Ezek az eddigi legpusztítóbb magyar dalok a koronavírusról

Pintér Bence 2020-04-01 08:28:00
Idén elmarad az Eurovízió, de semmi ok az aggodalomra: mivel a zenészek is csak a koronavírussal tudnak foglalkozni, már el is indult a Koronavízió első selejtezője!

Nagyon veszélyes helyzetben van az ország, és most nem a koronavírusra gondolok, hanem arra, hogy a koronavírus miatt egy csomó tehetséges, közepesen tehetséges és tehetségtelen zenész szorult be otthonába a hangszereivel, akinek ráadásul a koncertek elmaradása miatt muszáj is lenne villantani valamit, amivel lehet pénzt keresni.

Ilyenkor aztán van idő dalokat írni. Na de mi legyen a téma?

Itt a tavasz, lehetne a téma a szerelem, de 1. ha van párunk, akkor úgyis őt nézzük egész nap, arról minek dal; 2. ha nincs párunk, akkor pedig nem is lesz, hiszen nem lehet randizni. A bulizásról se lehet most egy nyárra szóló slágereket írni, szóval marad a téma, ami mindenkit foglalkoztat: a koronavírus.

Ez azonban nehéz terep, hiszen nehéz bármi művészi, esztétikai szempontból érvényeset mondani a vírusról a dalban: az eddig született műveknek ez egyelőre nem is nagyon sikerült.

Nézzük meg tehát, hogy áll eddig az Eurovízió hiányában rendezett Koronavízió első magyar selejtezőköre!

Zoli - KORONA

Soha életemben nem hallottam még Zoliról, aki láthatóan azt a módszert választotta a fantáziája beindításához, hogy az alap beindulása után elkezdte darálni a „korona” szót. Mentségére szóljon, hogy Zoli eléggé early bird, már március 6-án (!) előállt a dalával, ahol Müller Cecília tisztifőrovossal egyetértve állítja: „korona korona korona / vedd fel a maszkot, mondja a babona”. Azért az megdöbbentő, hogy ezt a szöveget hárman írták.

Csúcspont: A fején lévő cucc, ami minden, csak nem korona.

Íme a pályamű:

Lévai x Burai - KORONA VÍRUS

A koronavírus egy szó, de mindegy. Az alkotók láthatóan nem tudtak mit kezdeni a témával, ezért valahogy inkább összekötötték ezt az egészet a klímaváltozással: „Francos korona vírus, / Tipikus emberi stílus, / Nem baj ha minden pusztul, / És kinyírjuk az anyaföldet.” Hiába próbáljuk a refrént megérteni a verzéken keresztül, hiszen itt is nagyon zavarosan keveredik a vírus emlegetése a környezetvédelemmel. Az ok az lehet, hogy egy környezetvédős dalt azutolsó pillanatban aktualizáltak.

Csúcspont: „Valamit tenni kell még ma, / Mert veszélyben a bioszféra.”

Íme a pályamű:

FankaDeli - Csak együtt megy!

FankaDeli teljes mezőny egyetlen kifejezetten realista indulója, aki tisztában van a mondanivalójával, bár ez tőle talán nem meglepő, sőt, még saját táborának is üzen: „Hagyd már a konteókat, világrend meg 5G jelek…” Fanka szerint végső során fasza dolog, hogy otthon kell lenni, végre lehet a gyerekekkel játszani. A dalszöveg még azt is nagyjából megússza, hogy kellemetlenül pátoszos legyen.

Csúcspont: „Tudom, hogy kell a humor meg a nevetés, / de kéne egy kis mérték, mert nem lesz vidám pár temetés!”

Íme a pályamű:

Nagy Szilárd feat. Ragány Misa - Európa 2020

Ha van sokat szenvedett dal az elmúlt évtizedekből, akkor Varga Miklós szerelemeslevele Európához ilyen, főleg amióta Európa a hivatalos propaganda szerint nem valami jót, hanem inkább valami rosszat jelent. Maradjunk annyiban, hogy mondjon a szerzője bármit, ennek a dalnak egyáltalán nem hiányzott sem az átírás, sem azok a végtelenül komoly fejek, amilyeneket a két énekes vág hozzá.

Csúcspont: Amikor felteszik a maszkot, miután fél perccel korábban kb. összeölelkezve énekeltek.

Íme a pályamű:

Enyedi Sándor: Maradj otthon

Jól jelzi az esztétikai zavart a slágertéma körül az, hogy Enyedi Sándor vidám ukulelés nótáját valahogy nehéz összepasszintani azzal, hogy naponta ezrek halnak meg. De ez a dal üzenetében konzisztens, ha nem is eredeti: arra hívja fel a közönséget, hogy maradjanak otthon.

Csúcspont: Az angol verzió.

Íme a pályamű:

Lil Papo - A VÍRUSDAL

Lil Papo dala talán a legéletszagúbb és legalpáribb az indulók közül, hiszen a Besenyő család Anti bácsijának hangján, egy nyugdíjast megszemélyesítve nagyrészt arról énekel, hogy például nincs vécépapír és liszt a boltban, a refrént pedig Zolihoz hasonlóan nagyon ügyesen megoldja azzal, hogy a „korona” szót ismételgeti.

Csúcspont: „Pelenkát kell hordanom de ez nem az én hibám / Megvették a papírt, mivel töröljem a picsám?”

Íme a pályamű:

Zalatnay Cini - Mindenki

Még egy frissített dal, ezúttal maga az alkotó, Zalatnay Sarolta dolgozta át Mindenki című slágerét. A hallhatóan nem profi körülmények között újrafelvett nóta valójában a hozzá készült házibarkács videóval és a Retró Rádió-reklámmal együtt tökéletes.

Csúcspont: „Támogassuk az időseket / bár én is az vagyok!”

Íme a pályamű:

Deniz - Itthon maradok

Deniz azt csinálja komolyan, amit a Belga viccből: gyakran a lehető leghétköznapibb témákról szokott rappelni megbízható minőségben, de mindenféle zenei vagy lírai invenciót kiiktatva a folyamatból. Ez a nóta is ilyen: mintha egy, a dolgokra, hírekre rácsodálkozó modoros Facebook-posztot olvasna fel ritmusra.

Csúcspont: „Elmarad az Eb, az olimpia kérdés / Minden percben keresztre feszít ezeregy érzés”

Íme a pályamű:

Szimpla Kárpáci - COVID-19 - Koronavírus

A mezőny egyetlen mulatós indulója már ott megnyerte ezt a kört, hogy „mulatási” helyett azt énekli be az elején, hogy „kijárási” – ezzel máris több ötletet tett a dalba, mint például Deniz. Innentől kezdve egyébként teljesen mindegy, mi történik a továbbiakban – gondolnánk, de lehet fokozni.

Csúcspontot nehéz választani egy ilyen erős indulónál, de talán: „Rúgjon meg a ménkő, koronavírus / Repülj fel az űrbe, rágjon a mumus / Mutálódj majd odafent a kis fokban / Maradj ott és szórakozz az UFO-kkal!”

Íme a pályamű:

Szebelédi Zsolt Szergya - Nemzeti dal a koronavírus ellen

Nehéz mit hozzátenni ahhoz a gondolatmenethez, ami a kijárási tilalmat vegyíti a március 15-i szabadságeszménnyel, arra történelmileg teljesen zavaros, és talán éppen ezért vonzó ellentmondásra kifuttatva az egészet, hogy most a rabsággal lehet győzni a korona ellenében.

Csúcspont: Most egy kicsit rabok legyünk, a korona ellen így nyerhetünk!

Íme a pályamű:

Ezen a linken elérheted a Koronavízió összes darabját!

Szólj hozzá!

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hazai pályán nyert a győri ETO Gyirmót ellen

Két gólt is rúgtak az utolsó 6 percben.

van még itt cikk a témában:

Orbán: "Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban"

Az idősáv egy-két órára csökkenne, ugyanakkor a sávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnának.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.