Félbehagyva vonul le a kivitelező a szombathelyi Aréna ovi felújításáról

Farkas Bazsi 2019-10-25 07:41:00
Két télen át nem fűtöttek az üres épületben, ezért a falról leválik a vakolat. 30 millió forint kellene pluszban.

Júniusban írtunk róla, hogy két évnyi várakozás után végre elkezdődött a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása. Az oviba 240 gyereknek van hely. Azt, hogy mennyire megsínylette az intézmény, hogy korábban ki kellett költözniük, minthogy a munka valóban megkezdődött volna, jól mutatja, hogy júniusban az intézményvezető arról beszélt, hogy 185 gyerekről gondoskodnak csupán.

Az ovi felújításának azért volt hányattatott sorsa, mert a terv kivitelezése többe került volna, mint amennyi pénz arra rendelkezésre állt, így csökkentett műszaki tartalommal új terveket kellett készíteni, ezt újra meg kellett versenyeztetni közbeszerzésen. 

A felújításra 365 millió forintot kapott a város az Uniótól, saját forrásból pedig 45 milliót forintot rakott még hozzá. Ám most úgy néz ki még több pénz kell majd a munka befejezéséhez.

Júniusban nagy volt az öröm, hogy két év után végre nekiállnak a felújításnak

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a kivitelező már augusztus közepén jelezte az akkor még fideszes város vezetésnek, hogy nem tudja teljesíteni a tervben leírtakat. Ott ugyanis az szerepel, hogy a belső falakon a vakolatot újra kell festeni, illetve sok helyen mosható felületként csempét kell kapnia. Azonban az elmúlt két évben, amikor az óvoda épülete üres volt, nem kapcsolták be a fűtést. Az amúgy is öreg vakolat ettől annyira tönkrement, hogy elvált a faltól, ezért azt sem újra festeni, sem pedig burkolni nem lehet. 

Most 4000 négyzetméteren kellene leverni a vakolatot és újra vakolni. Csakhogy ez plusz pénzt jelent a kivitelezőnek, amit a városnak ki kell fizetnie. Nagyságrendileg 30 millió forintról van szó.


Információink szerint bár a kivitelező cég már augusztusban jelezte, hogy az ügyben teendő van, a városvezetés nem foglalkozott a problémával. Idáig minden más egyéb munkát végeztek az épületben, most kerülne sorra a fal, ám mivel az újravakolás költségére nincs még fedezet, így a cég jövő héten kénytelen lesz levonulni az építkezésről.


Az ügy azonban nem annyira egyszerű, hogy a város a zsebébe nyúl és rendezi a plusz költségeket. Ez a beruházás ugyanis, mint ahogy azt már feljebb írtam, uniós finanszírozású. Az uniós pályázatoknak pedig az a sajátos tulajdonsága, hogy abba plusz költséget betenni nem lehet. Ezért kellett a felújításhoz is új terveket készíteni, mivel a korábbi drágább tervekhez nem lehetett az EU-s forráson túl plusz pénzt betenni.

Komoly gordiuszi csomó kezd kialakulni, amit az előző fideszes városvezetés gubancolt össze.

Az ügyben ugyanis két konkrét hiba történt. Az egyik, hogy a munka valódi megkezdése előtt már kiköltöztették a gyerekeket ezzel együtt pedig leállították a fűtést. A másik pedig, hogy a több éve üresen álló épületben nem végezték el az úgynevezett húzópróbát, vagyis nem vizsgálták meg a vakolat állapotát.

A kivitelező Vulcano Kft. 240 napra vállalta a munkát vagyis legkésőbb 2020 november 31-én át kell adni az épületet. A tervek szerint azonban már 2020 februárjában át akarták adni a felújított óvodát. A mostani állapot szerint azonban nem lehet tudni, hogy egyáltalán mikorra oldódik meg a plusz munka költségének rendezése, és mikor lesz ismét gyerekzsivajtól hangos az ovi udvara. 


 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.