Honlapot indított a kőszegi fideszes képviselő fia, a város megtámogatta

ugytudjuk.hu 2019-01-06 07:51:00
A közpénzből támogatott oldalon kiemelt helyet kap az úgynevezett Kőszegi sör népszerűsítése is. Az italt a honlapalapító-képviselőrokon forgalmazza.

A koszeg.hu néven működik Kőszeg város hivatalos honlapja. A lap folyamatosan frissül, üzemeltetője nonprofit módon a városi önkormányzat. Többek között ez is elhangzott azon a bizottsági ülésen, amit 2016 januárjában tartottak a vasi városban. (A domain.hu szerint a jogosult a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, ami valóban az önkormányzat intézménye).
Elsőként ezen az ülésen bukkant fel a koszeginfo.com weboldal neve is, úgyis mint támogatandó felület. Mivel - a polgármester szavaival - az üzemeltető, “Kiss András sok energiát és pénzt fektetett az eddigi munkájába, Kőszeg város image építésébe”. Be is mutatkozott a testületnek a honlapüzemeltető-közgazdász, bár biztos akadt, aki korábban is hallott felőle.
Kiss András egyéni vállalkozó közeli rokona ugyanis Kiss Károly Péter (Fidesz-KDNP), aki a város képviselőtestületében ül. Általános kőszegi ismeret szerint apa-fiú kapcsolat az övék, egy biztos, hogy a honlapüzemeltető ifjabb Kiss a város oldaláról letölthető szerződés-tervezet szerint ugyanazon a címen lakik, mint a képviselő. Ráadásul ifjabb Kiss családi karácsonyi posztján feltűnik a képviselő is.
Idősebb Kiss a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnöke is - írja cikkében az atlatszo.hu

Ekkor, 2016 januárjában a honlap támogatásának tervét a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság tárgyalta. Már akkor több bizottsági tag is úgy gondolta, felesleges 2 millió forintot költeni egy évben - Kiss ugyanis ennyi pénzt kért az önkormányzattól - egy újabb, Kőszeggel foglalkozó weblap üzemeltetésére.
Volt olyan javaslat, hogy ha ezt a pénzt kiadják, akkor inkább a koszeg.hu cikkeinek idegen nyelvre fordítására tegyék meg. Olyan aggályokat is megfogalmazott a bizottság, egyébként szintén Fideszes elnöke, hogy ezzel magánvállalkozást támogatna a város közpénzből. A javaslat 2 millió forintos kerete ekkor elbukott, abban azonban egyetértett végül a bizottság, hogy valamennyi támogatást kapjon a lap. 

Érdemes megjegyezni, hogy az előterjesztő Huber László (Fidesz-KDNP), polgármester volt. Aki ezek után egy másik bizottsághoz vitte be a javaslatot. 

Ha valaki azt gondolja, hogy most jön a képbe a végül támogatott Kiss András képviselő-rokonának bizottsága, akkor az illető jó helyen kapiskál. 

2016 júniusában ült össze a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, ahol szintén Huber polgármester javaslatára tárgyalták a támogatás kérdését. A jegyzőkönyv tanúsága szerint itt már kevésbé volt szőrszálhasogató a hangulat. 4 igen és 1 nem szavazattal a bizottság elfogadta a 2 millió forintos támogatási javaslatot. A vállalkozóval kötött szerződés szerint 2016. július 1-től, 2017. június 30-ig tartó időszakra szólt ez az összeg. 

Összehasonlításképpen: a 2016-os kőszegi költségvetésben többek között ingatlanvásárlás (1,9 millió), térfigyelő kamera rendszer létesítése (1 millió) vagy a Fő téri programok megtartását segítő áramellátási rendszer (1 millió) beruházásra hiúsult meg pénzhiányra hivatkozva. 

A koszeginfo.com azonban jól teljesített, mivel a testület a szerződés lejártához közeledve, a 2017. június 29-i ülésén ismét napirendre tűzte Kiss András támogatását. 2018. június 30-ig újfent 2 millió forintot kapott a koszeginfo.com működtetésére. Ez volt az a költségvetési év, amikor Kőszegen nem volt pénz a Munkás utcai (2,49 millió) és Starndsétány utcai (2,23 millió) járdák felújítására. Ráadásul, ahogy az Átlátszó nemrégiben megírta, úgyszintén forrás hiányában nem nyit új temetőt a város, pedig a régi megtelt, már urnahely is csak korlátozottan áll rendelkezésre.

