Hogyan lett pár évre rock főváros Szombathely?

ugytudjuk.hu 2019-11-03 16:03:00
Bruce, Connor, Deep Purple, Mayall és a Nazareth

Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi popzeneileg, Szombathely esetében szinte hihetetlen dolgokra lel. Az egyébként elzárt határvárosban tombolt a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset a Művelődési és Sportházban. Mai szemmel elképesztő, hogy kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker. De hogyan ütött be az ötöstalálat?

Mint a mesében. Volt egyszer egy szocializmus, amely uralkodott a népen, majd amikor meggyengült, kinyitott bizonyos szelepeket. Mindig a fiatalság löki le az aktuális hatalmat a trónjáról. Ezt tudván az aczéli kultúrpolitika a beat-rock-popzenében jóval többet tűrt el, mint mondjuk a könyvkiadásban. Amíg Orwell 1984 című alapműve csak szamizdatban (kéziratos) terjedhetett, addig Szombathelyen a hanyatló nyugati kultúra azonos idejű világsztárjai léphettek fel! Mai ésszel is nehezen fogható fel, hogy kik követték egymást a Művelődési és Sportház színpadán: Nazareth, majd Hazel O' Connor, az Üvegtörők című kultfilm sztárja, aztán a fehér blues pápa, John Mayall és Jack Burce. Aki egy bizonyos Ginger Bakernek és egy másik hangjegytolónak, Eric Claptonnak volt a játszótársa. Ez volt minden idők egyik legjobb rock-formációja, a Cream. Nos, ennek frontembere kápráztatta az MSH csordultig telt publikumát.

Connor

De miként érkezhetett ennyi világsztár ilyen rövid idő alatt a vasi fővárosba?  És miért pont ide? A válasz: ötöstalálat léptékű szerencse folytán. A már említett szelepnyitás után tűnt fel a hazai és a nemzetközi popüzlet egén egy remek üzletember, Hegedüs László. Ő volt az, aki hazánkba csábította a Queen együttest és ő volt az, aki először vitt igazi világsztárokat a vidéki nagyvárosokba. Szombathely úgy jött képbe, hogy Hegedüs cégének biztonsági főnöke, Szabó Endre vasi, éppenséggel szombathelyi kötődésű volt és ismerte a város beatzenei hagyományait. Tudta, hogy már 1965-ben az MSH-ban lépett fel az angol Stovepipe (Kályhacső) formáció, majd érkezett a Nashville Teens, az énekes Ray Phillipsel (Tobacco Road). Akit a magyar népnyelv Révfülöpre keresztelt. Szabó úr meggyőzte Hegedüs Lászlót, vegyék be a turnékörútba Szombathelyt is. A döntő szempont persze Ausztria közelsége volt és ez a számítás be is jött: több száz osztrák vett részt a vasi koncerteken. Így lépett fel az MSH-ban a punkos lány, Hazel O' Connor, valamint remek szaxofonosa, Claire Hurst, majd Eddy Grant, John Mayall,  a Nazareth, Jack Bruce és a legvégén a Deep Purple.

Gondolhatnánk, forradalmi lökést adott ez a magas zenei minőség a helyi popéletnek, de nem. A merev kulturális rendszer egyszeri engedményként fogta fel a koncerteket, hazai folytatásról, pláne folyamatról, szó sem lehetett. A koncertjegyek egy jelentős részét a párt ifjúsági szervezete, a KISZ holdudvarában értékesítették, többnyire ingyen. A problémás rajongókkal meg lekésették a műsort – a sűrű rendőri igazoltatások révén. De így is sok ezren kaptak némi ízelítőt a szabad világ zenéjéből, s ez a hangulat később is megmaradt. Apró, de jellemző történet: a Nazareth énekese, Don McCafferty és a gitáros Manuel Charlton sétált egyet a szombathelyi főtéren, de a rajongók nem hitték el, hogy ők azok. Bizonyosságot akkor nyertek, amikor több civilruhás nyomozó jelent meg és az angol zenészeket udvariasan visszakísérték szálláshelyükre, a Savaria Szállóba. 

Hurst

Melyik volt a legemlékezetesebb koncert? Erre nem adható jó válasz, mert a maga módján mindegyik szenzációs volt. Mayall Ugráló szobája, vagy Connor borzongtató sikításai, a Füst a víz felett mai is libabőrös élmények.  A nagy korszakot a Deep Purple zárta le, amely anyagilag bukás volt. Hegedüsék ezután már nem gondolkodtak a városban és bekövetkezett a mai napig tartó, kiszámítható középszer. 

Szólj hozzá!

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.

Tóba hajtott egy autó Mosonszolnoknál

A tűzoltók kivontatták a vízből a gépkocsit.

Fucsovics Márton kiesett az Australian Open nyitókörében

Maratoni csatában kapott ki szerb ellenfelétől.

Baleset történt az M1-es autópályán Győrnél, három ember megsérült

Az érintett útszakaszon torlódásra és lassú haladásra kell számítani.

Videó – Összeverekedett két rab a börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei intézet kamerái rögzítették a balhét.

3,5 millió dollárért vásárolt be Pokémon kártyákat egy Youtuber, aztán kiderült, hogy hamis mind

Közel 1 milliárd 100 millió forintnak megfelelő dollárt tett le értük az asztalra.

Hétfőn jön a hidegfront

Viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél.