Hogyan lett pár évre rock főváros Szombathely?

ugytudjuk.hu 2019-11-03 16:03:00
Bruce, Connor, Deep Purple, Mayall és a Nazareth

Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi popzeneileg, Szombathely esetében szinte hihetetlen dolgokra lel. Az egyébként elzárt határvárosban tombolt a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset a Művelődési és Sportházban. Mai szemmel elképesztő, hogy kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker. De hogyan ütött be az ötöstalálat?

Mint a mesében. Volt egyszer egy szocializmus, amely uralkodott a népen, majd amikor meggyengült, kinyitott bizonyos szelepeket. Mindig a fiatalság löki le az aktuális hatalmat a trónjáról. Ezt tudván az aczéli kultúrpolitika a beat-rock-popzenében jóval többet tűrt el, mint mondjuk a könyvkiadásban. Amíg Orwell 1984 című alapműve csak szamizdatban (kéziratos) terjedhetett, addig Szombathelyen a hanyatló nyugati kultúra azonos idejű világsztárjai léphettek fel! Mai ésszel is nehezen fogható fel, hogy kik követték egymást a Művelődési és Sportház színpadán: Nazareth, majd Hazel O' Connor, az Üvegtörők című kultfilm sztárja, aztán a fehér blues pápa, John Mayall és Jack Burce. Aki egy bizonyos Ginger Bakernek és egy másik hangjegytolónak, Eric Claptonnak volt a játszótársa. Ez volt minden idők egyik legjobb rock-formációja, a Cream. Nos, ennek frontembere kápráztatta az MSH csordultig telt publikumát.

Connor

De miként érkezhetett ennyi világsztár ilyen rövid idő alatt a vasi fővárosba?  És miért pont ide? A válasz: ötöstalálat léptékű szerencse folytán. A már említett szelepnyitás után tűnt fel a hazai és a nemzetközi popüzlet egén egy remek üzletember, Hegedüs László. Ő volt az, aki hazánkba csábította a Queen együttest és ő volt az, aki először vitt igazi világsztárokat a vidéki nagyvárosokba. Szombathely úgy jött képbe, hogy Hegedüs cégének biztonsági főnöke, Szabó Endre vasi, éppenséggel szombathelyi kötődésű volt és ismerte a város beatzenei hagyományait. Tudta, hogy már 1965-ben az MSH-ban lépett fel az angol Stovepipe (Kályhacső) formáció, majd érkezett a Nashville Teens, az énekes Ray Phillipsel (Tobacco Road). Akit a magyar népnyelv Révfülöpre keresztelt. Szabó úr meggyőzte Hegedüs Lászlót, vegyék be a turnékörútba Szombathelyt is. A döntő szempont persze Ausztria közelsége volt és ez a számítás be is jött: több száz osztrák vett részt a vasi koncerteken. Így lépett fel az MSH-ban a punkos lány, Hazel O' Connor, valamint remek szaxofonosa, Claire Hurst, majd Eddy Grant, John Mayall,  a Nazareth, Jack Bruce és a legvégén a Deep Purple.

Gondolhatnánk, forradalmi lökést adott ez a magas zenei minőség a helyi popéletnek, de nem. A merev kulturális rendszer egyszeri engedményként fogta fel a koncerteket, hazai folytatásról, pláne folyamatról, szó sem lehetett. A koncertjegyek egy jelentős részét a párt ifjúsági szervezete, a KISZ holdudvarában értékesítették, többnyire ingyen. A problémás rajongókkal meg lekésették a műsort – a sűrű rendőri igazoltatások révén. De így is sok ezren kaptak némi ízelítőt a szabad világ zenéjéből, s ez a hangulat később is megmaradt. Apró, de jellemző történet: a Nazareth énekese, Don McCafferty és a gitáros Manuel Charlton sétált egyet a szombathelyi főtéren, de a rajongók nem hitték el, hogy ők azok. Bizonyosságot akkor nyertek, amikor több civilruhás nyomozó jelent meg és az angol zenészeket udvariasan visszakísérték szálláshelyükre, a Savaria Szállóba. 

Hurst

Melyik volt a legemlékezetesebb koncert? Erre nem adható jó válasz, mert a maga módján mindegyik szenzációs volt. Mayall Ugráló szobája, vagy Connor borzongtató sikításai, a Füst a víz felett mai is libabőrös élmények.  A nagy korszakot a Deep Purple zárta le, amely anyagilag bukás volt. Hegedüsék ezután már nem gondolkodtak a városban és bekövetkezett a mai napig tartó, kiszámítható középszer. 

Szólj hozzá!

Lemondott tisztségéről a Haladás ügyvezetője

A május 28-i közgyűlésen döntenek az utódlásról.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

Egy este alatt döntött az ETO új edzője arról, hogy elvállalja a csapat vezetését

Az új tréner, aki egyelőre a szezon utolsó öt meccsére érkezett.

Az Alterába Kft. nyerte el az körmendi Ökocentrum üzemeltetésének jogát

Az pályázat kiírója, a Batthyány Örökségközpont közzétette a nyílt pályázatok anyagait.

Nem adott elsőbbséget az autós, súlyosan sérült a zebrán átkelő gyalogos Szombathelyen

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Napos idő lesz pénteken

Pár helyen lehet zápor.

Felmentették a 28 évvel ezelőtti, gersekaráti gyilkosság gyanúsítottját

Bizonyítottság hiányában született meg a döntés.

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.