Három év után végre elkezdték az Egészségügyi Alapellátó építését Szombathelyen, Hende Csaba szerint ez csak kis csúszás

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 19. csütörtök, 11:52
Rendelők, bölcsőde és parkolók is épülnek a volt városi strand területén, a Markusovszky Kórházzal szemben.

Csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi Fidesz.

 

A téma és a meghívó tárgya is helyszínbejárás volt a volt városi strand területén, ahol végre elkezdődtek az Egészségügyi Alapellátó építési munkálatai.

 

A területen reggel 9 órakor több volt az öltönyös, mint a munkaruhás dolgozó, megjelent ugyanis Puskás Tivadar polgármester, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly alpolgármester, Lendvai Ferenc tanácsnok, valamint kihagyhatatlan módon Balázsy Péter szabadságon lévő megyei jegyző, akit polgármesterjelöltként mutattak be. (Ő most nem avatni jött).

 

 

Az újságírók kivételével mindenki megkapta a munkavédelmi sisakot, majd a munkagépek zaja mellett Puskás Tivadar mondott pár szót a projektről. A polgármester kiemelte, hogy az egészségügy mindig nagyon fontos volt a városvezetés számára, így nagy öröm, hogy végre megvalósulhat az Egészségügyi Alapellátó, amit három évvel ezelőtt fogadott el a közgyűlés.

 

A polgármester kitért a számokra is:

 

  • 686,5 millió forintos TOP-pályázat
  • 15 rendelő (4 háziorvosi, 6 felnőtt és 4 gyermekfogászati, 1 fogászati ügyeleti)
  • 75 parkoló
  • 1 bölcsőde
  • 14 hónapos munka

 

(Ne feledjük, hogy tavaly év végén Hende Csaba még húsz rendelőről és 150 parkolóról beszélt, de végül szűkebbre kellett szabni a terveket.)

 

 

Puskás hangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Ellátóval ki lehet váltani az SZTK-ban, a Március 15-e téren és a Wesselényi utcában működő rendelőket, majd megköszönte a kivitelezőnek (Dreiszker és Társa Kft.), hogy elvállalták a munkát, hisz "öröm, hogy helybéliek, mert ez garancia a minőségi munkára".

 

A szót a szerda óta előkerült Hende Csaba vette át, aki azzal kezdte, hogy bár kis csúszással (3 év), de végre megindult a projekt.

 

A parkolókat emelte ki főként, de természetesen nem hagyhatta ki, hogy köszönetet mondjon a kormánynak is. A SZTK-val kapcsolatban elmondta: egyelőre nem tudni, hogy a majdan megüresedett épülettel mi lesz, ugyanis az "egy hatalmas épület, hatalmas gond, de meg kell találni a forrást a hasznosítására".

 

Balázy Péter a szerdai sajtótájékoztatójára utalt vissza, hogy milyen remek lesz a Termál- és Tófürdő, valamit a Haladás Sportkomplexum környékére tervezett hotel és hogy az a terület majd sportrekreációs negyeddé alakul, ahogy egészségügyi negyeddé a Markusovszky Kórház környéke. Végül egy esetlen kézfogás közepette köszönetet mondott Puskás Tivadarnak. "Évek óta beszélünk hiányosságokról, amik most megoldódnak. Ez a 9 év a város történetében egy olyan időszak, amire büszkék lehetünk".

 

 

A protokollt Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő és a kivitelező, Dreiszker zárta. Utóbbi türelmet kért a bontás miatti porfelhőért, majd megemlítette, hogy a Horváth Boldizsár körút felől fognak bejárni a munkagépek, a kórháznál nem terhelik a forgalmat.

 

Véget is ért a helyszínbejárásnak nevezett sajtótájékoztató, ám azt megjegyeznénk, hogy mindannyian egy helyben álltunk, csak a fotósok mozogtak valamennyire a munkaterületen.

 

 

A tervek szerint tehát 2020 végén át is adják az Egészségügyi Alapellátót a volt Városi Strand területén.

 

Hogy az épület a csökkentett műszaki tartalommal mennyivel lett kisebb jól mutatja, hogy a Kiskar utcai orvosi rendelőkből nem tud majd minden orvos ide átköltözni. A Kiskarban nemrég kezdték meg a felújítást, itt egyébként továbbra sem tud megvalósulni az egy rendelő egy orvos alapelve. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás