Halálra nyomtak a gépek egy munkást egy Körmend közeli állattelepen

Farkas Bazsi 2019-04-04 08:15:00
Felfüggesztett börtönt kaphat a telep vezetője.

A Körmendi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akinek foglalkozási szabályszegései vezettek az egyik munkavállaló halálához egy Körmend közeli település állattartó telepén 2017 augusztusában - írja közleményében az ügyészség.


A vádirat szerint a vádlott telepvezető munkakörben dolgozott, a munkavállalók tevékenységének irányítása, a munkafeladatok kiosztása és a biztonsági előírások betartatása volt a feladata. A sértettet etető, takarmányos és egyéb gépkezelő munkakörben alkalmazták, de szükség szerint feladatát képezte az istállók trágyázása és almozása is.


A sértett egyedül végezte az almozást a baleset napján, amikor egy szalmabálát kívánt a bálabontó géppel felaprítani, majd a szalmát az istállóba fújatni, a feladat elvégzéséhez pedig két veszélyes munkaeszközt kezelt: egy traktorból és a hozzákapcsolt bálabontó gépből álló járműszerelvényt, valamint egy hidraulikus homlokrakodógépet.


A baleset idején is a telepen tartózkodó vádlott bár tudta, hogy a sértett nem rendelkezett a munkaeszközök használatához előírt gépkezelői jogosultsággal, mégsem biztosított szakképzett kezelőt a gépek működtetéséhez.

Ezen túlmenően a telepen nem készült a teleprendet is magába foglaló üzemelési utasítás, aminek szükségességére már 2015 júliusában felhívta a vádlott figyelmét a telep kockázatértékelését elvégző munkavédelmi szakember, mint ahogy arra is, hogy szükség lenne az almozási művelet biztonsági követelményeinek meghatározására.


A teleprend és a munkahelyi biztonsági követelmények meghatározásának hiányában a sértett a saját elképzelése és ismeretei alapján alakította ki az almozás gyakorlatát.

A feladat végrehajtása során a lejtős talajon állította le járó motorral a járműszerelvényt, – amit nem lehetett rögzíteni a rögzítőfék működésképtelensége miatt, - majd beállt a járműszerelvény és a mögötte álló rakodógép közé. A járműszerelvény azonban hátra gurult és a sértettet beszorította a hozzákapcsolt bálabontógép hátsó vázszerkezete és a rakodógép alsó villája közé.

A sértett nem tudott a gépek szorításából kiszabadulni és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Körmendi Járási Ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Szólj hozzá!

Devecserit megműtötték, fél év kihagyás vár rá

A Hali védője Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Egy nap alatt három embercsempészt és 11 határsértőt fogtak a rendőrök Vas megyében

Szombathelyen egy szerb és két osztrák ember próbált embereket csempészni.

Az MSZP körmendi szervezete rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy a környező országokban lesznek-e az oltás igazolásáról szóló szabályozások

A lengyel kormány már meglépte, hogy csak olyan embereket enged be az országba, akiket az európai gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak be.

Hende Csaba megint kettős játékot játszik

Ezúttal a szemét van porondon.

A győri DK nem támogatja a 2021-es városi költségvetést

Erről a párt helyi elnöke, Glázer Tímea önkormányzati képviselő posztolt.

Orbán Viktor: Versenyt futunk az idővel

"Csupa rossz hírem van" - mondta a kormányfő a csütörtöki bejelentkezésében.

Szombathely több pontján is időszakos áramszünet lesz holnap

Reggel nyolc és délután négy óra között kell hanyagolni az áramot.

Müller Cecília: Vegyék fel a telefont!

Az országos tisztifőorvos szerint ha mindenkit elérnek, aki már beregisztrált az oltásra, akkor húsvétra végeznek is a listán lévőkkel.

Az uniós bíróság elkaszálta a Stop Sorost

Jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése Magyarországon Atanasziosz Rantosz főtanácsnok szerint.

Kazán mellett tárolt tüzelőfa kapott lángra Szombathelyen

Két locsolóval esett neki a tulaj a tűznek a Szatmár utcában.

Már Győrben is egészségtelen a levegő minősége

Egyre rosszabb a helyzet az országban.

Ez a férfi mobilt lopott egy szombathelyi áruházból, felismeri valaki?

A rendőrök a lakosság segítségét kérik a tolvaj azonosításában.

Rangadót nyert az SZKKA ifi csapata Győrben

A szombathelyiek így egy pontra felzárkóztak az éllovas győriek mögé.

Ismeretlen okból lezárták a győri Olimpiai Sportpark teniszpályáit

Technikai okokból péntekig nem lehet ütögetni.

van még itt cikk a témában: