ÉLŐ - Szakértők próbálják megállapítani, hogy mi történt Bőnyben

Farkas Bazsi 2018-09-28 08:59:00
A gyanú szerint Győrkös István 2016-ban ölt meg egy rendőrt.

18:58 - Győrkös marad letartóztatásban

Ismertetik a szakértői díjakat. Mindenki tudomásul veszi.

Az ügyészség azt kérte, hogy a Győrkös továbbra is előzetesben maradjon, a védelem a vádlott szabadon engedését indítványozta.

Az ülésen eljáró bíró helybenhagyta Győrkös István letartóztatását.

A vádlott azt kérte, hogy a fokozott őrzésén enyhítsenek. Vagyis ne kelljen bilincsben mennie mindenhová és kaphasson sétálóidőt az udvaron. A bíróság erről később dönt. 

Az eljárás december 12-én, és 13-án reggel 9 órai kezdéssel folytatódik. 

 

18:44 - Győrkös most is hozzászól

A védők mindent megkérdeztek a genetikustól, most a vádlott kért szót. Azt észrevételezi, hogy a helyszínen hagyott vérnyomok, csakis olyan fegyvertől származhatnak, mint amilyet a rendőrök is használtak. 

Ismét szünet jön.
 

18:26 - Egy szakértő maradt 


A helyszínen talált vérnyomok elemzése folyik. Azt próbálják meg rekonstruálni, hogy az ajtóra, falra, más egyéb helyekre fröccsent vér milyen irányból érkezett.

Ennek abban lehet szerepe, hogy a lövések milyen irányból okoztak sérülést, vagyis honnan adták le azokat. 
 

17:57 - Nincs még vége

Most éppen azt hallgatjuk jó ideje, hogy miként marad meg a DNS minta a kilőtt golyón, illetve miért nem maradhatot biológiai adat maradvány a kilőtt golyókon. 
 

17:22 - Biológus szakértő van soron

Elmondja, hogy a helyszínen talált vérnyomok két embertől származnak. Egyikük a vádlott Győrkös István, másikuk pedig az elhunyt rendőr vére. 
 

16:45 - Lőpor nyomokról tart a beszámoló

A fizikus szakértő most azt mondja el, hogy mennyi és milyen lőpor nyomot találtak a vizsgálat során. A tűzpárbaj helyszínén a rendőrök és a vádlott fegyveréből származó lőporokat is megtaláták. 
 

16:27 - Két fegyverből lett összerakva a gépkarabély 

Ez derül ki a következő szakértői véleményből. 


Fizikus szakértő véleménye következik.
 

 

16:12 - Újabb szakértők érkeznek

De addig is 5 perc szünetet rendelt el a tárgyalást vezető bíró. 

15:24 - Keresztkérdések

A védőügyvédek, akárcsak korábban, most is rengeteg kérdést intéznek a szakértőkhöz. A szakértők jó pár kérdést azzal hárítanak, hogy a kérdés tárgya nem volt a szakértői vizsgálat tárgya.

A kérdések azonban csak nem fogynak. 
 

15:05 - Gépfegyverből jött a halálos lövés

A szakértő elmondta, hogy 60-80 centiméter távolságból adták le a halálos lövést és a sérülések egyértelműen mutatják, hogy gépfegyverből kilőtt lőszer okozta azt.

14:57 - Folytatódik a tárgyalás

Újabb szakértői vélemények jönnek. 

 

13:45 - Egy órás szünet után folytatódik a tárgyalás

 

13:36 - Hetven centiről kaphatott lövést a rendőr

Ezt a szakértő mondja, azt is hozzáteszi, hogy valószínű egy nem vállhoz szorított, sorozatlövésre állított, gépkarabélyból jöhetettek a lövések. 

13:24  - Végeztek a szakértők faggatásával az ügyvédek

Most Győrkös kért szót és észrevételezi, hogy a lövedékek között volt egy véres, amit szerinte a szakértők nem vizsgáltak. Továbbá azt is elmondta, hogy ha a fejbelőtt rendőrt egy AK lövés találta el, akkor egy ekkora erejű lőszer nem kaphatott volna gellert egy simléderes sapkán.

- Annak úgy kellett volna átmenni rajta, mint a késnek a vajban - mondta a vádlott.  


Győrkös azt mondja, semmi sem úgy történt, ahogy azt a szakértők megállapították. Ez csupán egy rosszindulatú hipotézis. 
 

12:40 - Hiányoztak a rendőri lövések szondái

A védőügyvédek most azt kérdezik a szakértőktől, hogy amikor a helyszínen voltak, akkor miért nem kerültek szondák (a lövés irányait mutató, kis pálcák) a rendőrök által leadott lövésnyomokhoz. 

A szakértő azt mondja, hogy nem volt szükségesek ezek kihelyezése.   
 

12:18 - Előkerül a sapka

Az, ami az elhunyt rendőr fején volt, amit a lövés ért, és amin keresztül a halálos koponya sérülést elszenvedte.

Azon folyik a vizsgálat, hogy AK vagy 9 milliméteres lövedék okozta e a sérülés nyomokat. (AK volt Győrkösnél, 9 milliméteres pedig az intézkedő rendőröknél.) 


A védőügyvédek most egy másik, már előre lövésekkel preparált sapkát lobogtatnak. Ezzel tesztelik a fegyverszakértőket. 
 

12:02 - Átforduló golyó esete

A szakértőt éppen arról faggatják a gyanúsított ügyvédei, hogy miként fordulhatott át egy golyó az elhunyt rendőr koponyájában. Illetve, hogy a szakértői írásos vélemény ezt szűkszavúan taglalta, ugyanakkor most a szakértő szóban bőven foglalkozik vele. 

Az történt ugyanis - a szakértői vélemény szerint -, hogy egy leadott lövés a rendőr koponyájában “gellert” kapott, így azt egy oldalra tartó mozgással hagyta el.

Egy másik sarkalatos kérdés, hogy a helyszínen rögzített nyomok azt mutatják, hogy a halált okozó lövés nem érkezhetett a rendőrök irányából. A védőügyvédek most ezeknek a megállapításoknak az alaposságát kérdőjelezik meg. 

 

11:34 

A szakértő most kizárta azt a lehetőséget, hogy a tűzpárbaj során a rendőrök szolgálati fegyvereinek irányából érkezett volna a rendőr halálát okozó lövés.

 

11:20 - Folytatódik a tárgyalás

A fegyverszakértők meghallgatásával. 
 

11:10 - Győrkös kihallgatható volt e?

Ez most a kérdés. 2016 októberében Győrköst nem sokkal a lövöldözés után meg kellett műteni, mivel ő is lövést kapott. Ezután hallgatták ki. Az eljárás elején a lelőtt rendőr ügyvédje szembesítette is Győrkös azzal, hogy az akkori és a mostani  vallomásában ellentmondások vannak. 

Győrkös ügyvédjei most azt kérdezik, hogy vajon a műtét utáni kábultság befolyásolt a e Győrköst a vallomásban. A szakértők azt mondják, hogy ha rendelkezésre áll az altatási jegyzőkönyv, akkor ezt meg lehet mondani.

Közben azt is elmondják, hogy Győrkös lősebe alátámasztja azt, hogy földre hajlás közben lőhették meg, ahogy azt korábban a vádlott is mesélte.  

Az eljáró bíró 5 perc szünetet rendelt el. 
 

10:24 - Orvosszakértők meghallgatásával folytatódik az eljárás

A szakértő elmondja, hogy a meghalt rendőr súlyos koponya és tüdő lövést kapott. A lövések után mindössze néhány percig élt csak a sértett.

A védők azt taglalják, hogy milyen messziről kaphatott lövést az elhunyt. A szakértők azt mondják, hogy távoli lövést kapott a rendőr. (Ez azt jelenti, hogy a fegyver hosszának kétszeresét meghaladó távolságból érkezett a lövés.) 


 

10:13 - Szembesítés

A helyszínen helyen lévő rendőr és Győrkös másképp emlékszik, hogy ki adta le a az első lövést.

