Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Bazsó Bálint 2020-10-20 14:16:23
Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.

Ahogyan arról október elején portálunk is beszámolt, eredménytelen lett az a pályázat, amit a szombathelyi önkormányzat írt ki 1000 fa telepítése és két évig tartó gondozása kapcsán.

Mint ismert, tavaly a kampányban a fásítási program az Éljen Szombathely! egyik fontos ígérete volt. 2019 októberében a Berzsenyi téren tartott sajtótájékoztatóján Nemény András azt mondta: ők nem betondzsungelt és beton tereket szeretnének telepíteni a városba, hanem élhető tereket, parkokat hoznának létre. Éppen ezért választották a sajtótájékoztató helyszínéül a Berzsenyi teret, ami szerintük lehetett volna zöldebb is. Most inkább betonnal és térkővel van tele, az arra sétáló embereknek semmi sem ad árnyékot.

Nemény Andárs és az Éljen Szombathely! 14 képviselőjejelöltjének sajtótájékoztatója 2019. október 9-én.

A választást követően már a tavaly novemberi közgyűlésen tárgyaltak a fák elültetéséről. Akkor annyiban állapodtak meg, hogy a fásítás kiviteli terveinek elkészítésébe bevonják 

  • a városi főkertészt,
  • a Szombathelyi Parkfenntartási Kft.-t,
  • a fásítással érintett városrész önkormányzati képviselőit,
  • a fenntartható fejlődéssel és klímapolitikával összefüggő feladatokkal foglalkozó környezetvédelmi tanácsnokot,
  • Szépítő Egyesület képviselőjét,
  • a Szépítő Egyesület által szükségesnek tartott egyéb civil szervezeteket,
  • a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságot,
  • valamint a polgárőr szervezeteket.

A nyár elején napvilágot látott terv szerint a legtöbb fát Szombathely, Szentkirály-Gyöngyöshermán városrészben ültetik el, összesen 106-ot. A legkevesebb növény pedig a Derkovits lakótelepre kerül, itt mindössze 43-at helyeznek el.

Ezer fával tenné zöldebbé Szombathelyt az Éljen Szombathely!, 15-öt már ma elültettek

Az Éljen Szombathely! 14 képviselője és a polgármesterjelöltjük, Nemény András ma egy-egy fát ültettek el Szombathelyen, ezzel jelezve, hogy a jövőben zöldebbé tennék a várost. Nem apróznák el, 1000 fát ültetnének a következő évben. A Berzsenyi téren tartott sajtótájékoztatóján Nemény András elmondta, hogy ők nem betondzsungelt és beton tereket szeretnénk telepíteni a városba, hanem élhető tereket, parkokat hoznának létre.

Egyetlen pályázó, érvénytelen pályázat

Október elején azonban kiderült, hogy a közbeszerzési pályázatra mindössze egyetlen pályázó tett ajánlatot, ám ők is eredménytelenül, az indoklás szerint azért, mert „az ajánlattevő ajánlata nem felel meg az ajánlattételi felhívásban meghatározott feltételeknek”.

Ennek kapcsán megkerestük az önkormányzatot, hogy mikor írják ki újra a pályázatot, illetve mikor kezdődhet meg a telepítés. 

Mint kiderült, az érvénytelen pályázat miatt az idei ültetési időszakból már kicsúszott a város. Mint írják:

„A telepítési időszakra, valamint a közbeszerzési eljárás időigényére is figyelemmel ebben az évben az ismételt eljárás nem kerül megindításra, a következő költségvetési évben az ültetési időszak figyelembevételével kerül sor a kiírásra”.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A kiültetésre kerülő facsemetékre vonatkozó kérdésünkre közölték, a telepítésre vonatkozó kiviteli terv elkészült. Mint írják:

A tervezés során első lépésben a tervezési területek meghatározására került sor. A választókerületek képviselőinek, a városi főkertész, valamint a 10 millió fa mozgalom városra vonatkozó javaslatai alapján helyszíni bejárásokat követően kerültek véglegesítésre a kiválasztott területek az előirányzott fa darab számokkal".

Az is kiderült, hogy a pontosított helyszíneket és a körzetekbe tervezett fák darabszámait a választókörzetek képviselői is jóváhagyták.

A kiviteli terv szerint lombhullató fák, örökzöldek és lombhullató cserjék kerülnek telepítésre.

"Az adott helyszínre alkalmas fafajta kiválasztását a megbízott tervező a klimatikus viszonyok, ökológiai és szakmai szempontok figyelembevételével végezte el"

A fásítási ígéretet tehát nem felejtette el az önkormányzat, ám tavaszig mindenképpen várni kell a program elindítására. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.