Czeglédy Csaba: El szeretnék indulni a saját választókörzetemben

VPP
2019. május 27. hétfő, 13:14
A szombathelyi Demokratikus Koalíció támogatja Nemény Andrást és az új többséget, egy feltétellel.

Szuhai Viktor, a helyi DK elnöke és dr. Czeglédy Csaba tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi összefogásról.

 

Szuhai az EP-választás kapcsán köszönetet mondott mind a választóknak, mind az aktivistáknak, majd gratulációjukat fejezték ki a Momentum Mozgalomnak a szép szereplésért. Külön megköszönte a szombathelyi ellenzéki választóknak, hogy megerősítették őket abban: az őszi választásokon igenis legyőzhető a helyi Fidesz.

 

Ehhez elengedhetetlen egy professzionális kampány, ami egy professzionális, jól megválogatott csapatot feltételez, akik kivívták a választók bizalmát.

 

"Most jött el az idő arra, hogy kinyissuk az ellenzéki együttműködés önkormányzati aktáját."

 

- jelentette ki Szuhai, aki azt is elmondta, ezt legkésőbb két héten belül le is kell zárniuk, hisz az idő kevés.

 

 

A DK továbbra is támogatja Nemény András polgármester-jelöltségét, egy feltétellel: "amennyiben a választást nem nyeri meg, abban az esetben a listáról nem ül be a közgyűlésbe."

 

Úgy látják, bár eddig a szombathelyi MSZP-nek volt a felelőssége, hogy meglegyen az együttműködés, amivel leváltható a helyi Fidesz, de ez tegnap esti eredmények fényében megváltozott: ezek alapján a választók akarata azt diktálja, hogy ezt a felelősséget a DK-nak kell most magára vennie. Itt átadta a szót dr. Czeglédy Csabának, akinek megköszönte, hogy beállt a DK mögé.

 

Czeglédy szerint a DK kockázatot vállalt azzal, hogy elindították képviselőjelöltként az EP-választáson, hisz nem lehet előre tudni, jó vagy rossz hatással lesz-e a kampányra. Ha a szombathelyi eredményt nézzük, az országos szintnél is jobban teljesített a város szavazatok arányában.

 

"Egyértelműen látszik, hogy ahol a leginkább jelen voltam, ott a DK támogatottsága - mint szülővárosomban - még nagyobb volt."

 

A szombathelyi dolgokkal kapcsolatban Czeglédy elmondta: egyik szeme sír, a másik nevet. Úgy látja, hogy ma nem olyan "állapotban" van a szombathelyi MSZP, mint amikor két éve kényszerűségből át kellett adnia annak vezetését. A helyi baloldali szavazók nagy szerencséjére jelen volt viszont a DK, amelyhez ő is csatlakozott, így szerinte ez egyértelműen megmutatta azoknak a szavazóknak, akik az MSZP-ben már nem tudnak helyben annyira megbízni vagy valamely okból rájuk szavazni, helyette most nekik végre itt a DK, akikre viszont lehet szavazni.

 

 

Czeglédy elmondta: szeretne elindulni a választókörzetében, ahol húsz évnyi képviselősködés után méltatlan körülmények között esett ki, nem pedig a választók akarata miatt. Ha a közösség akarata az, hogy függetlenként mérettesse meg magát, akkor szerinte így, a saját neve alatt is meglenne az elegendő támogatottsága.

 

Ebben az esetben viszont azt szeretné kérni, hogy a szombathelyi összefogás jelöltje ne induljon el vele szemben. Szerinte nem lehet az a cél, ha a fideszes jelölt mellett még őt is le kelljen győznie.

 

Többek között erről fognak szólni az egyeztetések is. Emlékeztetett rá, hogy ő is a Éljen Szombathely Egyesület alapítói közt volt, elmondása szerint a nevet is ő találta ki, de ennek ellenére is el tudja fogadni, ha a többiek a DK-val együtt arra a döntésre jutnak, hogy ne az összefogás jelöltjeként induljon. Szerinte a tegnapi eredmények azt mutatják, hogy ártani biztosan nem tudna azzal, ha elindul.

 

Szerinte - ahogy Szuhai szerint is - most az a fontos, hogy újra megnyissák a szombathelyi összefogás forgatókönyvét és újratárgyalják a dolgokat, a jelölteket és mielőbb nekilássanak a munkának.

 

Szuhai Viktor ezután elmondta, szerinte az újratárgyalás jelöltek személyét is fogja érinteni, akár még cserék is lehetnek.Czeglédy szerint az Éljen Szombathely Egyesületnek az erejét a mögötte álló pártok adják, nélkülük nincs önálló társadalmi támogatottsága, a bázisát a mögötte lévő jelölő szervezetek adják. Szerinte a tegnapi választás egy egyértelmű közvéleménykutatás volt, amely eredménye jól mutatja a szombathelyi, fideszen kívüli jelölőszervezetek támogatottságát és ezért döntött úgy a DK, hogy maximum két hétre újra meg kelljen nyitni az "szombathelyi jegyzőkönyveket." Így két hét múlva várható a következő bejelentés.

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás