Hende Csaba évértékelőjében csak úgy záporoztak a német nagyvállalatoknak küldött milliárdok, Szombathely jövő évi fejlesztéséről azonban egy szó sem esett

Farkas Bazsi 2021-01-02 20:10:00
Persze, aki nem ígér azt számon sem lehet kérni. 

December 31-én töltötte fel Facebook-oldalára évértékelőjét Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Vas megye 1-es számú választókerületének parlamenti képviselője. 

Hende elég bő lére eresztette, kell hozzá némi türelem, hogy az ember végignézze a valamivel több, mint 8 perces videót. 

A politikus a szinte már unalomig nyúzott, vírushelyzettel kezdte az értékelést, 2 percet el is vett a mondanivalójából az, amit már úgyis tudtunk. Hogy milyen nehéz év van mögöttünk. 

Egy mondat azért megütötte a fülemet, talán még idézni is fogom:

A vakcina nem varázspálca.

Hende összefoglalta az elmúlt év kormányzati költéseit is, amit Szombathely “kapott”.

A Schaeffler szombathelyi gyár építésére kapott a kormánytól 5 milliárd forintot. Ebből 2 milliárdot el is költött telek vásárlásra. 

A TDK is kapott a kormánytól 2 milliárd forintot, fejlesztésre. 

Azért annak mindenféleképpen van egy diszkrét bája, amikor két német nagyvállalat összesen 7 milliárd forintot kap a magyar adófizetők pénzéből, a város parlamenti képviselője pedig mindezt úgy próbálja meg eladni, mintha azt maga a város kapta volna.

Hende egyébként kitér arra, hogy szakértők szerint ez 1,5-2 milliárd forintos helyi iparűzési adó emelkedést jelent majd a városnak. Ugyanakkor azt már nem teszi hozzá, hogy pont ez az az adónem, amit a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók esetében január 1-től a felére csökkentett a kormány. Közel 1 milliárd forintot húzva ki ezzel a szombathelyi önkormányzat zsebéből.

A politikus Szombathellyel kapcsolatban még azt emelte ki, hogy visszavette az állam a Haladás Sportkomplexumot az önkormányzattól. Ezzel pedig közel 300 millió forintos terhet vesz le a város válláról. 

Azt azonban már nem teszi hozzá, hogy a komplexum eddig is állami fenntartású volt, mivel a Haladás VSE 300 millió forintos, címkézett támogatást kapott a központi kaszából, ezt fizette tovább a fenntartó - önkormányzati tulajdonú - cégnek. A kormány azonban ezt most megszünteti, és csak úgy volt hajlandó pénzt adni a létesítmény fenntartására, hogy az azt működtető céget, egy az egyben államosítja.

Hende ezzel el is mondott mindent Szombathellyel kapcsolatban. Arról egy szót sem szólt, hogy milyen tervek vannak 2021-re, hogy milyen beruházások vannak kilátásba, milyen projektekért kalapol éppen a kormánynál, mi lesz az el sem kezdett, de beígért szombathelyi beruházásokkal.

Ehelyett a falvak felé fordult és nem győzte elsorolni azokat az eredményeket, amiket a választó körzetéhez sorolt településeken elért. 

Hende egy ideje már látványosan nyomul a falvakban. Nagyon nincs is más választása, ha 2022-ben meg akarja őrizni mandátumát, mivel Szombathelyen a 2019-es önkormányzati választásokon hatalmasat bukott a kormánypárt.

A képviselő elmondja, hogy a hozzá tartozó 11 falu 1 milliárd 200 millió forintot kapott a Magyar Falu Programban az elmúlt évben.
Évértékelőjében pedig elég sokat beszél arról, hogy falun élni természet közelséget és nem minőségben egy rosszabb életformát jelent. Láthatóan gondosan próbálja szétverni a falusi életről kialakult pejoratív képet, és azt hangsúlyozza, hogy a falusi és a városi ember semmiben sem különbözik egymástól. 

Érdemes megfigyelni Hende testbeszédét. Egy ideig tördeli a kezét, így mondja el a szövegét, majd nekiáll “malmozni” a hüvelykujjaival, mint aki maga is roppantul unja, hogy neki ezt itt most végig kell mondania.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.