Olyan, mintha egy horrofilm helyszínén járnánk - Exkluzív fotók a leégett kaszinó belsejéről!

VPP 2018-10-11 17:36:00
Ez nem Hollywood. Ez Szombathely.

Nemrég írtunk róla, hogy a szombathelyi Kresz-park mennyire lepusztult az évek során, szeméthegyek, szétrohadt épületek, rozsdásodó játszótér és természetesen a szénné égett kaszinó, mellyel három év alatt sem sikerült kezdeni semmit, holott életveszélyes. 

Cikkünkön felbuzdulva egyik olvasónk - aki ráadásul szabadidejében sokat fényképez - minden bátorságát összeszedve bement az épület belsejébe és megörökítette a benti állapotokat. Szerencsénkre az exkluzív képeket eljutatta szerkesztőségünkbe így most először láthatja a "nagyvilág", mi rejtőzik a romok alatt. Egészen medöbbentő az a látvány, amely elénk tárul. Ha nem tudja az ember, pontosan mit is lát, simán azt hihetné, hogy egy horror vagy apokalipszissel foglalkozó film helyszíne.

Szó szerint a hideg futkosott a hátamon, miközben néztem a romokat, az ott heverő kabátokat, fél pár női cipőket, a piálásra, drogozásra és alvásra kialakított zugokat, ahol hegyekben állnak az üres koccintós flakonok. A sarkokat mellékhelyiségnek használták és használják a mai napig, a falak tele vannak trágár firkálmányokkal és náci szimbólumokkal és jól látható, hogy kamaszok és gyerekek is rendszeresen bejárnak az épületbe, amelynek gontolatába szó szerint beleszédülök. Elvégre bármikor összeomolhat a város hírhedt 'szellemkastélya'. 

Ezredszer is felmerülnek a már annyiszor hallott kérdések: Meddig hagyják ezt így? Mikor bontják el az életveszélyes épületet? Mi a fenére várnak, hogy tragédia történjen? 

És most jöjjenek a fotók:

 

 
 


 
 

Az épület története:

A Szombathely belvárosában, a Puskin (Kresz) parkban lévő épület még a 19. században épült, eredetileg a Batthyány család tulajdona volt, tőlük vette meg aztán Brenner János építész és családja, aki saját elképzelései alapján neoreneszánsz jellegű, historizáló épületté alakította át, amelynek teljes berendezése is a 19. század utolsó harmadának ízlését tükrözte. 1935-ben a város tulajdonába került, így a Brenner család volt az utolsó nemesi származású tulajdonosa a villának.

Az épület ezután volt minden. Tankerületi igazgatóság, a második világháború után úttörőház és az Orlay-Fürst Szakiskola is használta. A rendszerváltás után a kisbefektetői botrányokkal övezett Radius Hungaricus Rt. székháza volt és csak ezután, 1993-ban vásárolta meg a Kretschmer Casino Szombathely Kft., akik végül megnyitották a kaszinót, aminek üzemeltetésére 10 éves koncessziót kaptak, mivel a műemlék épületet (mely a szocializmus alatt rendesen lepukkant) teljesen felújították.

A megnyitó '93 májusában volt és nagy eseménynek számított. Legemlékezetesebb pillanata kétségkívül az akkori polgármester, Wagner András nyitó pörgetése volt, mellyel nem kevesebb, mint 14 ezer schillinget nyert, amit a városban élő beteg gyermekek javára ajánlott fel.

A kaszinó működését hamarosan sötét fellegek kezdték el beárnyékolni. A lakók egyre dühösebbek lettek az éjszakai élettel járó kellemetlenségek miatt és a felügyeleti szervek is egyre többször kezdeményeztek vizsgálatot. 1997 októberében a vizsgálatok után a Szerencsejáték Zrt. megállapította, hogy a fenntartó rengeteg pénzzel tartozik az államnak, de fizetni nem hajlandó. Végül a kaszinót 6 év működés után, 1999-ben zárták be, az éttermet és szórakozóhelyet pedig a kétezres évek elején.

Nem sokra rá vandál behatolók feltörték az épületek, összetörték a berendezést, a tető a folyamatos beázások miatt több helyen is leszakadt és hajláktalanok foglalták el a helységeket. 2016 áprilisában tűz ütött ki és a kaszinó tetőszerkezete teljesen leégett. Azóta sem csináltak vele semmit, életveszélyes és még mindig ott áll a Kresz park végében.


Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is