Döntött a Kúria: Nem állíthat jelöltet a Jobbik az időközi választáson

Bazsó Bálint 2020-08-28 15:03:00
A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

A legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága közleményében felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le. 

Akit a részletes jogi indoklás érdekel, itt elolvashatja.

Időközi választás: Megvan az ellenzék közös jelöltje - minden körzetben egy ellenzéki indul a Fidesz ellenében

"Az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát, a mai napon megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre.

"A néppárti Jobbik nem tolerálja a szélsőséges megnyilvánulásokat"

Mint ismert, az ellenzéki pártok a jobbikos Bíró Lászlót támogatják az időközi választáson, annak korábbi, antiszemita és rasszista megnyilvánulásai ellenére is. 

A kormányzati sajtó több ilyen bejegyzést is idézett: „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet” vagy „Kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését” - írta, állítása szerint évekkel ezelőtt a politikus.

Végül Bíró bocsánatot kért, s úgy tűnik, hogy ez elegendő is: nem hátrálnak ki mögüle az ellenzéki pártok sem. 

Sőt, a politikust még a saját pártjából sem távolították el, annak ellenére, hogy Jakab Péter, januárban megválasztott pártelnök korábban épp erre hivatkozva rúgta ki Kulcsár Gergelyt, korábbi jobbokos országgyűlési, majd Hajdú-Bihar megyei közgyűlési képviselőt.

„A néppárti irányvonalba semmilyen szélsőséges megnyilvánulás nem fér bele” 

– mondta akkor a Magyar Hangnak az újdonsült pártelnök, aki megválasztása előtt és azt követően is sűrűn hangoztatta, hogy "érdemelvű" pártot épít. Mint ismert, Kulcsár Gergelyről 2015-ben látott napvilágot egy fotó, ami szerint beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe. A politikus ezt követően többször is elnézést kért. 

Végül az eset után öt évvel rúgták ki a pártból, miután Kulcsár annak ellenére sem adta vissza a mandátumát, hogy arra Jakab felszólította.

Vagyis Bíró megfogalmazása szerint: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

- írta annak kapcsán, hogy nemcsak kilépők, de új belépők is vannak.

Mint ismert: a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd.    

A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Jakab Péter: Bíró László ott lesz a szavazólapon

A döntésre reagálva a Jobbik elnök a Facebookon közölte, Bíró László továbbra is az ellenzéki pártok közös jelöltje.

Mint írja: "Az elmúlt órákban összeült a Jobbik elnöksége, majd telefonon konzultáltam valamennyi ellenzéki párt elnökével. A döntés megszületett, nem hátrálunk! A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után a fideszes Kúria sem engedi, hogy a Jobbik hivatalosan is támogassa Bíró Lászlót az időközi országgyűlési választáson október 11-én."

Hozzátette: Bíró Lászlót az összes többi ellenzéki párt hivatalosan is jelöli, a Jobbik pedig aktivisták százaival fogja győzelemre segíteni az ellenzéket és Bíró Lászlót.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.