Ezek az eddigi legpusztítóbb magyar dalok a koronavírusról

Pintér Bence 2020-04-01 08:28:00
Idén elmarad az Eurovízió, de semmi ok az aggodalomra: mivel a zenészek is csak a koronavírussal tudnak foglalkozni, már el is indult a Koronavízió első selejtezője!

Nagyon veszélyes helyzetben van az ország, és most nem a koronavírusra gondolok, hanem arra, hogy a koronavírus miatt egy csomó tehetséges, közepesen tehetséges és tehetségtelen zenész szorult be otthonába a hangszereivel, akinek ráadásul a koncertek elmaradása miatt muszáj is lenne villantani valamit, amivel lehet pénzt keresni.

Ilyenkor aztán van idő dalokat írni. Na de mi legyen a téma?

Itt a tavasz, lehetne a téma a szerelem, de 1. ha van párunk, akkor úgyis őt nézzük egész nap, arról minek dal; 2. ha nincs párunk, akkor pedig nem is lesz, hiszen nem lehet randizni. A bulizásról se lehet most egy nyárra szóló slágereket írni, szóval marad a téma, ami mindenkit foglalkoztat: a koronavírus.

Ez azonban nehéz terep, hiszen nehéz bármi művészi, esztétikai szempontból érvényeset mondani a vírusról a dalban: az eddig született műveknek ez egyelőre nem is nagyon sikerült.

Nézzük meg tehát, hogy áll eddig az Eurovízió hiányában rendezett Koronavízió első magyar selejtezőköre!

Zoli - KORONA

Soha életemben nem hallottam még Zoliról, aki láthatóan azt a módszert választotta a fantáziája beindításához, hogy az alap beindulása után elkezdte darálni a „korona” szót. Mentségére szóljon, hogy Zoli eléggé early bird, már március 6-án (!) előállt a dalával, ahol Müller Cecília tisztifőrovossal egyetértve állítja: „korona korona korona / vedd fel a maszkot, mondja a babona”. Azért az megdöbbentő, hogy ezt a szöveget hárman írták.

Csúcspont: A fején lévő cucc, ami minden, csak nem korona.

Íme a pályamű:

Lévai x Burai - KORONA VÍRUS

A koronavírus egy szó, de mindegy. Az alkotók láthatóan nem tudtak mit kezdeni a témával, ezért valahogy inkább összekötötték ezt az egészet a klímaváltozással: „Francos korona vírus, / Tipikus emberi stílus, / Nem baj ha minden pusztul, / És kinyírjuk az anyaföldet.” Hiába próbáljuk a refrént megérteni a verzéken keresztül, hiszen itt is nagyon zavarosan keveredik a vírus emlegetése a környezetvédelemmel. Az ok az lehet, hogy egy környezetvédős dalt azutolsó pillanatban aktualizáltak.

Csúcspont: „Valamit tenni kell még ma, / Mert veszélyben a bioszféra.”

Íme a pályamű:

FankaDeli - Csak együtt megy!

FankaDeli teljes mezőny egyetlen kifejezetten realista indulója, aki tisztában van a mondanivalójával, bár ez tőle talán nem meglepő, sőt, még saját táborának is üzen: „Hagyd már a konteókat, világrend meg 5G jelek…” Fanka szerint végső során fasza dolog, hogy otthon kell lenni, végre lehet a gyerekekkel játszani. A dalszöveg még azt is nagyjából megússza, hogy kellemetlenül pátoszos legyen.

Csúcspont: „Tudom, hogy kell a humor meg a nevetés, / de kéne egy kis mérték, mert nem lesz vidám pár temetés!”

Íme a pályamű:

Nagy Szilárd feat. Ragány Misa - Európa 2020

Ha van sokat szenvedett dal az elmúlt évtizedekből, akkor Varga Miklós szerelemeslevele Európához ilyen, főleg amióta Európa a hivatalos propaganda szerint nem valami jót, hanem inkább valami rosszat jelent. Maradjunk annyiban, hogy mondjon a szerzője bármit, ennek a dalnak egyáltalán nem hiányzott sem az átírás, sem azok a végtelenül komoly fejek, amilyeneket a két énekes vág hozzá.

Csúcspont: Amikor felteszik a maszkot, miután fél perccel korábban kb. összeölelkezve énekeltek.

Íme a pályamű:

Enyedi Sándor: Maradj otthon

Jól jelzi az esztétikai zavart a slágertéma körül az, hogy Enyedi Sándor vidám ukulelés nótáját valahogy nehéz összepasszintani azzal, hogy naponta ezrek halnak meg. De ez a dal üzenetében konzisztens, ha nem is eredeti: arra hívja fel a közönséget, hogy maradjanak otthon.

Csúcspont: Az angol verzió.

Íme a pályamű:

Lil Papo - A VÍRUSDAL

Lil Papo dala talán a legéletszagúbb és legalpáribb az indulók közül, hiszen a Besenyő család Anti bácsijának hangján, egy nyugdíjast megszemélyesítve nagyrészt arról énekel, hogy például nincs vécépapír és liszt a boltban, a refrént pedig Zolihoz hasonlóan nagyon ügyesen megoldja azzal, hogy a „korona” szót ismételgeti.

Csúcspont: „Pelenkát kell hordanom de ez nem az én hibám / Megvették a papírt, mivel töröljem a picsám?”

Íme a pályamű:

Zalatnay Cini - Mindenki

Még egy frissített dal, ezúttal maga az alkotó, Zalatnay Sarolta dolgozta át Mindenki című slágerét. A hallhatóan nem profi körülmények között újrafelvett nóta valójában a hozzá készült házibarkács videóval és a Retró Rádió-reklámmal együtt tökéletes.

Csúcspont: „Támogassuk az időseket / bár én is az vagyok!”

Íme a pályamű:

Deniz - Itthon maradok

Deniz azt csinálja komolyan, amit a Belga viccből: gyakran a lehető leghétköznapibb témákról szokott rappelni megbízható minőségben, de mindenféle zenei vagy lírai invenciót kiiktatva a folyamatból. Ez a nóta is ilyen: mintha egy, a dolgokra, hírekre rácsodálkozó modoros Facebook-posztot olvasna fel ritmusra.

Csúcspont: „Elmarad az Eb, az olimpia kérdés / Minden percben keresztre feszít ezeregy érzés”

Íme a pályamű:

Szimpla Kárpáci - COVID-19 - Koronavírus

A mezőny egyetlen mulatós indulója már ott megnyerte ezt a kört, hogy „mulatási” helyett azt énekli be az elején, hogy „kijárási” – ezzel máris több ötletet tett a dalba, mint például Deniz. Innentől kezdve egyébként teljesen mindegy, mi történik a továbbiakban – gondolnánk, de lehet fokozni.

Csúcspontot nehéz választani egy ilyen erős indulónál, de talán: „Rúgjon meg a ménkő, koronavírus / Repülj fel az űrbe, rágjon a mumus / Mutálódj majd odafent a kis fokban / Maradj ott és szórakozz az UFO-kkal!”

Íme a pályamű:

Szebelédi Zsolt Szergya - Nemzeti dal a koronavírus ellen

Nehéz mit hozzátenni ahhoz a gondolatmenethez, ami a kijárási tilalmat vegyíti a március 15-i szabadságeszménnyel, arra történelmileg teljesen zavaros, és talán éppen ezért vonzó ellentmondásra kifuttatva az egészet, hogy most a rabsággal lehet győzni a korona ellenében.

Csúcspont: Most egy kicsit rabok legyünk, a korona ellen így nyerhetünk!

Íme a pályamű:

Ezen a linken elérheted a Koronavízió összes darabját!

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

van még itt cikk a témában:

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

Nicki Minaj azzal sokkolta a követőit, hogy szerinte a koronavírus elleni oltás bedagadt herékhez vezethet

A rapper állítása komoly visszhangot váltott ki, már egy komplett ország is beszállt a vitába.