Fotó: György István Péter

Építkezni Szombathelyen, de milyen áron?

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 22. csütörtök, 15:34
Mennyire gondolnak a beruházók a jövőre?

György István Péter, a Herény-Kámon-Minerva városrészeket magába foglaló körzet ellenzéki képviselőjelöltje szerint az a rohamos építkezés, ami jelenleg Szomathelyen zajlik, nagyon nincs rendjén. A kivitekezők a semmibe veszik, hogy az embereknek, gyerekeknek szüksége van élettérre, kizárólag a profitszerzés hajtja őket, hogy minél kisebb alapterületre minél több lakást be tudjanak zsúfolni. Éppen ezért a képviselőjelölt tervei közt szerepel az építkezésekre vonatkozó és kellően szigorú átfogó szabályozás kidolgozása.

 

"A téglaépítésű házak akár 100-150 év múlva is a helyükön állnak. Az viszont már eléggé kétséges, hogy a mai kor kapkodó és sokszor összezsúfolt építkezési trendje mennyire gondol a jövő generációira, a környezetünk értékeinek megbecsülésére. Néhány esetben úgy tűnik, hogy csak a jelenben gondolkodik a kivitelező. Egyetlen fő cél lebeg előtte, hogy egy korábban egy családi házra alkalmas területen akár 4-5 lakásos sorházat építsen. Ami megdöbbentő, hogy az életteret, a gyermekeket, a nyugalmat mindez a kizárólag extra nyereségorientált folyamat semmibe veszi." - írja György István Péter ezzel kapcsolatos közleményében.

 

 

"Herényben, Kámonban, a Minerva-lakóparkban, de a város más részén is hasonló a helyzet.

 

A volt Kertész TSZ helyén új lakópark épül Kámonban. Órákig lehet bolyongni az imitt-amott lakott területen. Se házszám, se utcanévtábla. Úgy éreztük magunkat, mintha Barguzinban járnánk. Sokaknak érthetetlen ez az állapot. Kerestük, hogy épül-e a járda és a csapadékvíz elvezető rendszer, annak nyomait nem sikerült nekünk felfedezni. Megérett immár az építkezésekre vonatkozó és kellően szigorú átfogó szabályozás kidolgozása, és minden magyarázkodás helyett, a helyi rendezési tervet is alaposan és soron kívül át kell dolgozni. Úgy tűnik, ma csak az számít, hogy hány százalékkal növekednek az építkezési beruházások Magyarországon. Volt már ilyen korszak, akkor a szén és acél országa szerettünk volna lenni, milyen jó, hogy nem sikerült!"
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás