Dézsit mentette meg elsőként a rágalmazási törvény fideszes módosítása, pedig újságírókat kéne védenie

ugytudjuk.hu 2023-06-14 14:06:00
„Sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat” – állította újságírónkról a győri polgármester. Ezt az állítását a bíróságon nem sikerült bebizonyítania, de a fideszes törvénymódosítás megmentette.

2021. november 27-én a PartizánPOL nevű műsor vendége votl Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester, akit az interjú vágatlan, több mint három és fél órás verziójában Gulyás Márton műsorvezető arról kérdezett mintegy tíz percen át, hogy miért nem hajlandó nyilatkozni a polgármester az Ugytudjuk.hu-nak, és ezen belül is konkrétan lapunk győri munkatársának, Pintér Bencének. A részlet nagyjából 2 óra 50 perctől látható:

A felvételen a polgármester sok szokásos „érvét” előadta (lapunk munkatársa pártpropagandista, stb.) az ügyben, egy ponton, 2 óra 52 percnél azonban érdekes tényállítást tett.

Dézsi azt mondta, hogy Pintér Bence „sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat”.

Mivel ezt kollégánk újságíróként kifejezetten súlyos és teljesen alaptalan rágalmazásnak érezte, magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett rágalmazás miatt Dézsi Csaba András polgármester ellen 2022. elején. Az ügy elhúzódott, először Budapestről Győrbe, aztán győrből Tatabányára helyezték, végül 2023. áprilisában történt az első tárgyalás. 

Az áprilisi tárgyaláson – amelyről hamarosan bővebben is számot adunk – először felmerült, hogy a két fél tudja-e peres úton kívül rendezni a nézeteltérést. Pintér Bence jelezte, hogy amennyiben Dézsi polgármester a szokásos közösségi felületein elnézést kér a kijelentéséért, akkor eltekint a pertől. Dézsi Csaba András viszont közölte, hogy nem szeretne kiegyezni.

A polgármester és jogi képviselője az Ugytudjuk.hu több cikkét is felhozták, mint amelyekben szerintük bebizonyosodott, hogy Pintér Bence „abszolút meghamisítja a válaszokat”. Az egyik a Dézsi polgármester jubileumi jutalmával kapcsolatos cikk volt, amelyben nem is voltak válaszok, amelyeket meghamisíthatott volna; a másik a polgármester 2021 augusztusi, kameránk előli meneküléséről szóló cikk, amelyben szintén nem igazán voltak meghamisított válaszok; illetve az éremosztással kapcsolatos cikk, amelyben Dézsi polgármester már elbukott egy pert Pintér Bencével szemben, és ahol szintén nem voltak meghamisított válaszok.

Ezekkel a példákkal a védelem – mint kiderült –, nem is azt próbálta bizonyítani alapvetően, hogy kollégánk meghamisított volna valaha válaszokat, hanem azt – ahogy a polgármester fogalmazott –, hogy Pintér Bencét azért fizetik, hogy folyamatosan hazudjon róla. Dézsi Csaba András azt is elmondta a két tárgyaláson, hogy a szóban forgó idézetnél sokkal rosszabbakat gondol lapunk munkatársáról.

Dézsit védte meg először az újságírókat „védő” Btk.-módosítás

Mindezen felhozott példák érdemi megvitatására a hosszúra nyúló áprilisi tárgyalás után a júniusi tárgyalási napon lett volna lehetőség, ez azonban nem történt meg,

mert a Büntető Törvénykönyv elvileg az újságírók védelmében három hete elfogadott enyhítése miatt a bíróság megszüntette az eljárást Dézsi Csaba András ellen. Tehát az egyik első ember, akit a fideszes törvénymódosítás megmentett az esetleges rágalmazásban elmarasztalástól, az nem egy újságíró, még csak nem is egy fideszes propagandista, hanem egy fideszes politikus volt.

A törvény május 23-án megújult szövege ugyanis nem kifejezetten újságírókat véd, hanem egészen pontosan így szól:

„Nem büntetendő rágalmazás miatt annak a cselekménye, aki az (1) bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.”

Tudni kell, hogy folyó büntetőügyekben, amennyiben a vádlott számára enyhítő egy új törvénymódosítást azt alkalmazni kell: a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy Dézsi Csaba András fenti kijelentéseit „a közügyek szabad megvitatása körében”, ugye „sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján” követte el, és ezek a kijelentések  nem irányultak újságírónk „emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására”, ezért megszüntette az eljárást.

Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a bíróság nem mondta ki, hogy Dézsi Csaba András nem rágalmazott, nem mentette fel a vád alól, hanem a Fidesz által keresztülvitt, június 2-án hatályba lépő törvény alapján megszüntette az eljárást. A törvény célja egyébként, hogy ne büntető eljárásokban, ahnem polgári peres úton vizsgálják a rágalmazást, amely célért korábban például a TASZ is küzdött, és üdvözölték is a frissen elfogadott törvényt.

Az ügyben lapunk további jogi lépéseket fontolgat.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.