December tavaszi kabátban villog

ugytudjuk.hu 2019-12-19 06:54:00
Meridionális hullámvasúton ülünk.

Az már unalmas, hogy az időjárás tréfát űz a naptárral.  A naptárnak amúgy is mindegy, hány fok Celsiust írunk, mondjuk, a december 18-ai rovatba. De nekünk, karácsonyi áhítatra készülőknek meg nagyon nem. Így hát beírjuk a plusz 18 fokot. Vagy többet. 

Inkább többet: december 18-án, napsütésben, a hőmérő higanyszála közelítette a plusz 30 fokot. Árnyékban, vagyis reálisan mért helyen pedig a plusz 20 fokot. Mindez sóhajtásnyira a karácsonytól, amikor szánkók szelik a dúsan havas tájat, csilingel a rénszarvas és a télapó önfeledten kortyol a forralt borába. Eddig a mese. Valójában tavaszias szél járja át a szomszéd lány topját, a Király utcában ifjú titán söpör nagy lendülettel pólóban, de látni néhány rövid gatyás elhajlót is. Az idősek is bátorodnak. Lekerül rólunk a téli bunda, jön elő az átmeneti kabát, majd a pulcsi és persze a napszemüveg. Mintha Nápoly magasságában lennénk, (ott most 14 fok van), ragyogó napsütésben fürdik az óriáskerék, pattog az ablakpárkány sokat megélt bádogja. A város örül, lüktet, a piacon tárva az ajtók. Most jó lenni a mélyhűtőnek becézett, „második ütemben", mert ott nincs az a nagy meleg...

Még tíz éve is sci-fi lett volna a fenti eszmefuttatás, de most, sajnos, vagy sem, nem az. Minden adat helytálló: Szombathelyen december 18-án csaknem megdőlt a helyi meleg rekord, plusz 18 fokot mértek. A pálmát és a szintén majdnem rekordot Barcs vitte el a maga 19,5-ös értékével. A naptárra tekintve nyugodtan leírhatjuk, hogy nyakunkon a decemberi hőhullám. Ilyenkor a fagypont közeli értékek lennének a mérvadók, de az sem lenne kirívó, ha mínusz 5-10 fokokat mérnének. Mi okozta a mostani, szaknyelven: anomáliát?

Leginkább az, hogy a klímaváltozás hatására megváltozott Európa időjárása, megváltoztak az úgynevezett időjárási nagy rendszerek, légköri mozgások. Az elmúlt évekig, évszázadokig, de talán évezredekig is az óceáni (kontinentális) áramlás volt a mérvadó. Vagyis nyugatról keletre haladtak  a frontok, a déli, mediterrán feláramlás többnyire hó volt a nagy pöttyön. A nyugat-kelet, vagy a kelet-nyugati (hideg) légtömegek adták meg ilyenkor a téli jelleget. Nem ritkán, például szibériai hidegbetörés esetén, a farkasordító hőmérsékleteket. Ismert az 1987-es tél, amikor januárban, napokon át mínusz 25 fokos hideg volt Budapesten, miközben 1,5 méternyi hó hullott le. De hasonló máskor is előfordult. Aztán a 90-es évekre szelídültek a telek, mára pedig lényegében eltűntek.

Az okok között szerepel az egyre inkább dominánssá váló, meridionális áramlási rendszer. Ez észak-déli áramlású, gyors mozgású, radikális időjárási jelenség. Olyan, mint egy hullámvasút: az áramlatok északról lezúdulnak délre akár váratlan időszakokban, majd szélviharokat, özönvízszerű esőzéseket, kiterjedt jégesőket okoznak. Pár napra/hétre aztán megnyugszik a légkör,  majd megint jön a jelenség, csak most déli irányból: a meleg levegő a hideggel keveredve erős frontot hoz létre, özönvízszerű eső, jégeső, viharok és hasonló borzalmak sorakoznak a menüben. A meridionális időjárásnak betudhatóan került nemrég víz alá fél Olaszország, öntötte el többször is az ár Velencét, korábban pedig halálos áldozatokkal járó viharokat okozott a görög partoknál. És ez a jelenség okozza most nálunk a kiskabátos decembert. Szubtrópusi levegőt szállít fölénk, amely csökkenő értékekkel ugyan, de kitart karácsonyig. Télapónak már csak a műhó marad a szánkója alá.   

Már csak két kérdés maradt: mire számíthatunk az idei télen és mire a jövőben? Komoly meteorológus négy-öt napnál hosszabb távra nem jósol. De modelleket azért közöl: ezek szerint év végéig pluszok lesznek, a télies idő január elején köszönt majd be. De akkor sem kell aggódnia Lénának a farkasok miatt. A jövő? Fogas kérdés. Nagyon úgy néz ki, az emberiség elrulettezte esélyeit a klímacsatában, sorsunk nagy valószínűséggel már nincs a kezünkben. A meridionális időjárás erősödése, amely szinte biztosra vehető, félelmetes következményekkel jár majd. Lesznek olyan téli hónapok, amikor tartósan plusz 20-25 fokos tartomány áll be. Lesznek olyan április hetek, amikor komoly mínuszok teszik majd tönkre a bimbódzó tavaszt. Utóbbira tavalyelőtt volt példa, amikor is április elején, Vas megyében, mínusz 15-18 fokokat mértek két éjszakán át, majd rá két héttel plusz 30-at. Most viszont adott a feladat, védekezzünk: póló, napszemüveg, naptej.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.