Jordán Tamás bevallotta: öngólt lőttek maguknak

VPP 2019-04-30 15:03:00
Meghatározó színészek hagyják el a szombathelyi színházat, de sok újdonsággal is kecsegtet a következő évad.

Az idei évad “gyengeségéről”, a következő évad erősségéről, nemzetközi együttműködésről és a problémákról is szó esett a Weöres Sándor Színház sajtótájékoztatóján, melyet Jordán Tamás színházigazgató tartott.

Jordán elmondta, hogy a mostani szezon előadásai nem nyerték el mindenkinek a tetszését, több darab is volt, amely megosztotta a közönséget vagy nem feleltek meg az elvárásoknak.

Szerinte az egyik legnagyobb hibát ott ejtették, hogy idén nem rendeztek zenés előadást, az igazgató szerint ezzel "halálos bűnt" követtek el, hisz ez a műfaj kell az embereknek, kell a színészeknek, kell a társulatnak.Külön kiemelte az évad fekete bárányát, a Titus Andronicust, amely “kiverte a biztosítékot” a nézőknél. Rengeteg felháborodott ember jött ki az előadásról, akik Jordán szerint lehet, hogy vissza sem mennek többet. Ennyi gyilkosságot, ennyi szexet, ami Shakespeare bosszúvágytól túlfűtött rém-drámájában van, nem mindenki tud befogadni, ráadásul a jelmezek, díszletek és a metál zene rátesz még egy lapáttal az extremitásra.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

“Ez akkora öngól volt a színház és a vezetés szempontjából, amekkora öngól csak lehetett.”


Ennek ellenére Jordán Tamás azt mondja, neki ez volt az egyik kedvenc előadása, nála bekerült a top ötbe, rendkívül értékesnek és fontosnak találja. Az igazgató szerint Pálfi György olyan szintre emelte a színpadi fogalmazást, amilyet előtte még soha nem láttak. Abban bíztak, hogy ez lett a fiatalok színháza, de sajnos mégsem hozta az elvártakat.

Az emberek szeretnek boldog színészeket nézni a színpadon, inkább a könnyedebb, populárisabb darabokra, filmfeldolgozásokra vevők, mint amilyen az Acélmagnóliák, vagy a Diploma előtt.

Problémák és megoldásokNagy szomorúság, hogy jövőre három közkedvelt és meghatározó színművész is eltávozik a színházból. A következő évadtól már nem fog játszani a társulatban Kiss Mari, Hartai Petra és Fekete Linda sem. Jordán Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: bár fáj a szívük minden ember távozásánál, ennek ellenére úgy gondolja, maximum 7-8-9 év, amennyit színészként el szabad tölteni egy színháznál és a kiváló színművészeknek a lehetőségek miatt Pesten a helyük, akármennyire is rosszul hangzik ez.
 

Megérti a távozókat is. Többeknél az is az okok közé tartozik, hogy tartanak az igazgatóváltástól, a bizonytalanságtól, amely a jövőt illeti, hisz nem lehet tudni, ki következik és milyen csapatot hoz magával.Ezzel kapcsolatban Jordán Tamás azt is elmondta elmondta, amikor a színház épült, akkor könnyebb dolguk volt jó színészeket találni, hisz többen kallódtak a tehetségek munka nélkül, amióta TAO van azóta rengeteg lett a munka is, így kevesebb a hívható színész, bár most ez megint megváltozott. Szerinte kifejezetten nehéz manapság profi színészeket találni, melynek két oka van: az egyik a fizetés. Ennyi fizetésért, amennyit itt tudnak adni, nagyon nehéz elcsábítani a nagyobb neveket. Vendégszereplőként ugranak be inkább, viszont itt jön a képbe az újabb probléma, hisz kifejezetten nehéz összeegyeztetni a bérletes előadásukat, mivel ezeknek a művészeknek egyszerre több futó darabjuk is van, így nagyon nehéz összehozni, hogy minden bérletes előadáson dolgozni tudjanak.


Arra a kérdésre, hogyan szeretnének bevonzani több nézőt és új bérleteseket azok helyett, akik kiestek, elmondták, hogy első lépésként szeretnék bevonni a színház vérkeringésébe az általános iskolások korosztályt is. Már két tankerülettel is egyeztetettek, akik nyitottak voltak és a Volánnal is elkezdtek tárgyalni, hogyan is  lehetne megoldást találni a diákok szállítására.


Németh Károly produkciós menedzser bizakodó, hisz a bérletkampány a következő évadra még csak most kezdődik és szerinte a következő évad repertoárját kifejezetten közönségbarátra sikerült összeállítani. Több lesz a könnyedség, kevesebb az elvontság.


