Olyan, mintha egy horrofilm helyszínén járnánk - Exkluzív fotók a leégett kaszinó belsejéről!

VPP 2018-10-11 17:36:00
Ez nem Hollywood. Ez Szombathely.

Nemrég írtunk róla, hogy a szombathelyi Kresz-park mennyire lepusztult az évek során, szeméthegyek, szétrohadt épületek, rozsdásodó játszótér és természetesen a szénné égett kaszinó, mellyel három év alatt sem sikerült kezdeni semmit, holott életveszélyes. 

Cikkünkön felbuzdulva egyik olvasónk - aki ráadásul szabadidejében sokat fényképez - minden bátorságát összeszedve bement az épület belsejébe és megörökítette a benti állapotokat. Szerencsénkre az exkluzív képeket eljutatta szerkesztőségünkbe így most először láthatja a "nagyvilág", mi rejtőzik a romok alatt. Egészen medöbbentő az a látvány, amely elénk tárul. Ha nem tudja az ember, pontosan mit is lát, simán azt hihetné, hogy egy horror vagy apokalipszissel foglalkozó film helyszíne.

Szó szerint a hideg futkosott a hátamon, miközben néztem a romokat, az ott heverő kabátokat, fél pár női cipőket, a piálásra, drogozásra és alvásra kialakított zugokat, ahol hegyekben állnak az üres koccintós flakonok. A sarkokat mellékhelyiségnek használták és használják a mai napig, a falak tele vannak trágár firkálmányokkal és náci szimbólumokkal és jól látható, hogy kamaszok és gyerekek is rendszeresen bejárnak az épületbe, amelynek gontolatába szó szerint beleszédülök. Elvégre bármikor összeomolhat a város hírhedt 'szellemkastélya'. 

Ezredszer is felmerülnek a már annyiszor hallott kérdések: Meddig hagyják ezt így? Mikor bontják el az életveszélyes épületet? Mi a fenére várnak, hogy tragédia történjen? 

És most jöjjenek a fotók:

 

 
 


 
 

Az épület története:

A Szombathely belvárosában, a Puskin (Kresz) parkban lévő épület még a 19. században épült, eredetileg a Batthyány család tulajdona volt, tőlük vette meg aztán Brenner János építész és családja, aki saját elképzelései alapján neoreneszánsz jellegű, historizáló épületté alakította át, amelynek teljes berendezése is a 19. század utolsó harmadának ízlését tükrözte. 1935-ben a város tulajdonába került, így a Brenner család volt az utolsó nemesi származású tulajdonosa a villának.

Az épület ezután volt minden. Tankerületi igazgatóság, a második világháború után úttörőház és az Orlay-Fürst Szakiskola is használta. A rendszerváltás után a kisbefektetői botrányokkal övezett Radius Hungaricus Rt. székháza volt és csak ezután, 1993-ban vásárolta meg a Kretschmer Casino Szombathely Kft., akik végül megnyitották a kaszinót, aminek üzemeltetésére 10 éves koncessziót kaptak, mivel a műemlék épületet (mely a szocializmus alatt rendesen lepukkant) teljesen felújították.

A megnyitó '93 májusában volt és nagy eseménynek számított. Legemlékezetesebb pillanata kétségkívül az akkori polgármester, Wagner András nyitó pörgetése volt, mellyel nem kevesebb, mint 14 ezer schillinget nyert, amit a városban élő beteg gyermekek javára ajánlott fel.

A kaszinó működését hamarosan sötét fellegek kezdték el beárnyékolni. A lakók egyre dühösebbek lettek az éjszakai élettel járó kellemetlenségek miatt és a felügyeleti szervek is egyre többször kezdeményeztek vizsgálatot. 1997 októberében a vizsgálatok után a Szerencsejáték Zrt. megállapította, hogy a fenntartó rengeteg pénzzel tartozik az államnak, de fizetni nem hajlandó. Végül a kaszinót 6 év működés után, 1999-ben zárták be, az éttermet és szórakozóhelyet pedig a kétezres évek elején.

Nem sokra rá vandál behatolók feltörték az épületek, összetörték a berendezést, a tető a folyamatos beázások miatt több helyen is leszakadt és hajláktalanok foglalták el a helységeket. 2016 áprilisában tűz ütött ki és a kaszinó tetőszerkezete teljesen leégett. Azóta sem csináltak vele semmit, életveszélyes és még mindig ott áll a Kresz park végében.










































Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.