Fotó: Szombathely.hu/Cseh Gábor

Havi közel 1,5 millió forintot fizet ki Szombathely a polgármesteri sajtóirodának, ami csak éppen a sajtóval nem tartja a kapcsolatot

Farkas Bazsi
2019. január 31. csütörtök, 10:00
Pazarlás?

Január 15-én kaptunk emailt a polgármesteri kabinet iroda kommunikációs vezetőjétől, amiben azt közölte, hogy a továbbiakban nem küldik a tisztségviselők heti programját

 

Csak, hogy mindenki értse, ez volt az a táblázat, amiből az újságírók tudták, hogy a polgármester, alpolgármesterek mikor mit csinálnak, mit adnak át, milyen sajtótájékoztatót tartanak. A kabinet most azt a lehetőséget tagadta meg, hogy a sajtó szabadon válogathasson mit tart érdekesnek, mit nem, egyáltalán, hogy nyomon tudja követni a közpénzen fizetett politikusok munkáját. 

 

A sajtóiroda emailében azt ígérte, hogy ezentúl külön meghívókban tájékoztatja szerkesztőségünket az éppen aktuális eseményekről. Január 15-től összesen kettő meghívót kaptunk, ebből egyik a Magyar Kultúra Napjára invitált minket, a másik pedig állampolgársági esküről tájékoztatott. Közben a tavaly közel 6 millió forintból működtetett szombathely.hu-n 16 esemény jelent meg. Utca és járda átadások, kórházi fejlesztések, Haladás ünnepség, csak néhány azok közül, amik a városi weblapon megjelentek, mi azonban meghívót nem kaptunk rá.

 

Számtalan olyan emailt küldtük el, amiben ilyen-olyan közügy kapcsán kerestük az irodát, azonban választ nem kaptunk. Január 14-én Puskás Tivadar közleményt adott ki, ezt is hiába kértük, az sajtóiroda vezetője telefonban azt mondta, szerkesztőségünk ezt nem kaphatja meg.

 

Kíváncsiak lettünk mennyibe kerül a szombathelyi adófizetőknek egy a sajtótermékek között szelektáló polgármesteri kabinet és a városi weblapnak indított ám mára már propagandaként használt szombathely.hu. 


Tegnapi írtunk róla, hogy közérdekű adtkérésünkből kiderült, hogy a szombathely.hu éves költségvetése 5 és 7 millió forint között mozgott az elmúlt ciklusban. 

 

Szintén közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a sajtóiroda működésének költségvetésére. 

 

Ebből kiderül, hogy a szombathelyi polgármesteri irodában három fő felel a sajtómegjelenésekért, havonta bruttó 1 millió 380 ezer forint közpénzt kell a bérükre kifizetni. 

 

De megkérdeztük a teljes kabinetiroda létszámát és béreit is. Puskást egy 16 fősre tervezett kabinet segítené, jelenleg azonban 2 álláshely üres, így csak 14-en (a három sajtós is ide tartozik) vannak. Ez összesen bruttó 5 millió 950 ezer 700 forintba kerül havonta az adófizetőknek. 


Címlapfotónk illusztráció.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás