Már tudjuk mikor szűnhet meg a kötelező maszkviselés Magyarországon

Fehér Buda 2021-06-24 10:58:00
Ezt is a beoltottak számához kötik.

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás elmondta, főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra, de az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat. Gulyás nem tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást. 

Jelenleg 5 millió 445 ezer beoltottnál tartunk Magyarországon, azaz még 55 ezer főt kell beoltani, hogy elérjük ezt a küszöböt. Gulyás szerint erre még 3-5 napot kell várnunk.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás azt is elárulta, hogy július elsejétől válik majd elérhetővé az uniós zöldútlevél, amelyet azok kaphatnak, akik igazoltan átestek a betegségen, van negatív PCR-tesztjük, vagy már megkapták az oltást. Az útlevél további részleteit hétfőn ismertetik majd. A miniszter szerint csak az kaphat majd zöldkártyát, akinek a második oltása is megvan.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelgő nemzeti konzultációról is beszélt, erről Gulyás azt mondta, még fogalmazzák a kérdéseket. A melegellenes törvényről is hosszasan beszélt, amelyről Gulyás azt mondta,

a törvény úgy jó, ahogy van,

annak ellenére, hogy több EU-s ország is bírálta a kormány döntését. Arra az újságírói kérdésre, hogy a jövőben nézhetnek-e Harry Potter filmeket a fiatalok, Gulyás nem válaszolt egyértelműen. Gulyás arról, hogy milyen eszközökkel védi a meleg társadalmat Magyarország, azt mondta, itthon jelenleg az azonos nemű párokat is regisztrálhatnak élettársként, valamint a büntetőtörvénykönyvben különösen kiemelik a kisebbségek elleni erőszakot

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Arra a kérdésre, hogy a jövőben kell-e harmadik, vagy esetleg több oltás is, Gulyás egyelőre nem tudott konkrét választ mondani, mivel a kormány jelenleg is vizsgálja az ügyet. Gulyás szerint még az is elképzelhető, hogy harmadik oltáson kívül is kell majd még emlékeztető injekció, ezekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt majd. A jelenlegi információk alapján 9, esetleg 12 hónap után kell majd beadni az emlékeztető oltást.

Gulyás Gergely szintén kérdésre azt is elmondta, hogy

a kormány már tervezi az idei augusztus 20-i ünnepséget, és ezzel együtt a tűzijátékot.

Azt, hogy milyen formában ünnepelhetünk, a járvány alakulásától függ. A jelenleg ismert legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet. Az 5,5 millió beoltottra vonatkozó cél pedig néhány napon belül elérhető - tette hozzá. Gulyás szerint jelenleg úgy tűnik, biztonságosan meg lehet rendezni az ünnepet. 

A magyar vakcinagyár 2022 végére lesz képes az oltóanyagok termelésére. Gulyás szerint olyan oltóanyagot gyártanak majd itthon, amire szükség lesz, ez lehet magyar fejlesztésű, vagy külföldi vakcina is. Gulyás elmondta, decemberre 10 millió adagnyi Pfizer vakcina lesz itthon. Közben már elindult a 12-16 éves korosztály oltása is, itt a szülők dönthetnek arról, hogy kérik-e az oltóanyagot. 

A jelenlegi helyzet szerint szeptember 30-ig hosszabbította meg a hitelmoratóriumot a kormány. A Magyar Nemzeti Bank és a kormány között viszont véleménykülönbség ütközött ki a moratóriummal kapcsolatban, erre a témára a nemzeti konzultációban is rákérdez majd a kormány. Gulyás az inflációról azt mondta, 3 és 4 százalék között lehet jövőre, a miniszter szerint ez tartható.

Jövő héten kezdődik a nemzeti konzultáció, amely a járvány utáni életről szól, és amelynek gazdasági kérdések mellett

a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz.

