Idősek otthonát építene az Éljen Szombathely

Farkas Bazsi
2019. augusztus 21. szerda, 16:26
Több idős szombathelyi ápolása és lakhatása is megoldódna azzal, ha a hamarosan üressé váló SZOVA székházat átépítenék. Nemény Andráséknak kész terveik vannak.

Nekünk minden városlakó egyformán fontos, legyen szó gyerekekről, felnőttekről vagy éppen az idősekről - kezdte mai sajtótájékoztatóját Nemény András az Éljen Szombathely szövetség polgármesterjelöltje. Majd hozzátette, hogy jelenleg komoly nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki idős családtagját otthonban szeretné elszállásolni. Jelenleg ugyanis beteltek a férőhelyek, sőt a városi szociális intézmény is külsős épületben helyzeti el az időseket. 

 

 

Nemény azt mondta, hogy van javaslatuk a megoldásra. Választási győzelmük esetén a Sárdi-éri beruházás miatt ugyanis hamarosan felszabadul a SZOVA Welther Károly utcai székháza, ezt pedig hasznosítani szeretnék még pedig úgy, hogy a mögötte lévő Nádasdy Ferenc utca 17. szám alatt található épület telkét egybe nyitnák, a Weltherben egészségügyi ellátással biztosított idősek otthona létesülne, a Nádasdyban pedig idős lakásokat alakítanának ki. 

 

 

A két épületben összesen 45 lakás épülne, lakásonként pedig 1-4 személyt tudnának elhelyezni. 


A beruházást több száz millió forintra becsülik, de az építőipari árak gyors változása miatt Nemény pontos összegbe nem ment bele. Arra azonban emlékeztetett, hogy nem is olyan régen a fideszes városvezetés egy ukrán munkásszálló tervét akarta végigvinni a közgyűlésen, ezt azonban ők nem szavazták meg. 

 

 

Az a különbség a két oldal között, hogy nekünk a szombathelyiek a fontosak, nem pedig a multik olcsó munkaerővel való kiszolgálása - mondta Nemény. 

 

A tájékoztatót Bokányi Adrienn, a önkormányzati képviselőjelölt folytatta azzal, hogy jelenleg van egy kidolgozott rendszer Szombathelyen, ami okos eszközökkel segíti az időseket, oly’ módon, hogy az eszközök mérik a különböző életfunkciókat, majd ezeket egy központ tárolja, szükség esetén pedig egy rendszer továbbítja azokat. 

 

 

A városban most mindössze 40 darab olyan okoseszköz van az időseknél, ami a 2019-es technikai követelményeknek megfelelnek. Választási győzelmük esetén azonban minden rászorulónak ingyen adná a város a 200-250 ezer forint értékű eszközöket. 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás