Illusztráció / fotó: MTI

Ezért lesz rengeteg rendőr az utcán pénteken és szombaton Sárváron

Nagy Donát
2020. február 17. hétfő, 08:47
Fokozott jelenlétre kell számítani.

A rendőrség hivatalos oldala szerint a Sárvári Rendőrkapitányság vezetője, Fekete Géza r. alezredes 2020. február 21-én 8 órától 2020. február 22-én 20 óráig (azaz péntek reggeltől szombat estig) a Sárvári Rendőrkapitányság teljes illetékességi területére fokozott ellenőrzést rendelt el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

 

Mit jelent ez? Egyáltalán, mit tehetsz és mit nem az igazoltatás során?

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) oldala szerint fokozott ellenőrzést arra találták ki, hogy ha például történik egy bankrablás, akkor az országos rendőrfőkapitány utasítására lezárják időlegesen azt a 2-3 utcát, vagy városrészt, ahol a rablót keresik.

 

Ezen a területen, ebben az időben sokkal több joga van a rendőrségnek.

 

Például: bárkit, aki ott tartózkodik igazoltathatnak, átnézhetik az autóját, megmotozhatják, az ott tartózkodóknak pedig ezt el kell viselniük. Ez tehát egy adott területre koncentráló célzott rendőri intézkedés a jogsértő cselekmények gyors megszüntetése érdekében. Ekkor tehát a rendőrség egy sor alapvető jogot korlátoz, de ez a jogkorlátozás szükséges, hogy megtalálják a rablót és arányos is, mert csak meghatározott területre és időre szól.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás