Honlapot indított a kőszegi fideszes képviselő fia, a város megtámogatta

ugytudjuk.hu 2019-01-06 07:51:00
A közpénzből támogatott oldalon kiemelt helyet kap az úgynevezett Kőszegi sör népszerűsítése is. Az italt a honlapalapító-képviselőrokon forgalmazza.

A koszeg.hu néven működik Kőszeg város hivatalos honlapja. A lap folyamatosan frissül, üzemeltetője nonprofit módon a városi önkormányzat. Többek között ez is elhangzott azon a bizottsági ülésen, amit 2016 januárjában tartottak a vasi városban. (A domain.hu szerint a jogosult a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, ami valóban az önkormányzat intézménye).
Elsőként ezen az ülésen bukkant fel a koszeginfo.com weboldal neve is, úgyis mint támogatandó felület. Mivel - a polgármester szavaival - az üzemeltető, “Kiss András sok energiát és pénzt fektetett az eddigi munkájába, Kőszeg város image építésébe”. Be is mutatkozott a testületnek a honlapüzemeltető-közgazdász, bár biztos akadt, aki korábban is hallott felőle.
Kiss András egyéni vállalkozó közeli rokona ugyanis Kiss Károly Péter (Fidesz-KDNP), aki a város képviselőtestületében ül. Általános kőszegi ismeret szerint apa-fiú kapcsolat az övék, egy biztos, hogy a honlapüzemeltető ifjabb Kiss a város oldaláról letölthető szerződés-tervezet szerint ugyanazon a címen lakik, mint a képviselő. Ráadásul ifjabb Kiss családi karácsonyi posztján feltűnik a képviselő is.
Idősebb Kiss a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnöke is - írja cikkében az atlatszo.hu

Ekkor, 2016 januárjában a honlap támogatásának tervét a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság tárgyalta. Már akkor több bizottsági tag is úgy gondolta, felesleges 2 millió forintot költeni egy évben - Kiss ugyanis ennyi pénzt kért az önkormányzattól - egy újabb, Kőszeggel foglalkozó weblap üzemeltetésére.
Volt olyan javaslat, hogy ha ezt a pénzt kiadják, akkor inkább a koszeg.hu cikkeinek idegen nyelvre fordítására tegyék meg. Olyan aggályokat is megfogalmazott a bizottság, egyébként szintén Fideszes elnöke, hogy ezzel magánvállalkozást támogatna a város közpénzből. A javaslat 2 millió forintos kerete ekkor elbukott, abban azonban egyetértett végül a bizottság, hogy valamennyi támogatást kapjon a lap. 

Érdemes megjegyezni, hogy az előterjesztő Huber László (Fidesz-KDNP), polgármester volt. Aki ezek után egy másik bizottsághoz vitte be a javaslatot. 

Ha valaki azt gondolja, hogy most jön a képbe a végül támogatott Kiss András képviselő-rokonának bizottsága, akkor az illető jó helyen kapiskál. 

2016 júniusában ült össze a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, ahol szintén Huber polgármester javaslatára tárgyalták a támogatás kérdését. A jegyzőkönyv tanúsága szerint itt már kevésbé volt szőrszálhasogató a hangulat. 4 igen és 1 nem szavazattal a bizottság elfogadta a 2 millió forintos támogatási javaslatot. A vállalkozóval kötött szerződés szerint 2016. július 1-től, 2017. június 30-ig tartó időszakra szólt ez az összeg. 

Összehasonlításképpen: a 2016-os kőszegi költségvetésben többek között ingatlanvásárlás (1,9 millió), térfigyelő kamera rendszer létesítése (1 millió) vagy a Fő téri programok megtartását segítő áramellátási rendszer (1 millió) beruházásra hiúsult meg pénzhiányra hivatkozva. 

A koszeginfo.com azonban jól teljesített, mivel a testület a szerződés lejártához közeledve, a 2017. június 29-i ülésén ismét napirendre tűzte Kiss András támogatását. 2018. június 30-ig újfent 2 millió forintot kapott a koszeginfo.com működtetésére. Ez volt az a költségvetési év, amikor Kőszegen nem volt pénz a Munkás utcai (2,49 millió) és Starndsétány utcai (2,23 millió) járdák felújítására. Ráadásul, ahogy az Átlátszó nemrégiben megírta, úgyszintén forrás hiányában nem nyit új temetőt a város, pedig a régi megtelt, már urnahely is csak korlátozottan áll rendelkezésre.

A koszeginfo.com impresszumában a lap bemutatásán kívül semmi más nem szerepel. Hogy ki a kiadója, kik a szerkesztőség tagjai, erről semmilyen tájékoztatást nem ad az oldal. Megnéztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatbázisát, ahol a bejegyzett internetes sajtótermékeket listázzák. Hiába kerestük, az interneten elérhető nyilvántartás szerint a koszeginfo.com-ot nem találtuk. Sőt, a nemzetközi (mármint nem csak a magyar, .hu-ra végződő) domainok jogosultjait is lajstromozó oldalt böngészve sem lettünk sokkal bölcsebbek: csak a hostoló szolgáltató céget találni. Még szerencse, hogy az önkormányzati jegyzőkönyvek rendszeresen megnevezték Kiss-t, mint üzemeltetőt - 2017-ben legalábbis mindenképpen ő volt ezek szerint.

Kiss András több lábon álló vállalkozó. 2016 például igazán mozgalmas év volt számára, mivel nem csak a weblapja kapott 2 millió forintos támogatást egy évre közpénzből, de sört is gyártani kezdett.
Kőszegen az 1800-as évek végén indult a sörgyár. A gyár épületét a II. világháború alatt érte bombatalálat. Ekkortájt meg is szűnt a nagyüzemi sörgyártás a városban, és azóta sem indult újra.

Kiss mégis Kőszegi Sör néven kezdett sört forgalmazni. Írtunk emailt a vállakozónak, hogy megtudjuk, pontosan, hol gyártják a nevében “kőszegi” sört. Választ egyelőre nem kaptunk. A palackon is csak annyi áll, a gyártás helye Magyarország. 

A közpénzzel támogatott Koszeginfo.com kiemelt helyet adott Kiss termékének. Az “Étel-ital” menüpont alatt mindjárt a habzó Kőszegi Sör fotója néz szembe az olvasóval. 

Leveleztünk a kőszegi sörgyárat a két világháború között működtető Nyugat-Magyarországi Sörgyárak Rt. jogutódjával, a Heinekenel is. Ott azt a választ kaptuk, hogy: “a Kőszegi sör elnevezés semmilyen szempontból nem tartozik a Heineken Hungáriához, így a nevet bárki használhatja vagy levédetheti.”


A Kőszegi Sör honlapjának leírása szerint a név “tisztelgés a régi kőszegi sör emléke” előtt. Szintén a honlapról derül ki, hogy a Budapest mellett 9 vidéki városban kapható a Kőszegi Sör, ezek közül pedig 7 Nyugat-Dunántúli, javarészt Kőszeg melletti település. 

A Kőszegi Sör egyébként nemrég megmérettette magát. December elején jött a hír, hogy a márka Bécsi Lager söre bronz minősítést (a minősítés, akár csak a boroknál a termék minőségére utal) kapott a Brussels Beer Challenge-n. Közel két hétre rá az Ugytudjuk.hu írta meg elsőként, hogy a Kőszegi Sör csupán a nevében kőszegi. 

A cikk megjelenésének másnapján Huber László polgármester, “a Kőszegi Sör márkaépítésében végzett kimagasló eredményeiért” elismerő oklevelet adományozott a sört forgalmazó Kiss András vállalkozónak.


 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.