesztivál (aug. 19-22.), Debreceni Virágkarnevál (aug. 15-21.), Boglári Szüreti  Fesztivál (aug. 16-20.) Emiatt szinte valamennyi nevesebb előadóművész foglalt lesz ezen a hétvégén, s mivel nagy a kereslet irántuk, valószínűleg ez a honoráriumok emelkedését vonja maga után.
     
  • A Savaria Karnevál által használt infrastruktúra nagy része augusztus 20-án lekötött más helyszíneken az országban (lelátók, színpadtechnika stb.), de a vásározók többsége is megszokott menetrend szerint látogatja a fesztiválokat.
"Szakmai szempontok alapján ezért az augusztus 27-30 közötti hétvégét javasoljuk a 2020. évi Savaria Karnevál megrendezésére."

- írják. 
 

Emellett Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnökasszonya, Csapláros Andrea is osztja ezt a véleményt: 

"(...)mind a két időpontnak vannak pozitív és negatív oldalai, lehetetlen tökéletes döntést hozni bárkinek is ebben a kérdésben. 2020. augusztus 20-23. időpontra sokkal nehezebb a hagyományőrző csapatokat elhozni Szombathelyre, Savariába, mivel sok remek csapat foglalt ebben az időpontban, az augusztus 20-i rendezvények és a hosszú hétvégére tervezett programok miatt. Külföldi csapatok nagyrésze már más rendezvényre van lekötve a nyár utolsó előtti hétvégéjén. Ebből a szempontból és az előzetes egyeztetések alapján jóval több hagyományőrző csapatot lehet az augusztus 27-30. közötti időpontra mozgosítani és Savariába hívni!" - írta Csapláros Andrea a kuratórium beszámolójában.

A közgyűlés elfogadta a szakmai beszámolókat, így a 2020-ban augusztus 27-30. között kerül megrendezésre a XXI. Savaria Történelmi Karnevál.
 

Szólj hozzá!

Lemondott tisztségéről a Haladás ügyvezetője

A május 28-i közgyűlésen döntenek az utódlásról.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

Egy este alatt döntött az ETO új edzője arról, hogy elvállalja a csapat vezetését

Az új tréner, aki egyelőre a szezon utolsó öt meccsére érkezett.

Az Alterába Kft. nyerte el az körmendi Ökocentrum üzemeltetésének jogát

Az pályázat kiírója, a Batthyány Örökségközpont közzétette a nyílt pályázatok anyagait.

Nem adott elsőbbséget az autós, súlyosan sérült a zebrán átkelő gyalogos Szombathelyen

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Napos idő lesz pénteken

Pár helyen lehet zápor.

Felmentették a 28 évvel ezelőtti, gersekaráti gyilkosság gyanúsítottját

Bizonyítottság hiányában született meg a döntés.

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.