Haladás-teniszpályákra kapott közpénzt Szombathely, a létesítményt mégis egy magánklub bérli

ugytudjuk.hu 2019-11-01 08:50:00
A teniszezőket a parkoló túrta ki, most lehet, a dobó-atléták kerülnek lapátra a teniszezők miatt. A Haladás-abszurd folytatódik.

Korábban már mi is foglalkoztunk a szombathelyi tenisz helyzetével, most az Átlátszó ír bővebben arról, hogy miként kapott pénzt a város a Haladás teniszpályáinak pótlására, majd végül az elkészült pályákat nem ők, hanem egy magán klub használja.

282 millió forint - ennyi pénzt kapott Szombathely a Modern Városok Programban teniszpálya építésére. A nagy hírt a 2018. június 25-i közgyűlésen jelentették be a városatyák. Régi adóssága volt ez a kormánynak. 

Miért a kormányé az adósság? 2016. február 3-án kezdték el bontani a régi Haladás Stadiont, hogy másfél év múlva állami beruházásban elkészülhessen a 15,6 milliárd forintból felépített új, Haladás Sportkomplexum.


Bár a Rohonci úti létesítmény 100 éve a fociszurkolók szentélye, az biztos, hogy nem a legmegfelelőbb helyen fekszik. A sporttelep mellett ugyanis emeletes házak vannak az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a Perint patak határolja, így plusz terület nem volt ahhoz, hogy parkolókat létesítsenek. Beáldozták hát a teniszpályákat. 


Hét pálya volt ott, ahol most térköves parkoló várja az autósokat. Az azonban törvényi előírás, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen, korábban már működő sportág érdekei sem sérülhetnek. A tenisznek tehát vissza kellett adni az elvett pályákat.
Szombathelyen a Haladáson kívül két másik helyszínen lehet teniszezni, mind a kettő városi tulajdonban van. Az egyik ilyen az a Késmárk utcai telep, ezt a Savaria Tenisz Club bérli a várostól 1996 óta. A másik lehetőség a Sportligetben van. Ide leginkább a hobbi sportolók járnak. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a Késmárk utcai sportpályáira költi el a Modern Városokban kapott pénzt.


A haladásos teniszezők, a pályájuk beszántása után jó ideig szintén a Késmárk utcai telepen edzettek. Aztán innen is kiszorultak, mivel elkezdődött a felújítás és az építkezés. A 282 millió forintból a már meglévő 6 pályát felújították, továbbá 4 újat építenek, de ebből az összegből új klubházra is telik.


A Késmárk utcai építkezés alatt a  Haladás teniszezői egy magánház hátsó udvarán épített pályán készülhettek. Az egész szakosztály egyetlen pályán.


Idén júniusban aztán végre átadták az állami pénzből felújított pályákat, és bár a Haladás okán jött a pénz, a megnyitón nem volt ott a Haladás elnöke, Homlok Zsolt, de még a szakosztály vezetője sem. Úgy tudjuk, nem is hívták őket.


Illetve a helyzet ennél bonyolultabb. A Modern Városokról szóló eredeti kormányhatározat nem nevesítette a Haladást, csak a “városi sport- és kulturális élet fejlesztését” írta elő, s konkrétan csak az uszodát említette meg. A kormánypénz elköltését részletező, fentebb linkelt közgyűlési döntés ugyanakkor több ponton is a Késmárk utcai teniszpályák felújítását helyezi kilátásba - az ellentmondást most igyekeztünk feloldani, de a korábbi közgyűlés legilletékesebb figurái is csak a fejüket vakargatták.


Mindenesetre hat pályát újítottak fel az első ütem első felében. Csakhogy a hat pályából egyet sem használnak a Haladás sportolói. Nem azért, mert ki lennének tiltva, hanem mert - legalábbis így hírlik Szombathelyen - kicsinyes személyes ellentétek állnak a Haladás, és a pályát a várostól bérlő Savaria Tenisz Club között.


Mivel a közpénzből a Haladás pályáinak felújítását ígérte a város, az lenne a logikus, hogy ha a szombathelyi közgyűlés úgy határozna, hogy a telepet a Haladás használhatja. Ehhez képest legutóbb, idén áprilisban a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság olyan döntést hozott, hogy 2019. december 31-ig a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter bérelheti továbbra is a telepet. Éves bruttó 1 millió 100 ezer forintért. Csak viszonyításképpen, egy teniszpálya óradíja 2 és 3 ezer forint között mozog jelenleg Szombathelyen. 


Szabó Péter a Savaria Tenisz Club elnöke, a bérleti szerződést mégsem a klub, hanem Szabó, mint magánember kötötte a várossal. A másik bérlő a Makanoi PSP Bt. melynek egyik tulajdonosa, Dr. Kenéz Csaba, a Vas Megyei Gyógyszerész Kamara alelnöke, Szabó jó ismerőse. 
Ráadásul közel 1 milliárd forintot kapott Szombathely arra az Európai Uniótól, hogy felújítsa a Sportligetet. 


