Dézsit mentette meg elsőként a rágalmazási törvény fideszes módosítása, pedig újságírókat kéne védenie

ugytudjuk.hu 2023-06-14 14:06:00
„Sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat” – állította újságírónkról a győri polgármester. Ezt az állítását a bíróságon nem sikerült bebizonyítania, de a fideszes törvénymódosítás megmentette.

2021. november 27-én a PartizánPOL nevű műsor vendége votl Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester, akit az interjú vágatlan, több mint három és fél órás verziójában Gulyás Márton műsorvezető arról kérdezett mintegy tíz percen át, hogy miért nem hajlandó nyilatkozni a polgármester az Ugytudjuk.hu-nak, és ezen belül is konkrétan lapunk győri munkatársának, Pintér Bencének. A részlet nagyjából 2 óra 50 perctől látható:

A felvételen a polgármester sok szokásos „érvét” előadta (lapunk munkatársa pártpropagandista, stb.) az ügyben, egy ponton, 2 óra 52 percnél azonban érdekes tényállítást tett.

Dézsi azt mondta, hogy Pintér Bence „sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat”.

Mivel ezt kollégánk újságíróként kifejezetten súlyos és teljesen alaptalan rágalmazásnak érezte, magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett rágalmazás miatt Dézsi Csaba András polgármester ellen 2022. elején. Az ügy elhúzódott, először Budapestről Győrbe, aztán győrből Tatabányára helyezték, végül 2023. áprilisában történt az első tárgyalás. 

Az áprilisi tárgyaláson – amelyről hamarosan bővebben is számot adunk – először felmerült, hogy a két fél tudja-e peres úton kívül rendezni a nézeteltérést. Pintér Bence jelezte, hogy amennyiben Dézsi polgármester a szokásos közösségi felületein elnézést kér a kijelentéséért, akkor eltekint a pertől. Dézsi Csaba András viszont közölte, hogy nem szeretne kiegyezni.

A polgármester és jogi képviselője az Ugytudjuk.hu több cikkét is felhozták, mint amelyekben szerintük bebizonyosodott, hogy Pintér Bence „abszolút meghamisítja a válaszokat”. Az egyik a Dézsi polgármester jubileumi jutalmával kapcsolatos cikk volt, amelyben nem is voltak válaszok, amelyeket meghamisíthatott volna; a másik a polgármester 2021 augusztusi, kameránk előli meneküléséről szóló cikk, amelyben szintén nem igazán voltak meghamisított válaszok; illetve az éremosztással kapcsolatos cikk, amelyben Dézsi polgármester már elbukott egy pert Pintér Bencével szemben, és ahol szintén nem voltak meghamisított válaszok.

Ezekkel a példákkal a védelem – mint kiderült –, nem is azt próbálta bizonyítani alapvetően, hogy kollégánk meghamisított volna valaha válaszokat, hanem azt – ahogy a polgármester fogalmazott –, hogy Pintér Bencét azért fizetik, hogy folyamatosan hazudjon róla. Dézsi Csaba András azt is elmondta a két tárgyaláson, hogy a szóban forgó idézetnél sokkal rosszabbakat gondol lapunk munkatársáról.

Dézsit védte meg először az újságírókat „védő” Btk.-módosítás

Mindezen felhozott példák érdemi megvitatására a hosszúra nyúló áprilisi tárgyalás után a júniusi tárgyalási napon lett volna lehetőség, ez azonban nem történt meg,

mert a Büntető Törvénykönyv elvileg az újságírók védelmében három hete elfogadott enyhítése miatt a bíróság megszüntette az eljárást Dézsi Csaba András ellen. Tehát az egyik első ember, akit a fideszes törvénymódosítás megmentett az esetleges rágalmazásban elmarasztalástól, az nem egy újságíró, még csak nem is egy fideszes propagandista, hanem egy fideszes politikus volt.

A törvény május 23-án megújult szövege ugyanis nem kifejezetten újságírókat véd, hanem egészen pontosan így szól:

„Nem büntetendő rágalmazás miatt annak a cselekménye, aki az (1) bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.”

Tudni kell, hogy folyó büntetőügyekben, amennyiben a vádlott számára enyhítő egy új törvénymódosítást azt alkalmazni kell: a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy Dézsi Csaba András fenti kijelentéseit „a közügyek szabad megvitatása körében”, ugye „sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján” követte el, és ezek a kijelentések  nem irányultak újságírónk „emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására”, ezért megszüntette az eljárást.

Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a bíróság nem mondta ki, hogy Dézsi Csaba András nem rágalmazott, nem mentette fel a vád alól, hanem a Fidesz által keresztülvitt, június 2-án hatályba lépő törvény alapján megszüntette az eljárást. A törvény célja egyébként, hogy ne büntető eljárásokban, ahnem polgári peres úton vizsgálják a rágalmazást, amely célért korábban például a TASZ is küzdött, és üdvözölték is a frissen elfogadott törvényt.

Az ügyben lapunk további jogi lépéseket fontolgat.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.