A város szélére költözik a SZOVA

Farkas Bazsi 2018-10-30 12:33:00
2 milliárdos beruházás kezdődött Szombathelyen. Hamarosan üres lesz a cég Welther Károly, és Jászai Mari utcai épülete.

Komoly beruházást jelentettek be ma délelőtt a szombathelyi városházán: 2 milliárd forintból ipari parkot fejleszt a SZOVA és hamarosan elkezdődik a városi közszolgáltató telephely építése is. A beruházás két szempont miatt is jelentőséggel bír.

A SZOVA 2007-ben kötvénykibocsátást hajtott végre. A cég 5 milliárd forint névértéken jegyezte a kötvényeket, ami a svájci frankos beváltás miatt végül 8 milliárdot hozott a cégnek. Ezt évi 400 millió forintos törlesztéssel, 2030-ig kell kiegyenlíteni, így egy előremenekülő taktikát választott a cég vezetése. Vagyis a kapott pénzből vásároltak egy 14,7 hektárnyi területet Szombathely határában, a 86-87-es utak kereszteződésében, ezt ma már csak Sárdi-ér úti területként emlegetik. 

A terv ugyanis az volt, hogy ipari parkot hoznak létre, kiépítik az infrastruktúrát, olyan részletességgel, hogy a csapadékvíz elvezetésen keresztül, a közvilágítás, a szennyvíz ellátás, vagy éppen az ipari áramellátás is rendelkezésre álljon. Ehhez szerzett most a város 506 millió forintos TOP-os pályázati forrást. Az építkezés pedig már meg is kezdődött, ami azt jelenti, hogy legkésőbb január, február környékén értékesíthetők lesznek ezek a területek, összesen 8 telek. 

A másik lába ennek a projektnek pedig a SZOVA kiköltözése a belvárosból. A cégnek most két telepe van. Az egyik a Jászai Mari utcában van, a másik pedig a Welther Károlyban. 2015-ben Orbán Viktor szombathelyi látogatásakor jelentette be, hogy 1,5 milliárd forintot kap a város arra, hogy  városi közszolgáltató telephelyet építsen - bár a miniszterelnök saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogy ez mit is jelent. 

Ez, ahogy a mai prezentáción megtudhattuk, egy olyan létesítmény lesz, amiben helyet kap a SZOVA teljes apparátusa. A terveken - amelynek látványterve a címlapfotón látható -  két irodaház, és a városgazdálkodási gépek elhelyezésére alkalmas műhely és garázs megépítését jelenti. Első körben az egyik irodaház és a műhely, valamint garázs épül meg. A másik irodaház - ami egyébként egy inkubátorház lesz és a SZOVA működését nem befolyásolja -  megépítésére egyelőre még nincs pénz. Az új létesítmény után a SZOVA belvárosi telepe és irodaháza is értékesítésre kerül. Vagy eladják vagy kiadják majd. Erre a tavasszal sor is kerülhet. 


 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.