Ezért a Facebook-bejegyzésért vitték el a 64 éves bácsit a rendőrök Szerencsen

Nagy Donát 2020-05-13 09:22:00
Akárhányszor olvassuk újra, ez pontosan az, aminek látszik: egy ember véleménye.

Talán a szerencsi rendőrség sem gondolta, hogy történelmi dokumentumot tesznek közzé 2020. május 12-én a police.hu-n, amikor bemutatták egy reggeli akció videófelvételét. Négyen kutatják át egy férfi otthonát, fényképezik laptopját, aztán közrefogva kísérik ki otthonából, és rendőrautóba teszik - kezdi cikkét a 444.

Az esetről mi is beszámoltunk, a 64 éves férfi a rendőrség közlése szerint rémhírt terjesztett.

Egy 64 éves bácsit vittek el a szerencsi rendőrök a kormányt kritizáló Facebook bejegyzése miatt

Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben - írja a rendőrség honlapja. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését.

Az érintettel órákkal később a 444-nek sikerült beszélnie, és bemutatták a Facebook-posztot is, ami miatt elindult az eljárás.

Ez volt az, ami nem tetszett a hatóságnak:

"De tényleg! Csak kérdezem. Valaminek a tetőzése, árvíz, járvány, gazdasági válság, bármi, ami tetőzhet, ugye azt jelenti, hogy elérte a legmagasabb értéket? Tehát a legtöbb van belőle. A koronavírus esetében ez azt jelenti, hogy ekkor van a legtöbb, a legmagasabb számú vírushordozó ebben az esetben Magyarországon? Így van? Az én meglátásom szerint, ha elhagyom az otthonomat ekkor van a legnagyobb esélyem olyan emberrel találkozni, aki vírust hordoz. Szerintetek is így van? Azért kérdezem mert oly mértékben néznek hülyének, hogy kezdem elhinni. Tehát, ha nem jól látom, keményen hülyézzetek le, és tudni fogom, az vagyok. DE! Ha jól látom, akkor van egy gondom. Drága vezetőnk, aki nem téved soha, nem hazudik soha, azt mondta (és ezt sok szakértő alátámasztotta), hogy május 3-án, vasárnap tetőzik járvány hazánkban. Május 4-től, hétfőtől lehet lazítani a kijárási korlátozásán. Mindenkire érvényes lesz, vagy csak a nyugdíjasokra, akik terhet jelentenek a költségvetés számára? Mert akkor értem. Sőt kötelező legyen a templom, a nyugdíjas klubok, rendezvények látogatása. De ha mindenkire érvényes a szabadabb császkálás, akkor nem értem. Szabadabban mozoghatunk a nagyobb kockázat mellett. Akkor miért szenvedünk ez előtt?

Kedves diktátorunk, kedves vezetőnk! Én és szerintem a soraimat kedvelők mind azt kérjük, hogy ebbe az utcába ne tereld be népedet! Azért, mert kijelentettél valamit, amivel a népszerűségedet növeled és nem módosítod mert a hatalom megtartása a fő irány, ne küldj halálba ezreket. Azzal, hogy nem mondjuk meg majd a valós adatokat, a járvány csökkenéséről adunk számot, mikor az nőni fog, ezrek halnak meg. Aki ezzel ellenkező adatot mer kiadni, szankciókra számíthat. Az egészségügyben dolgozók nem nyilatkozhatnak már ma.

Rémhírterjesztésért (vagy az igazság terjesztéséért) akár börtön is járhat. A spanyol nátha második hulláma áldozatainak száma jóval meghaladta az első hullám áldozatainak a számát.

Sajnos tudjuk, hogy téged nem érdekel az itt élők sorsa, halála. Te ezt az egészet úgy ahogy van lesz*rod. Nem tudom miből van a lelked, a szíved. Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig."

A 444 azt írja, hogy akárhányszor olvassák újra, ez pontosan az, aminek látszik: egy ember véleménye.

Erre jutott a TASZ munkatársa, Kaputa Júlia is („ebben a bejegyzésben a férfi véleményt nyilvánít, kritizálja a kormányt, ez azért fontos, mert a rémhírterjesztés nem véleményekről szól”), de tényleg nem kell szakértőnek lenni, hogy a napnál világosabb legyen: 

Így néz ki, amikor valaki kifejti a véleményét, és teljesen mindegy, hogy a vélemény tartalma tetszik-e valakinek, vagy sem. 

A posztnak az lett a következménye, hogy a férfinél reggel hatkor rendőrök jelentek meg házkutatási engedéllyel, majd elvitték, és kihallgatták. Végül elengedték. Ennél tovább vinni ezt az ügyet még a jogállam mostani állása mellett sem lett volna egyszerű, és az is igaz, hogy az egész fellépésnek helyi rendőri túlbuzgóságra emlékeztető hangulata van. Ettől még kár lenne bagatellizálni, ami történt. 

Miért olyan nagy baj, hogy iylesmi megtörténhet?

A 444 cikke szerint ez pontosan az, amin fideszes politikusok, médiaszereplők és valóságmagyarázók évek óta gúnyolódnak teli szájjal, mint Magyarországon elképzelhetetlen dolog.

Akárhányszor a rendszer demokratikusságát, a nyilvánosság, és a sajtószabadság helyzetét feszegette valaki, szinte biztosan belefutott ebbe: ugyan már, hát nem visznek el senkit a véleménye miatt. Nem mintha egyébként más eszközökkel ne lehetett volna már eddig is a felismerhetetlenségig eltorzítani a nyilvánosságot, de mostanra ez a tabu is megdőlt.

A lap azt írja, ráadásul a felhatalmazási törvény ál-és rémhírügyi rendelkezéseinek elfogadásakor március végén pontosan erre figyelmeztettek sokan: hogy milyen könnyen lehet ezeket a kritikus hangok elnémítására felhasználni. Másfél hónappal később egy kritikus Facebook-posztot író férfi már azt volt kénytelen mondani a rendőröknek:

„engem valószínűleg bekussoltatnak.”

Címlapképünk: police.hu

Forrás: 444

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.