Ezért a Facebook-bejegyzésért vitték el a 64 éves bácsit a rendőrök Szerencsen

Nagy Donát 2020-05-13 09:22:00

Forrás: 444

Akárhányszor olvassuk újra, ez pontosan az, aminek látszik: egy ember véleménye.

Talán a szerencsi rendőrség sem gondolta, hogy történelmi dokumentumot tesznek közzé 2020. május 12-én a police.hu-n, amikor bemutatták egy reggeli akció videófelvételét. Négyen kutatják át egy férfi otthonát, fényképezik laptopját, aztán közrefogva kísérik ki otthonából, és rendőrautóba teszik - kezdi cikkét a 444.

Az esetről mi is beszámoltunk, a 64 éves férfi a rendőrség közlése szerint rémhírt terjesztett.

Egy 64 éves bácsit vittek el a szerencsi rendőrök a kormányt kritizáló Facebook bejegyzése miatt

Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben - írja a rendőrség honlapja. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését.

Az érintettel órákkal később a 444-nek sikerült beszélnie, és bemutatták a Facebook-posztot is, ami miatt elindult az eljárás.

Ez volt az, ami nem tetszett a hatóságnak:

"De tényleg! Csak kérdezem. Valaminek a tetőzése, árvíz, járvány, gazdasági válság, bármi, ami tetőzhet, ugye azt jelenti, hogy elérte a legmagasabb értéket? Tehát a legtöbb van belőle. A koronavírus esetében ez azt jelenti, hogy ekkor van a legtöbb, a legmagasabb számú vírushordozó ebben az esetben Magyarországon? Így van? Az én meglátásom szerint, ha elhagyom az otthonomat ekkor van a legnagyobb esélyem olyan emberrel találkozni, aki vírust hordoz. Szerintetek is így van? Azért kérdezem mert oly mértékben néznek hülyének, hogy kezdem elhinni. Tehát, ha nem jól látom, keményen hülyézzetek le, és tudni fogom, az vagyok. DE! Ha jól látom, akkor van egy gondom. Drága vezetőnk, aki nem téved soha, nem hazudik soha, azt mondta (és ezt sok szakértő alátámasztotta), hogy május 3-án, vasárnap tetőzik járvány hazánkban. Május 4-től, hétfőtől lehet lazítani a kijárási korlátozásán. Mindenkire érvényes lesz, vagy csak a nyugdíjasokra, akik terhet jelentenek a költségvetés számára? Mert akkor értem. Sőt kötelező legyen a templom, a nyugdíjas klubok, rendezvények látogatása. De ha mindenkire érvényes a szabadabb császkálás, akkor nem értem. Szabadabban mozoghatunk a nagyobb kockázat mellett. Akkor miért szenvedünk ez előtt?

Kedves diktátorunk, kedves vezetőnk! Én és szerintem a soraimat kedvelők mind azt kérjük, hogy ebbe az utcába ne tereld be népedet! Azért, mert kijelentettél valamit, amivel a népszerűségedet növeled és nem módosítod mert a hatalom megtartása a fő irány, ne küldj halálba ezreket. Azzal, hogy nem mondjuk meg majd a valós adatokat, a járvány csökkenéséről adunk számot, mikor az nőni fog, ezrek halnak meg. Aki ezzel ellenkező adatot mer kiadni, szankciókra számíthat. Az egészségügyben dolgozók nem nyilatkozhatnak már ma.

Rémhírterjesztésért (vagy az igazság terjesztéséért) akár börtön is járhat. A spanyol nátha második hulláma áldozatainak száma jóval meghaladta az első hullám áldozatainak a számát.

Sajnos tudjuk, hogy téged nem érdekel az itt élők sorsa, halála. Te ezt az egészet úgy ahogy van lesz*rod. Nem tudom miből van a lelked, a szíved. Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig."

A 444 azt írja, hogy akárhányszor olvassák újra, ez pontosan az, aminek látszik: egy ember véleménye.

Erre jutott a TASZ munkatársa, Kaputa Júlia is („ebben a bejegyzésben a férfi véleményt nyilvánít, kritizálja a kormányt, ez azért fontos, mert a rémhírterjesztés nem véleményekről szól”), de tényleg nem kell szakértőnek lenni, hogy a napnál világosabb legyen: 

Így néz ki, amikor valaki kifejti a véleményét, és teljesen mindegy, hogy a vélemény tartalma tetszik-e valakinek, vagy sem. 

A posztnak az lett a következménye, hogy a férfinél reggel hatkor rendőrök jelentek meg házkutatási engedéllyel, majd elvitték, és kihallgatták. Végül elengedték. Ennél tovább vinni ezt az ügyet még a jogállam mostani állása mellett sem lett volna egyszerű, és az is igaz, hogy az egész fellépésnek helyi rendőri túlbuzgóságra emlékeztető hangulata van. Ettől még kár lenne bagatellizálni, ami történt. 

Miért olyan nagy baj, hogy iylesmi megtörténhet?

A 444 cikke szerint ez pontosan az, amin fideszes politikusok, médiaszereplők és valóságmagyarázók évek óta gúnyolódnak teli szájjal, mint Magyarországon elképzelhetetlen dolog.

Akárhányszor a rendszer demokratikusságát, a nyilvánosság, és a sajtószabadság helyzetét feszegette valaki, szinte biztosan belefutott ebbe: ugyan már, hát nem visznek el senkit a véleménye miatt. Nem mintha egyébként más eszközökkel ne lehetett volna már eddig is a felismerhetetlenségig eltorzítani a nyilvánosságot, de mostanra ez a tabu is megdőlt.

A lap azt írja, ráadásul a felhatalmazási törvény ál-és rémhírügyi rendelkezéseinek elfogadásakor március végén pontosan erre figyelmeztettek sokan: hogy milyen könnyen lehet ezeket a kritikus hangok elnémítására felhasználni. Másfél hónappal később egy kritikus Facebook-posztot író férfi már azt volt kénytelen mondani a rendőröknek:

„engem valószínűleg bekussoltatnak.”

Címlapképünk: police.hu

Szólj hozzá!

Ha minden igaz, lesz ma még zápor, zivatar

Sőt, a jég sem kizárt az éjjel.

Elkészült az árvízfigyelmeztető-rendszer a Rábán

Az Európai Unió finanszírozta, az osztrákokkal közösen fogják végezni a munkát a magyar szakemberek.

Élő adásban támadtak rá két ausztrál tévésre az amerikai rendőrök

A tudósítók a Fehér Ház előtti tüntetést közvetítették.

Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám

Az egri polgármester közös megegyezéssel távozik.

Hangosan tüntetett a tömeg Amerikában, majd olyan dolog történt, ami még a képernyőn át is megható

Egyre több amerikai rendőr vállalja, hogy a tüntetőkkel szimpatizál.

Biztonsági tasakkal bővültek a szombathelyi defibrillátorok

Mától sebészi szájmaszk és egy pár gumikesztyű is van az életmentő eszközök mellett.

Szeptembertől Kína is elkezd UFO-k után kutatni

A nemzetközi tudóstársadalom is használhatja a Mennyország Szemének hívott rádióteleszkópot.

Sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nem annyira cukik, mint a bébilajhárok, de azért na.

LMP: a Hell csoport tatai szállodája nem szolgálná a város érdekeit

Közvetlenül az Öreg-tó partján építenék fel.

Július 19-én lesz a Forma-1-es Magyar Nagydíj

Már csak egy hónapot kell várni, hogy elrajtoljon az idény.

Ide vihetik a lomokat a marcalvárosiak szombaton

A GYHG Nonprofit Kft. kihelyezett hulladékgyűjtő pontot üzemeltet 2020. június 6-án az Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán.

Donald Trump a hadsereget is bevetné a tüntetők ellen

Több amerikai nagyvárosában napok óta zajlanak tiltakozások.

Megszületett Mia, Szófia és Jankó

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Rengett a föld Győr-Moson-Sopron megyében

A földmozgás ereje 2,3 volt a Richter-féle skálán.

van még itt cikk a témában:

Könnyen törölheti majd a korábbi bejegyzéseit a Facebookon

A frissítésnek hála egy szakítás után nem kell majd egyesével visszakeresgélnünk a már nem olyan szép emlékeket.

Videó: Harmadszorra sikerült csak kiüríteni Győr új szelektív kukáit

Nem ment zökkenőmentesen a szeméttárolók első kiürítése.

Hamarosan a magyarok is megkapják a Messenger új funkcióját

Napokon belül megjelenik az új csevegési lehetőség.