A koszeginfo.com impresszumában a lap bemutatásán kívül semmi más nem szerepel. Hogy ki a kiadója, kik a szerkesztőség tagjai, erről semmilyen tájékoztatást nem ad az oldal. Megnéztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatbázisát, ahol a bejegyzett internetes sajtótermékeket listázzák. Hiába kerestük, az interneten elérhető nyilvántartás szerint a koszeginfo.com-ot nem találtuk. Sőt, a nemzetközi (mármint nem csak a magyar, .hu-ra végződő) domainok jogosultjait is lajstromozó oldalt böngészve sem lettünk sokkal bölcsebbek: csak a hostoló szolgáltató céget találni. Még szerencse, hogy az önkormányzati jegyzőkönyvek rendszeresen megnevezték Kiss-t, mint üzemeltetőt - 2017-ben legalábbis mindenképpen ő volt ezek szerint.

Kiss András több lábon álló vállalkozó. 2016 például igazán mozgalmas év volt számára, mivel nem csak a weblapja kapott 2 millió forintos támogatást egy évre közpénzből, de sört is gyártani kezdett.
Kőszegen az 1800-as évek végén indult a sörgyár. A gyár épületét a II. világháború alatt érte bombatalálat. Ekkortájt meg is szűnt a nagyüzemi sörgyártás a városban, és azóta sem indult újra.

Kiss mégis Kőszegi Sör néven kezdett sört forgalmazni. Írtunk emailt a vállakozónak, hogy megtudjuk, pontosan, hol gyártják a nevében “kőszegi” sört. Választ egyelőre nem kaptunk. A palackon is csak annyi áll, a gyártás helye Magyarország. 

A közpénzzel támogatott Koszeginfo.com kiemelt helyet adott Kiss termékének. Az “Étel-ital” menüpont alatt mindjárt a habzó Kőszegi Sör fotója néz szembe az olvasóval. 

Leveleztünk a kőszegi sörgyárat a két világháború között működtető Nyugat-Magyarországi Sörgyárak Rt. jogutódjával, a Heinekenel is. Ott azt a választ kaptuk, hogy: “a Kőszegi sör elnevezés semmilyen szempontból nem tartozik a Heineken Hungáriához, így a nevet bárki használhatja vagy levédetheti.”


A Kőszegi Sör honlapjának leírása szerint a név “tisztelgés a régi kőszegi sör emléke” előtt. Szintén a honlapról derül ki, hogy a Budapest mellett 9 vidéki városban kapható a Kőszegi Sör, ezek közül pedig 7 Nyugat-Dunántúli, javarészt Kőszeg melletti település. 

A Kőszegi Sör egyébként nemrég megmérettette magát. December elején jött a hír, hogy a márka Bécsi Lager söre bronz minősítést (a minősítés, akár csak a boroknál a termék minőségére utal) kapott a Brussels Beer Challenge-n. Közel két hétre rá az Ugytudjuk.hu írta meg elsőként, hogy a Kőszegi Sör csupán a nevében kőszegi. 

A cikk megjelenésének másnapján Huber László polgármester, “a Kőszegi Sör márkaépítésében végzett kimagasló eredményeiért” elismerő oklevelet adományozott a sört forgalmazó Kiss András vállalkozónak.


 

Szólj hozzá!

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Közúti ellenőrzést végeztek, ekkor jött nagy sebességgel egy kocsi.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Vonattal 117-en - köztük 71 gyerek - érkeztek Budapestre.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

A fenntartható energiaforrások fejlesztését sürgeti az LMP

Évente 300 milliárd forintot kellene megújuló energiára költeni, hogy felzárkózzunk.

Hétfőn irtják a szúnyogokat Sárváron

Ne lepődjünk meg, ha nagyon füstölő kocsit látunk.

Veszprém környékén felújítják a vasutat, változik a menetrend

A Győr-Veszprém és a Budapest-Szombathely között járó vonatokat is érinti a felújítás.

Eloltották a Miskolc melletti erdőtüzet

Száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés.

A szél marad, de sütni fog a nap szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32 fok között alakul.

Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon

A kommunista Magyarország ezzel a lépéssel számos nyugati államot megelőzött egyébként.

A Rába felvásárolta a Rekard csoportot

A cég a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Indul a Győrkőcfesztivál, le lesz zárva a Rába kettős híd

Terelt útvonalon járnak a buszok még hétfőn is.