Ez a dél-koreai film szó szerint rajtunk élősködik

Varga Mátyás 2019-12-12 09:41:00
Megnéztük hogyan teljesít az Arany Pálmával jutalmazott Élősködők.

Múlt heti filmajánlónkban már ajánlottuk a dél-koreai rendező, Bong Joon Ho legújabb filmjét, az Élősködőket. Mint sokan én is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet az a koreai alkotás ami elnyerte a rangos fesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A rendező több évnyi nemzetközi munka után tért vissza szülőföldjére, hogy egy nem mindennapi alkotásban mutassa be egy ingyenélő, ám agyafúrt család, és a naiv gazdag família közti kapcsolatot.

A sztori szerint Kim Kai-taek szegény körülmények között él családjával egy nyomornegyedbeli pincelakásban. A Kai-taek család ugyan nehezen, de eléldegél kevéske bevételéből, ugyanis senkinek se érdeke az, hogy komolyabb munka után nézzen. Ezáltal pedig sokkal több bevételük lenne, és nem kellene azon aggódniuk, hogy nincsen Wi-Fi a lakásukban. Az alapvető szükségletek közé befészkelődött internet következtében az első 5 percben hihetetlen hajsza indul, míg Kim végre talál egy helyet, ahol fogja a felettük lakó router jeleit.

Így négyen tökéletesen megtestesítik a kevésbé vagyonos, szegény társadalmi réteget. A modern kor általi lustaság és a folytonos siránkozás, a családon belüli konfliktusok is elengedhetetlen részei a dél-koreai família életének. Változás csak akkor történik, amikor megjelenik Kim barátja, az egyetemista Min, aki állást kínál cimborájának. Innentől kezdve pedig szüleivel és húgával agyafúrt tervet eszelnek ki, hogy minél inkább az újdonsült tanítvány Daje és vagyonos szülei közé férkőzzenek. 

Bong Joon Ho egy rendkívül erős és húsba vágó drámán keresztül mutatja be a különböző társadalmi rétegekhez tartozó emberek életét. Hiába indul vígjátékként a film, a sztori olyan mélységeket és témákat érint, hogy műfajilag szinte lehetetlen bekategorizálni. Többek között ezért is maradandó élmény, mert a néző csak fogja a fejét, hogy Kai-taekék mit megengednek maguknak, míg a következő pillanatban együtt sikít a szereplőkkel.

Ritkán kapunk olyan alkotást, aminek a címe ennyire egybeolvad a kész produktummal. Kim, húga és később szüleik is szó szerint a vagyonos Parkékon élősködnek, mindezt pedig a pénzért teszik, ugyanis semmi kedvük visszamenni az egykor otthonuknak tartott lyukba. Fentebb említettem a Wi-Fi-t, ami később szerves részét képezi az események alakulásának. A dologtalan Kimék ugyanis ezt felhasználva férkőznek igencsak pénzes munkaadóik bizalmába. Ezáltal egy újabb hozzávalót kapunk a rendező zsenialitásához. 

A komolyabb filmeken edződött filmrajongók mind a 10 ujjukat elégedetten fogják nyalogatni, mert olyan szerteágazó ám egy kerek egészet adó történet elevenedik meg a szeme előtt. Ha ebbe a kategóriába tartozol, és eddig ódzkodtál az ázsiai filmektől, akkor itt a remek alkalom, hogy megismerkedj a kontinens filmvilágával. A zenéről és a fényképezésről nem is ejtenék szót. Ugyanis ebben az esetben egy hibátlanul működő sztori és karakter központú remekművet kapunk. Teljesen érthető tehát a Cannesban elnyert fődíj. 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.