Az elmúlt években nyilvánvaló volt, hogy nehéz és veszélyes korban élünk, a járványok és a népvándorlások koraként jellemezhetjük a mögöttünk hagyott fél évtizedet - mondta a miniszter, hozzátéve: Magyarországnak is fel kell készülnie erre. A legfontosabb továbbra is a gazdaság megerősítése, a munkahelyek védelme és a családok támogatása. Gulyás szerint a nemzeti konzultációban lesz kérdés a 200 ezer forintos minálbérre vonatkozóan, és a családi adóvisszatérítés kormányzati tervéről is.

Az RTL kérdésére Gulyás elmondta, valóban lelassult az oltakozás az országban, a vakcinák népszerűsítésére viszont már nem sokat tehet a kormány. Jelenleg jóval több oltás áll rendelkezésre, mint amennyien oltatni akarnak, innentől már mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy kéri-e az oltóanyagot.

Gulyás arról is beszélt, hogy szerinte a bajor és a német hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben is a magyar szurkolókkal szemben. A jelenlegi hírek szerint tegnap 18 szurkolót állítottak elő Németországban, Gulyás szerint nem kellene egy focimeccs körül ilyen politikai hangulatot kelteni.

A miniszter a Budapesten kialakult dugókkal kapcsolatban azt mondta, Karácsony Gergely szerinte rossz döntést hozott, amikor lezárta a rakpartot akkor, amikor elindult a Lánchíd felújítása. Gulyás szerint kevesen használják a biciklisávot a Nagykörúton, inkább kétsávos utakra lenne szükség.

Arról, hogy szeptemberben milyen formában indulhat majd meg az oktatás, Gulyás azt mondta, hogy szerinte a jelenléti oktatás a tanulás legjobb formája. Viszont ha ősszel beköszönt egy újabb hullám, akkor a kormány ismét az intézmények bezárásáról fog dönteni, így nem lesz lehetőség hibrid oktatásra sem.

Gulyás mondott néhány szót a diplomákról is, hiszen nemrég döntöttek arról, hogy idén sem kell nyelvvizsga az átvételükhöz. Időközben viszont már sokan befizették azt a 35 ezer forintot, ami a nyelvvizsgákhoz szükséges, Gulyás azt javasolta, hogy ők már tegyék le a nyelvvizsgát. A miniszter viszont kihangsúlyozta, hogy

ez az utolsó alkalom, hogy ilyen kivételt tettek.

A nyelvvizsgaamnesztia miatt tavaly hatalmas összegtől eshettek el a nyelviskolák, a kormány viszont nem tervezi, hogy kárpótolják az iskolákat.

Arra a kérdésre, hogy idén Szentkirályi, vagy Gulyás terveznek-e külföldi nyaralást, Szentkirályi azt mondta, hogy ő már tavaly sem volt külföldön, indén sem gondolkodik ebben. Gulyás viszont szeretne külföldön pihenni, de még nem tudja, összejönnek-e majd a tervei.

A miniszter az autópálya-koncesszióról is kérdezték, Gulyás elmondta, azon dolgoznak, hogy ne legyen olyan pont az országban ahonnan 30 perc alatt ne legyen elérhető egy-egy autópálya. Gulyás szerint az EU nem ad pénzt útépítésre, ezért adnák koncesszióba a működtetést, hogy a befolyó összegből új autópályák épülhessenek.

Gulyást arról is kérdezték, hogy a kormány mit gondol, miért került Magyarország a legrosszabbak közé a többlethalálozások terén. Gulyás elmondta, szerinte a kelet-közép-európai országok körében megfigyelhetőek voltak a rosszabb számok, ő úgy gondolja, a nyugati országokhoz képest rosszabb számok

a térség rosszabb egészségügyi állapota miatt alakultak ki.

Orbán Viktor saját maga mondta Gulyásnak, hogy azon a hatvanpusztai építkezésen, ahol a miniszterelnök édesapja is részt vesz, gazdasági épületeket építenek. Gulyás szerint így nem kifogásolható az építkezés.

Szólj hozzá!

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.