A ligetet még az önkormányzati választás előtt adta át Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester, ám az itt gatyába rázott pályák üzemeltetése sem a Haladáshoz került. Ezt jelenleg a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola működteti.
Nehogy azt képzeljük azonban, hogy van az a közpénz, ami elfogyhat. Megunva a többéves várakozást, és csalódva a közelmúlt eseményeiben a haladásosoknak sikerült elérniük, hogy kapjanak 40 millió forintot a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től pálya létesítésre és eszközvásárlásra. Az idő azonban sürget, mivel ennek a pénznek november 31-ig meg kell találni a pontos helyét, különben vissza kell utalni.


Az előző ciklus utolsó ülésén Koczka Tibor (független), akkori alpolgármester azt javasolta, hogy gyorsan döntsenek, javaslata pedig az volt, hogy a Haladás dobóatléták pályáinak helyére építsenek teniszpályákat, természetesen ennek a 40 millió forintnak a terhére. Akkor abban maradtak, hogy megvizsgálják, ez hogyan lenne kivitelezhető.


A gond csak az, hogy ezzel egy másik szakosztály, az atlétika, egészen pontosan annak dobó szakága sérülne. A szakágba nem tartoznak sokan, jelenleg 8-10 versenyzőjük van. Ám ha megszűnik a pályájuk, akkor nekik is új helyet kell találni.
Mindenesetre furcsa, hogy egy piaci szereplő miatt most újabb központi pénzt kell Szombathelyre utalni, hogy több év után rendeződhessen a 100 éves sportklub egykor szebb napokat látott szakosztályának helyzete. 


 
 

Szólj hozzá!

Nem kamu: Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban

Januártól sem avart, sem kerti hulladékot nem lehet majd elégetni sehol az országban.

Több mint tíz év után kerültek elő újabb bizonyítékok a világ egyik legfurcsább eltűnésével kapcsolatban

Az alig négy éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el, a rendőrök azóta próbálják megoldani az ügyet.

Újabb két MÁV IC+ kocsi áll forgalomba holnap a szombathelyi és zalaegerszegi vonalon

Hazai gyártásúak, és jó lenne, ha vigyáznánk is rájuk.

3 illegális bevándorlót fogtak a kapuvári rendőrök

Később a 17 éves embercsempészt is megtalálták a csornai rendőrök.

Győrben és Sárváron újra megalakultak a Jobbik helyi szervezetei

Azt írják, nagy az érdeklődés a párt felé.

Dzsudzsák Balázs nem kell a csapatának, szabadon igazolható lesz a nyáron

Sajtóhírek szerint az Al Ain már az utódját keresi.

161 km/h-val száguldozott egy sofőr Vas megyében, a 88-as főúton

Nem ő volt az egyetlen, akit a rendőrök megbírságoltak.

A koronavírusnak köszönheti hogy életben maradt az Omega szombathelyi billentyűse

Covid-19-et nem, de más súlyos problémát találtak Benkő Lászlónál.

A korábban vásárolt jegyek megtartására buzdít a szombathelyi AGORA

Már elérhetőek a korábban kihirdetett rendezvények új időpontjai.

Három győri és egy ferencvárosi a kézilabda álomcsapatban

A címvédő Győri Audi ETO KC három, az FTC-Rail Cargo Hungaria pedig egy játékossal képviselteti magát a női kézilabda Bajnokok Ligája mostani szezonjának álomcsapatában.

Idén nyáron nem zárnak be a szombathelyi óvodák és bölcsődék

Ezzel szeretné megkönnyíteni a szülők dolgát a városvezetés.

Nehéz elérni a győri kórházat, de már dolgoznak az ügyön

Hirtelen nagyon leterhelt lett a győri kórház telefonvonala a sok bejelentkező beteg miatt: dolgoznak a megoldáson.

Három krónikus beteg hunyt el, újabb koronavírus-fertőzötteket azonosítottak

3970 főre nőtt az összes azonosított fertőzött száma.

Személyautó és teherautó ütközött Győr és Vámosszabadi között

A személyautó sofőrje valószínűleg elaludhatott vezetés közben.

Trianonra emlékezve gyújtottak máglyát Győrben

Lobogott az Összetartozás Tüze csütörtök este.

Nem viselt maszkot a mexikói férfi, agyonverték a rendőrök

Halála miatt Mexikóban is tüntetők vonultak az utcára és csaptak össze a rendőrökkel.

van még itt cikk a témában:

Közel egy tucat hibát írtak össze a több, mint 2 milliárd forintból épített szombathelyi sportmedence kapcsán

Málik a vakolat, rozsdásodik a rozsdamentes, kilyukadt fűtéscsövek vannak az alig két és fél éves épületen.

Mátyus János marad a Szombathelyi Haladás vezetőedzője

Négy lejáró szerződésű játékos is hosszabbított.