Illusztráció

Eljárás indult a zuglói független polgármesterjelölt ellen, megtévesztette a választókat

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 17. kedd, 10:40
Az ajánló aláírások gyűjtése közben történt egy kis turpisság.

Várnai László a választásokon függetlenként indul Zuglóban, de egyben ő a Civil Zugló Egyesület polgármesterjelöltje is. Ez elméletileg nem lenne lehetséges, mert az egyesület - az alapszabályában foglaltak szerint – nem folytat politikai tevékenységet. Erre valószínűleg azért van szükség, hogy felvehessék az 1 százalékos felajánlásokat. Márpedig, ha így van, akkor a Civil Zugló Egyesület kizárólag önkormányzati képviselői pozícióra állíthat jelölteket.

 

Nemrég kiderült: Várnai az aláírások gyűjtése során az egyesület színeiben induló jelöltként gyűjtötte az aláírásokat.

 

A Helyi Választási Bizottságnál ezért egy K.O.Cs. nevű állampolgár fel is jelentette a polgármesterjelöltet, a bizottság pedig helyt adott a panasznak, és elmarasztalta Várnai Lászlót, egyben eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától. Természetesen a politikus 72 órán belül fellebbezést nyújthatott volna be, ám ezt nem tette meg, ezzel gyakorlatilag elismerve a döntés jogosságát.

 

Várnai a mai napig a Civil Zugló Egyesület polgármesterjelöltjeként szerepel a szervezet honlapján, így a határozatot nem tartotta be.

 

A HVB sem érte be az elmarasztalással, nyomozóhatósági eljárást kezdeményezett Várnai László ellen az ügyben, amely azt lesz hivatott eldönteni, hogy történt-e bűncselekmény az ügyben. Azért ez a kacifántos eljárás, mert a HVB feljelentést tenni nem jogosult, a nyomozóhatóság azonban hivatalból meg fogja tenni, tehát az eljárás kezdeményezése valójában feljelentést takar.

 

 

A Hírklikk szerint az eset pikantériája, hogy Várnai László vasárnapi blogbejegyzésében keményen nekiugrott a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Munkáspárt jelöltjeinek, amiért azok aláíróívein már elhunyt választópolgárok aláírásai is szerepelnek.

 

„Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy akik ilyen nyilvánvaló csalást követnek el, azaz az ajánlásokat hamisítással szerzik, azok miért indulhatnak a választáson? Miért nem zárják ki őket automatikusan a választásból?” – írja blogján. Talán akkor még nem tudta, de lehetséges, hogy neki kell majd példát mutatnia…

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás