Hétfőtől bezárnak a szombathelyi óvodák és bölcsődék is

Vágvölgyi Bálint 2020-03-14 15:35:00
Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Nemény András.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről a Városházán.

A polgármester az alábbi intézkedéseket hozta az elmúlt napokban:

  • Azon 65 év feletti szombathelyiek részére, akik hozzátartozójuk, ismerősük stb. segítségével a gyógyszerek kiváltását nem tudják megoldani, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata megszervezi a gyógyszerek kiváltását! Ebben az esetben munkanapokon (8.00 és 12.00 óra között) a következő számot kell hívni: 94/505-429.
  • a hivatal ügyfélfogadása és ügyintézése tekintetében szigorú szabályokat vezet be. Kérte a lakosságot, hogy mindannyiunk érdekében az új eljárásrendet tartsák be. További intézkedések is várhatók e körben, ha a járványügyi helyzet megkívánja.
  • az önkormányzat a háziorvosok, fogorvosok jelzései alapján elindította, illetve elindítja azokat az eszközbeszerzéseket, amelyek az orvosok és a betegek védelme érdekében szükségesek: 250 db vízlepergetős védőruha; 100 db orvosi védőszemüveg; 24.000 db védőmaszk (egészségügyi, szociális területen, ügyfélszolgálatokon történő alkalmazásra);  szükség lenne 60 db műanyag fogorvosi plexire (itt a beszerzési források felkutatása zajlik), az önkormányzat vizsgálja valamennyi háziorvosi rendelő teljes körű, napi fertőtlenítésének lehetőségét.
  • A koronavírus járvány megelőzése érdekében – figyelemmel a Kormány által 2020. március 11. napján elrendelt veszélyhelyzetre – Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák működése tekintetében az alábbi intézkedéseket rendelték el:
  1. •    2020. március 16. napjától, az Operatív Törzs bejelentése alapján kiadásra kerülő kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján, Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák vonatkozásában rendkívüli szünetet rendelik el;
  2. •    2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;
  3. •    2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában fel kell mérni, hogy 2020. március 17. napjától hány gyermek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást;
  4. •    azon óvodai, bölcsődei alkalmazottak, akiknek munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak;
  5. •    az ügyeletes bölcsődékről, óvodákról 2020. március 16. napján külön rendelkezni.
  • Kérte a Volánbusz Zrt.-t, hogy az első ajtón történő kötelező felszállásra vonatkozó szabály alkalmazását függesszék fel. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása alapján mindez 2020. március 17-étől fog megtörténni. Egyeztetést kezdeményez továbbá a menetrend felülvizsgálata érdekében, és kérte a buszok fokozott fertőtlenítését, amelyről tájékoztatást kért.
  • Kérte a taxisokat, hogy az irányadó higiénés szabályok betartására fokozottan figyeljenek (lehetőség szerint a gépjárműveket, azok kilincsét rendszeresen fertőtlenítsék).
  • Intézkedett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójánál a Fedett Uszoda vasárnaptól való bezárása érdekében.
  • Fontos, hogy az intézmények bezárása „nem előre hozott tavaszi szünet”, ezért a gyermekek és a rájuk felügyelő személyek lehetőség szerint maradjanak otthon.
  • A szombathelyi Vásárcsarnok egyelőre továbbra is üzemelni fog, az ideiglenes sátrak szellőztetését a sátrak oldalainak felhúzásával oldják meg,
  • Utasította az önkormányzati cégvezetőket, intézményvezetőket, hogy 100 fő alatti rendezvényeket sem tarthatnak, ugyanerre kérte a civil szervezeteket is, akiknek ilyen irányú támogatását felfüggeszti.
  • Általános kérés: mindenki tartsa be az előírt higiénés szabályokat (alapos kézmosás, szellőztetés stb.), kerülje az emberi kontaktusokat, ha a fertőzés tüneteit felfedezi magán, akkor TELEFONON hívja a háziorvosát (vagy ügyeletet), és kövesse az irányadó protokollt.

Az Ugytudjuk élőben közvetítette a tájékoztatást, itt visszanézheted:

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.