Fotó: mert.hu

Készenlétben a katasztrófavédelem: többen is rosszul lettek a Mátrai Erőműben

ugytudjuk.hu
2019. november 29. péntek, 06:41
Szúrós szagú, kénes, foszforos gáz lepte be az erőmű melletti településeket, megrémítve a helyieket.

Ködbe burkolózik a Mátrai Erőmű, de az elmúlt hetekben nem a köd, hanem egy kénes, foszforos gáz lepte be az erőmű melletti településeket. A beszámolókból kiderült, hogy az erőmű több dolgozójának is haza kellett mennie a munkából, mert heveny orrfolyás, hányás és fejfájás jelentkezett náluk.

 

"Nekem a férjem mesélte, hogy többen is rosszul lettek az üzemben"

 

– mondta a Blikknek Fruzsina, akinek a párja az erőmű egyik bányájában dolgozik. A furcsa gázszagot november elején észlelték, aztán mindennapossá vált a szúrós levegő.

 

A helyieket végül csak tíz nappal az első rosszullétek után tájékoztatták. November 22-én az erőmű vezetősége, a katasztrófavédelem és a tiszti főorvos is megnyugtatta a közvéleményt, elismerve, hogy több dolgozó is belélegezte a gázt, de a koncentráció nem volt életveszélyes, a környéken élőkre pedig különösen nem az.

 

A két településen egybehangzó a vélemény arról, hogy a gázszivárgást nem az erőmű, hanem a szomszédos búzafeldolgozó okozhatta. A két cégnek közösen használt víztároló medencéje van, ahonnan a gázok eredhettek, amelyek a környező patakok vizét is megszínezték.

 

Mostanra a patak vize is tisztább lett. A katasztrófavédelem pedig rendszeresen méri a levegő gázkoncentrációját .

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás