Elindult a szombathelyi városi könyvtár online műsora, a Bájoló kreatív

Varga Mátyás 2020-04-29 16:51:00
Polgár Patrik és Doma Bence volt a könyvtár kreatív műsorának első párosa.

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén. 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2014-ben indította útjára a Bájoló irodalmi, zenés sorozatot, amelyben bemutatkozási lehetőséget teremtett gondolataikat, érzelmeiket, kreativitásukat zenében, dalban, versben kifejező fiatal tehetségek számára. Hét év alatt közel harminc fiatal mutatkozott be a könyvtárban, akik Boros Ferenc könyvtáros koordinálásával meséltek önmagukról, érzésekről, példaképekről, zenéről, irodalomról, alkotási folyamatokról, miközben saját szerzeményeiket adták elő az érdeklődő közönségnek. 

Alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, azt próbálják bemutatni, hogy az alkotásnak semmi sem szabhat határt, így izgalmas kreatív kihívásra invitált a könyvtár pár szövegírót és dalszerző-énekest, akik már korábban részt vettek a Bájoló műsorban. Az ötletet az hívta életre, hogy az elmúlt években többen – a résztvevő előadók és a közönség soraiból egyaránt – megfogalmazták, hogy érdekes és izgalmas lenne, ha a fiatalok egy-egy dal erejéig közösen, egymást segítve alkotnának. Egymásnak írnának dalszöveget, vagy épp megzenésítenék, elénekelnék azt. 

Bájoló kreatív - Polgár Patrik, Doma Bence

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak - ...

Az egészen még csavartak egyet, ugyanis az alkotók számára is rejtély, hogy vajon ki lehet a partnerük a közös dalszerzésben. Azonban mindkét fél számára kínálnak egy lehetőséget. A szövegíró egyetlen dalszerző-énekesre jellemző mondat alapján kiválaszthatja, hogy kihez kerüljön az általa írt dalszöveg, míg dalszerző-énekes egyetlen sor alapján választhatja ki, hogy melyik dalt szeretné megzenésíteni és előadni. Amennyiben egyikük sem él ezzel a lehetőséggel, akkor a szerkesztő dönti el, hogy kihez kerüljön az adott szöveg.

Az első adásban Polgár Patrik szövegíró, dalszerző, vállalta magára a szövegírás csöppet sem könnyű feladatát. Kóbor Zsókával közös duója 600 jelentkező közül bekerült A Dal legjobb 30, majd legjobb 8 produkciója közé, ahol Valamiért című szerzeményüket adták elő. Patrik szövegeiben leginkább az emberi pillanatok, történetek és érzések dominálnak, amik egyfajta melankolikus szinezetet kapnak. Patrik már a felkeresés után elkezdett gondolkozni a dalszövegen, amiben a jelenlegi helyzet miatt az előbb is emlegetett melankóliáé lett a főszerep. 

A Patrik által írt dalszöveget Doma Bence kapta. Aki érdeklődik az alternatív és főleg a szombathelyi zenészek, előadók munkája iránt, az már szinte biztos, hogy találkozott Bencével, aki ahogy megtudjuk a Bájoló egyik ötletgazdája is egyben. Korábban az Újvilág Utcában és a Karak zenekarban is zenélt, két éve viszont már szólóban lép fel. Dalaira leginkább a fiatalos, vidám szövegek jellemzőek, de nála is megtalálható a melankólia.

Mikor Bence megzenésítette és elő is adta a Patrik által írt Elviszlek című dalt, felfedték magukat, hogy egy Ferivel közös videóhívásban beszéljenek az alkotás folyamatáról. Az ötletes és kreatív első adás pedig egy valóban kellemesen elmélázós dalt ereményezett, ami a mostani esős időhöz fantasztikusan passzol. 

Szólj hozzá!

Az LMP egyenlően osztaná szét a tizenharmadik havi nyugdíjra szánt keretet

A párt elképzelése szerint minden nyugdíjas egyformán kapna havi 40 ezer forintos nyugdíjemelést.

Már a jövő évi hollywoodi színészcéh díjainak átadását is két hónappal eltolták

Valószínűleg a jelenleg tetszhalott állapotban lévő mozik miatt csúszik a díjátadó.

Bottas nyerte a nyári idénynyitót az osztrákoknál

A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, amely a koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődő idény első futama volt.

A Barcelona illetékese szerint Messi nem megy sehova

Messi szerződése jövőre jár le, beindultak a találgatások.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Az oktató, egy 55 éves férfi és a tanuló, egy 33 éves nő súlyosan megsérült. 

Megállítottak két férfit a rendőrök Győrben, majd kirepült az ablakon egy üvegfiola

Kristályos szerkezetű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök a fiolában.

Bükön és Kőszegen is ittas sofőrt fogtak a rendőrök

Mindkettejük ellen büntetőeljárás indult.

Átlépte a koronavírus-fertőzöttek száma a 11 milliót világszerte

Több mint fél millió áldozatot szedett a járvány.

Extrém erős lesz az UV-sugárzás vasárnap

Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást.

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

van még itt cikk a témában:

Még Conchita Wurst is feltűnik a Netflix Eurovíziós Dalfesztiválról szóló filmjében

Az év eddigi legnagyobb meglepetése lett a streaming óriás Eurovíziót kiparodizáló vígjátékában.

A magyar dalszerzők 762 millió forint jogdíjat kaptak 2019-ben

A Csókkirályt játszották el legtöbbször élőben tavaly.

A kincstár összedől című novelláskötet kifejezetten kedves könyv a vasiaknak

Több cselekmény is itt játszódik. Kósa Csaba, a mű szerzője 4 éve hunyt el.