Hatályon kívül helyezték a Czeglédy Csaba ellen valló vádlott börtönbüntetését

ugytudjuk.hu 2020-02-04 17:32:00
A Szegedi Ítélőtábla a Czeglédy-perrel akarja egyesíteni a vádlott büntetőügyét.

Hatályon kívül helyezték a makói perben Czeglédy Csaba ellen valló vádlott börtönbüntetését, írja a HVG. A lap szerint a Szegedi Ítélőtábla azért döntött az ítélet hatályon kívül helyezése és az új eljárás mellett, hogy egységesíteni lehessen a vádlott büntetőügyét a Czeglédy-perrel.

A HVG emlékeztet, az ügy még tavalyelőtt kezdődött, szeptemberben ugyanis börtönre ítélte a bíró a makói iskolaszövetkezet két egykori elnökét, a harmadik büntetését felfüggesztették, az ő ítélete már akkor jogerőre emelkedett. A két vádlottat azzal vádolták, hogy részesei voltak annak a számlázási láncolatnak, amelynek a végén a Humán Operátor Zrt. állt. Először költségvetési csalás elkövetésével gyanúsították őket, később bűnsegédként álltak a bíróság előtt, miközben egyetlen elkövető sem volt. Végül 2019 februárjában emeltek vádat Czeglédy Csaba és társai ügyében.

A makói ügyben az ítélet ellen a vád és a védők is fellebbeztek, míg az ügyész megalapozatlanság miatt új eljárás lefolytatásáért folyamodott. A tavalyelőtti első fokú eljárás folytatódott most a Szegedi Ítélőtáblán, ahol az elsőrendű vádlott büntetését két és fél év börtönről két év felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítették. A másodrendű vádlott büntetését pedig hatályon kívül helyezték, mivel a Szegedi Ítélőtábla a vádlott ügyeinek egyesítésére utasította a hatóságot.

A makói iskolaszövetkezet ellen még 2015-ben indult büntetőügy, az eljárásban Czeglédy Csabát csupán tanúként idézte a Szegedi Törvényszék. 2018 júliusában aztán az ügyészség módosította a vádat, a három vádlottat már csak bűnsegédlettel vádolta, így lényegében az eljárás tettes nélkül maradt. Ez azért alakulhatott így, mert a júliusi vádmódosítást megelőzően, 2018 májusában az addig hallgató vádlott vallomást tett. Ekkor már folyt a nyomozás a Czeglédy Csabát és munkatársait érintő ügyben, ahol már 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsították a csapatot, főként a szombathelyi politikus érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Zrt munkatársait.

A vádlott, aki a makói iskolaszövetkezet elnöke is volt, ekkor vallott a bíróság előtt, elmondása szerint mindent Czeglédy Csaba utasítására tett, így például, nem működő iskolaszövetkezeteket keresett fel. Végül ebben az elkülönült, de a Czeglédy-perrel mégis összefüggő eljárásban 2018 szeptemberében született ítélet első fokon, itt a három vádlott mindegyikét bűnsegédlet miatt, börtönre ítélték el, amely ellen az érintettek fellebbeztek. A Szegedi Ítélőtábla ebben az ügyben hozott most másodfokon ítéletet.

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Mától nem gyakorolhatja ügyvédi jogait Czeglédy Csaba

Nem sokkal azt követően, hogy Budai Gyula az egyik kormányzati portálon közölte, hogy "személyes véleménye szerint nem véletlen, hogy az illetékes Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem látja indokoltnak a kamarai tagság felfüggesztését", a Vas Megyei Ügyvédi Kamara úgy döntött, hogy felfüggeszti Czeglédy Csaba ügyvédi tevékenységét.

Áldozataik orrát törték el a két szombathelyi büntetőügy vádlottjai

Súlyos testi sértésért a járásbíróság egyiküket felfüggesztettre, a másikat letöltendőre ítélte.

Hat rab és öt dolgozó koronavírusos a győri börtönben

A féltucat fogvatartottat a tököli rabkórházba szállították.