Elindult a szombathelyi városi könyvtár online műsora, a Bájoló kreatív

Varga Mátyás 2020-04-29 16:51:00
Polgár Patrik és Doma Bence volt a könyvtár kreatív műsorának első párosa.

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén. 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2014-ben indította útjára a Bájoló irodalmi, zenés sorozatot, amelyben bemutatkozási lehetőséget teremtett gondolataikat, érzelmeiket, kreativitásukat zenében, dalban, versben kifejező fiatal tehetségek számára. Hét év alatt közel harminc fiatal mutatkozott be a könyvtárban, akik Boros Ferenc könyvtáros koordinálásával meséltek önmagukról, érzésekről, példaképekről, zenéről, irodalomról, alkotási folyamatokról, miközben saját szerzeményeiket adták elő az érdeklődő közönségnek. 

Alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, azt próbálják bemutatni, hogy az alkotásnak semmi sem szabhat határt, így izgalmas kreatív kihívásra invitált a könyvtár pár szövegírót és dalszerző-énekest, akik már korábban részt vettek a Bájoló műsorban. Az ötletet az hívta életre, hogy az elmúlt években többen – a résztvevő előadók és a közönség soraiból egyaránt – megfogalmazták, hogy érdekes és izgalmas lenne, ha a fiatalok egy-egy dal erejéig közösen, egymást segítve alkotnának. Egymásnak írnának dalszöveget, vagy épp megzenésítenék, elénekelnék azt. 

Bájoló kreatív - Polgár Patrik, Doma Bence

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak - ...

Az egészen még csavartak egyet, ugyanis az alkotók számára is rejtély, hogy vajon ki lehet a partnerük a közös dalszerzésben. Azonban mindkét fél számára kínálnak egy lehetőséget. A szövegíró egyetlen dalszerző-énekesre jellemző mondat alapján kiválaszthatja, hogy kihez kerüljön az általa írt dalszöveg, míg dalszerző-énekes egyetlen sor alapján választhatja ki, hogy melyik dalt szeretné megzenésíteni és előadni. Amennyiben egyikük sem él ezzel a lehetőséggel, akkor a szerkesztő dönti el, hogy kihez kerüljön az adott szöveg.

Az első adásban Polgár Patrik szövegíró, dalszerző, vállalta magára a szövegírás csöppet sem könnyű feladatát. Kóbor Zsókával közös duója 600 jelentkező közül bekerült A Dal legjobb 30, majd legjobb 8 produkciója közé, ahol Valamiért című szerzeményüket adták elő. Patrik szövegeiben leginkább az emberi pillanatok, történetek és érzések dominálnak, amik egyfajta melankolikus szinezetet kapnak. Patrik már a felkeresés után elkezdett gondolkozni a dalszövegen, amiben a jelenlegi helyzet miatt az előbb is emlegetett melankóliáé lett a főszerep. 

A Patrik által írt dalszöveget Doma Bence kapta. Aki érdeklődik az alternatív és főleg a szombathelyi zenészek, előadók munkája iránt, az már szinte biztos, hogy találkozott Bencével, aki ahogy megtudjuk a Bájoló egyik ötletgazdája is egyben. Korábban az Újvilág Utcában és a Karak zenekarban is zenélt, két éve viszont már szólóban lép fel. Dalaira leginkább a fiatalos, vidám szövegek jellemzőek, de nála is megtalálható a melankólia.

Mikor Bence megzenésítette és elő is adta a Patrik által írt Elviszlek című dalt, felfedték magukat, hogy egy Ferivel közös videóhívásban beszéljenek az alkotás folyamatáról. Az ötletes és kreatív első adás pedig egy valóban kellemesen elmélázós dalt ereményezett, ami a mostani esős időhöz fantasztikusan passzol. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.