10:08 - Győrkös ellentmondásba keveredik saját magával

A sértett ügyvédje akart feltenni kérdéseket a gyanúsítottnak, Győrkös azonban nem válaszolt. Az ügyvéd elmondta, hogy egy 2016-os vallomásában a gyanúsított azt mondta, hogy:

  • Azért vette elő a gépkarabélyt, hogy a rendőröket visszatartsa.
  • Azért vette elő a pisztolyt, hogy a rendőrök, rendőrt hívjanak hozzá.  

Szembesítés következik.

 

09:55 - Győrkös vallomást tesz!

A vádlott azt mondta vallomásában, hogy azon a napon, amikor a rendőr meghalt, éppen lovat etetett. 

Három férfi és egy nő, civil ruhában érkezett hozzá. Házkutatást akartak tartani. Évek óta nem mozdult ki a faluból, így nem tudta, hogy miért akarnak nála házkutatást tartani. A németjuhász kutyája folyamatosan ugatta az érkezőket, a rendőrök pedig azt mondták, hogy vagy elzárja a kutyát vagy lelővik azt. Ügyvédet akart hívni Győrkös, mivel pár évtizeddel ezelőtt volt már tapasztalata házkutatással kapcsolatban, és azt mondta, hogy amikor nem volt ügyvéd jelen, akkor az eljáró rendőrök disznóolat hagytak maguk után.

A vádlott azt mondta, hogy se a pisztolya se a gépkarabélya nem volt elrejtve, így elsőként az jutott eszébe, hogy időt kell nyernie, addig amíg ezt megteszi.

A kutyát elzárta, a ház mögött. Aztán a kutya kiszökött, majd újra bezárta, ezzel egyúttal elrejtette a karabélyt. A pisztolyt a spájzba akarta rejteni. 

Közben a  fia ügyvédet hívott.

Aztán Győrkös a pisztollyal folytatta, el akarta vinni a rejtekre. 

Ekkor találkozott a fegyvert cipelő vádlott, a házba érkező rendőrökkel. Győrkös azt mondta, hogy a fegyvert továbbra is a kezében, a csövével a talaj felé tartotta. 


A gyanúsított azt mondta, hogy egy felszólításnak eleget téve a földre akarta tenni a fegyverét, a talaj felé hajolás közben kapott két lövést a rendőröktől. Ami ezután következett, arra nem emlékszik. Amikor magához tért, akkor mondta neki a felesége, hogy egy rendőr lövést kapott, valószínű, hogy tüdőlövést. 


A vádlott azt mondta, öntudatlan állapotban adhatott le lövést és nagyon sajnálja, ami azt, hogy egy rendőr meghalt. Győrkös azzal fejezte be, hogy nem ő okozta az elhunyt őrnagy halálát. 
 

09:20

Győrkös vallomást fog tenni. 

Ezzel mindenkit meglep a teremben. 

 

09:18 - Kezdődik a tárgyalás 


Elkezdődik a tárgyalás, Győrköst vezetőszáron és bilincsben vezetik be a terembe. 

Az eljáró bíró megállapítja, hogy a tárgyalás megtartásának nincs akadálya. 
 

9:08 - Lassan mindenki a helyén lesz


Megérkezett az emberöléssel gyanúsított Győrkös István. A gyanúsítottat a Büntetés-Végrehajtás munkatársai kísérik be, a felfegyverzett egyenruhások símaszkban érkeznek. 


Megjöttek a szakértők is. 

08:59

Péntek reggel 9 órakor a szakértők bevonásával folytatódik a Szombathelyi Törvényszéken a bírói eljárás. Oldalunkon írásos formában, folyamatosan frissülő cikkel tájékoztatjuk olvasóinkat. 
 

Győrökös 2016-ban került tűzpárbajban a rendőrökkel, amikor az egyenruhások a Magyar Nemzeti Arcvonallal kapcsoltban folytattak nyomozást. 

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Melléképület kapott lángra Győrben

A város hivatásos tűzoltói oltják a tüzet.

A szombathelyi rendőrök elfogták a katalizátorlopások feltételezett elkövetőit

Szombathelyen és környékén vágták ki a gépkocsikból az értékes alkatrészt.