Ezek az eddigi legpusztítóbb magyar dalok a koronavírusról

Pintér Bence 2020-04-01 08:28:00
Idén elmarad az Eurovízió, de semmi ok az aggodalomra: mivel a zenészek is csak a koronavírussal tudnak foglalkozni, már el is indult a Koronavízió első selejtezője!

Nagyon veszélyes helyzetben van az ország, és most nem a koronavírusra gondolok, hanem arra, hogy a koronavírus miatt egy csomó tehetséges, közepesen tehetséges és tehetségtelen zenész szorult be otthonába a hangszereivel, akinek ráadásul a koncertek elmaradása miatt muszáj is lenne villantani valamit, amivel lehet pénzt keresni.

Ilyenkor aztán van idő dalokat írni. Na de mi legyen a téma?

Itt a tavasz, lehetne a téma a szerelem, de 1. ha van párunk, akkor úgyis őt nézzük egész nap, arról minek dal; 2. ha nincs párunk, akkor pedig nem is lesz, hiszen nem lehet randizni. A bulizásról se lehet most egy nyárra szóló slágereket írni, szóval marad a téma, ami mindenkit foglalkoztat: a koronavírus.

Ez azonban nehéz terep, hiszen nehéz bármi művészi, esztétikai szempontból érvényeset mondani a vírusról a dalban: az eddig született műveknek ez egyelőre nem is nagyon sikerült.

Nézzük meg tehát, hogy áll eddig az Eurovízió hiányában rendezett Koronavízió első magyar selejtezőköre!

Zoli - KORONA

Soha életemben nem hallottam még Zoliról, aki láthatóan azt a módszert választotta a fantáziája beindításához, hogy az alap beindulása után elkezdte darálni a „korona” szót. Mentségére szóljon, hogy Zoli eléggé early bird, már március 6-án (!) előállt a dalával, ahol Müller Cecília tisztifőrovossal egyetértve állítja: „korona korona korona / vedd fel a maszkot, mondja a babona”. Azért az megdöbbentő, hogy ezt a szöveget hárman írták.

Csúcspont: A fején lévő cucc, ami minden, csak nem korona.

Íme a pályamű:

Lévai x Burai - KORONA VÍRUS

A koronavírus egy szó, de mindegy. Az alkotók láthatóan nem tudtak mit kezdeni a témával, ezért valahogy inkább összekötötték ezt az egészet a klímaváltozással: „Francos korona vírus, / Tipikus emberi stílus, / Nem baj ha minden pusztul, / És kinyírjuk az anyaföldet.” Hiába próbáljuk a refrént megérteni a verzéken keresztül, hiszen itt is nagyon zavarosan keveredik a vírus emlegetése a környezetvédelemmel. Az ok az lehet, hogy egy környezetvédős dalt azutolsó pillanatban aktualizáltak.

Csúcspont: „Valamit tenni kell még ma, / Mert veszélyben a bioszféra.”

Íme a pályamű:

FankaDeli - Csak együtt megy!

FankaDeli teljes mezőny egyetlen kifejezetten realista indulója, aki tisztában van a mondanivalójával, bár ez tőle talán nem meglepő, sőt, még saját táborának is üzen: „Hagyd már a konteókat, világrend meg 5G jelek…” Fanka szerint végső során fasza dolog, hogy otthon kell lenni, végre lehet a gyerekekkel játszani. A dalszöveg még azt is nagyjából megússza, hogy kellemetlenül pátoszos legyen.

Csúcspont: „Tudom, hogy kell a humor meg a nevetés, / de kéne egy kis mérték, mert nem lesz vidám pár temetés!”

Íme a pályamű:

Nagy Szilárd feat. Ragány Misa - Európa 2020

Ha van sokat szenvedett dal az elmúlt évtizedekből, akkor Varga Miklós szerelemeslevele Európához ilyen, főleg amióta Európa a hivatalos propaganda szerint nem valami jót, hanem inkább valami rosszat jelent. Maradjunk annyiban, hogy mondjon a szerzője bármit, ennek a dalnak egyáltalán nem hiányzott sem az átírás, sem azok a végtelenül komoly fejek, amilyeneket a két énekes vág hozzá.

Csúcspont: Amikor felteszik a maszkot, miután fél perccel korábban kb. összeölelkezve énekeltek.

Íme a pályamű:

Enyedi Sándor: Maradj otthon

Jól jelzi az esztétikai zavart a slágertéma körül az, hogy Enyedi Sándor vidám ukulelés nótáját valahogy nehéz összepasszintani azzal, hogy naponta ezrek halnak meg. De ez a dal üzenetében konzisztens, ha nem is eredeti: arra hívja fel a közönséget, hogy maradjanak otthon.

Csúcspont: Az angol verzió.

Íme a pályamű:

Lil Papo - A VÍRUSDAL

Lil Papo dala talán a legéletszagúbb és legalpáribb az indulók közül, hiszen a Besenyő család Anti bácsijának hangján, egy nyugdíjast megszemélyesítve nagyrészt arról énekel, hogy például nincs vécépapír és liszt a boltban, a refrént pedig Zolihoz hasonlóan nagyon ügyesen megoldja azzal, hogy a „korona” szót ismételgeti.

Csúcspont: „Pelenkát kell hordanom de ez nem az én hibám / Megvették a papírt, mivel töröljem a picsám?”

Íme a pályamű:

Zalatnay Cini - Mindenki

Még egy frissített dal, ezúttal maga az alkotó, Zalatnay Sarolta dolgozta át Mindenki című slágerét. A hallhatóan nem profi körülmények között újrafelvett nóta valójában a hozzá készült házibarkács videóval és a Retró Rádió-reklámmal együtt tökéletes.

Csúcspont: „Támogassuk az időseket / bár én is az vagyok!”

Íme a pályamű:

Deniz - Itthon maradok

Deniz azt csinálja komolyan, amit a Belga viccből: gyakran a lehető leghétköznapibb témákról szokott rappelni megbízható minőségben, de mindenféle zenei vagy lírai invenciót kiiktatva a folyamatból. Ez a nóta is ilyen: mintha egy, a dolgokra, hírekre rácsodálkozó modoros Facebook-posztot olvasna fel ritmusra.

Csúcspont: „Elmarad az Eb, az olimpia kérdés / Minden percben keresztre feszít ezeregy érzés”

Íme a pályamű:

Szimpla Kárpáci - COVID-19 - Koronavírus

A mezőny egyetlen mulatós indulója már ott megnyerte ezt a kört, hogy „mulatási” helyett azt énekli be az elején, hogy „kijárási” – ezzel máris több ötletet tett a dalba, mint például Deniz. Innentől kezdve egyébként teljesen mindegy, mi történik a továbbiakban – gondolnánk, de lehet fokozni.

Csúcspontot nehéz választani egy ilyen erős indulónál, de talán: „Rúgjon meg a ménkő, koronavírus / Repülj fel az űrbe, rágjon a mumus / Mutálódj majd odafent a kis fokban / Maradj ott és szórakozz az UFO-kkal!”

Íme a pályamű:

Szebelédi Zsolt Szergya - Nemzeti dal a koronavírus ellen

Nehéz mit hozzátenni ahhoz a gondolatmenethez, ami a kijárási tilalmat vegyíti a március 15-i szabadságeszménnyel, arra történelmileg teljesen zavaros, és talán éppen ezért vonzó ellentmondásra kifuttatva az egészet, hogy most a rabsággal lehet győzni a korona ellenében.

Csúcspont: Most egy kicsit rabok legyünk, a korona ellen így nyerhetünk!

Íme a pályamű:

Ezen a linken elérheted a Koronavízió összes darabját!

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.