Réthly Attila főrendező arról beszélt, hogy látványosabb lépések is kellenek a jövőben. Szükség van új arcokra, egy változó és egyre erősödő társulat és repertoár a cél. Szerinte profi táncosokban és egy saját, színházi zenekarban sem árt gondolkozni.


Jordán Tamás szerint nincs olyan felület, sajtótermék, ami eljuttatja a színház hírét az emberekhez. Sem a helyi tévére, sem az újságokra nem tudnak támaszkodni. Szombathely kisváros, ahol nagyrészt szájról-szájra terjed a darabok híre, a visszhangja.

Kiemelkedően fontosnak tartják azok megszólítását is, akiket nem érdekel túlzottan a színház. Szeretnének egyre többször megjelenni az utcán: jó példa erre a nemrégiben a Fő térre kihelyezett interaktív, digitális plakáthelyek, de többek közt emiatt díszítik fel alkalomhoz és darabhoz illően a színház épületét is és vesznek részt a különböző ünnepeken. Nagyobb erővel szeretnének kint lenni a Savaria Karneválon is, hisz rá kell erősíteni arra, hogy márpedig Szombathelynek van színháza, nem is akármilyen.   

Mi vár ránk a következő évadban?A következő évadot már a mostani “hibákból” tanulva, úgy állították össze, hogy jobban illeszkedjen az emberek elvárásaihoz. Több lesz a könnyedebb darab, lesz zenés előadás is és klasszikus magyar vígjátékok, így mondhatjuk, hogy évad első felében leginkább a nevetésé lesz a főszerep, a Márkus Emília teremben pedig láthatóak lesznek érzelmesebb darabok is.Tíz bemutatót terveznek a 2019-2020-as évadban, ebből ötöt a nagyszínpadon, négyet a Márkus Emília teremben, egyet pedig augusztus közepén a Savaria Karneválon a karneválszínház keretében tekinthet meg a közönség.Ki kell emelni, hogy a Weöres Sándor Színház 2017 óta tagja az Európai Színházi Konvenciónak (ETC). Ez a nemzetközi színházi hálózat számos, határokat átívelő projekt megvalósítására ad lehetőséget. Ezt kihasználva a színház nyílt meghívást hirdetett meg rendezők számára. A jelentkezőkből Jasa Kocelire és az olasz Luca Cortinára esett a választás - ők rendezik a következő évad első két bérletes előadását.De nézzük is a pontos menetrendet:


Szeptember 20-án mutatja be a színház Oleg és Vlagyimir Presznyakov Terrorizmus című darabját, amelyet egy olasz rendező, Luca Cortina visz színre. November 8-án mutatják be Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát a Mohácsi testvérek átiratában, Mohácsi János rendezésében, február 20-án lesz a bemutatója G. Feydeau - Hamvai Kornél Kis hölgy a Maximból című színjátékának Réthly Attila rendezésében és május 8-án kerül a színre Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátéka, amelyet Székely Krisztina rendez.

   


Bérleten kívüli bemutatóként láthatja majd a közönség Lőrinczy Attila XYZ című darabját, amelyet ugyancsak Réthly Attila rendez a nagyszínpadon.

   


A Márkus Emília teremben mutatatják be a szlovén szerző, Simona Semenic 5 fiú című darabját, amelyet a szintén szlovén Jasa Koceli rendez. November 15-én Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című színdarabját láthatja a közönség Valló Péter rendezésében, február 7-én pedig Peter Shaffer Equus című művét állítja színpadra Zsótér Sándor rendező.

   


Újra rendez Czukor Balázs a Weöres Sándor Színházban a tervek szerint, a bemutató 2020. áprilisában lesz, de a darab címe és szerzője is ismeretlen.

   


A Karneválszínház jövőre Carlo Goldoni A főnök meg én meg a főnök című vígjátékát mutatja majd be Réthly Attila rendezésében, a premiert augusztus 15-én tartják.

   


Vendégszereplések is tarkítják a szombathelyi színház programját, az Alföldi Róbert által rendezett A salemi boszorkányok című előadással május 5-én az Európai Színházi Konvenció (ETC) keretében a Nova Gorica-i Szlovén Nemzeti Színházban lép fel a társulat. A darab meghívást kapott Budapestre is a június 24-25-én megrendezendő Városmajori Színházi Szemle versenyprogamjába is.

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában:

Jövőre a jelenlegi formájában nem működik tovább a Rómer Ház Győrben

Az IME Egyesület és társulatai mellett a programszervezők és a kávézót működtető Pult is távozik a győri Rómer Házból. Az Öt Templom Fesztivál szervezői veszik át a kulturális centrum vezetését.