Csakis a legfontosabbak: 1 milliárd 100 millió forintot költenek el a Modern Városok Programban a Megyeháza felújítására Szombathelyen

Farkas Bazsi 2020-08-25 11:35:00
Ilyen az, amikor csakis a városlakók kényelmét próbálja szolgálni a kormány. Jah, nem.

Megszokott kép volt a 2019-es őszi önkormányzati választás kampányában, hogy öltönyös politikosok nagyratörő terveket osztottak meg a sajtó képviselőivel. Pontosan ez történt tavaly szeptemberben is, amikor Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely akkori polgármestere, Balázsy Péter a párt polgármesterjelöltje és Gyopáros Alpár a Modern Városok Program végrehajtásáért felelős kormánybiztos a Megyeháza előtt, a Berzsenyi téren tartottak sajtótájékoztatót.

A téma a Modern Városok programban megvalósuló szombathelyi beruházások voltak. A sajtótájékoztatóról, a Vas Népe akkor, így tudósított:

Balázsy Péter pedig további fejlesztések szükségességéről tájékoztatta, az egyik a szombathelyi parkolási helyzet rendezése, a másik a vásárcsarnok körüli területrendezés. Gyopáros Alpár elmondta: mindkettőt beemelhetik a Modern Városok Programba.

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Ugyancsak előre tekintve beszélt arról, a megbeszéléseik alapján Balázsy Péter jól látja a fejlesztési lehetőségeket, életszerű, innovatív javaslatokat tett, amelyekhez nyitottan áll a kormány.

Nos úgy néz ki, közel egy évvel ezelőtt a további fejlesztéseket tekintve a polgármesterjelölt, aki egyébként azóta is a megyei jegyző feladatát tölti be, pont a saját munkahelyét említhette elsőként. 

Mert amíg a szombathelyiek arra várnak, hogy egy 2015-ös ígéretnek megfelelően a Modern Városok programban felújítsák a Gothard-kastélyt, megépüljön végre a Fedett Uszoda családi wellnesz részlege, vagy annyi év kínlódása után végre elkészüljön az intermodális pályaudvar, addig a kormány most osztott ki 1 milliárd 100 millió forintot a Megyeháza épületének felújítására.

Ahogy arról korábban már írtunk, a hírt - a részletek megosztása nélkül - elsőként Hende Csaba dobolta ki Facebook-oldalán. 

És, hogy miből?

Hát a Modern Városok Programból.

Ez Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselőjének a Miniszterelnökség felé benyújtott írásbeli kérdésére adott válaszból derül ki. 

A válaszból, amit Orbán Balázs, államtitkár jegyez az derül ki, hogy a pénzt közvetlenül az épületet használó Vas Megyei Kormányhivatalnak utalják át, a hivatlank pedig utólag kell majd elszámolnia a pénzzel. 

"Az idei évben a tervezés szakasza valósul meg: a régészeti dokumentációnak, az építéstörténeti kutatási dokumentációnak, az engedélyezési- és kiviteli tervdokumentációnak kell elkészülnie. A következő két évben kerül sor a kivitelezésre, amely az építőmesteri munkákat és a gépészeti felújítást foglalja magában.

A teljes körű felújítás révén a szombathelyi Megyeháza kívülről és belülről is megújulhat, így méltó társa lesz a megyeszékhely központi terén rekonstruált, századfordulós arculatát visszanyert egyházi és középületeknek" - írta válaszában Orbán.

Amúgy alig várjuk már, hogy a Gyopáros Alpár által is nélkülözhetetlennek tartott parkolási helyzet, és a vásárcsarnok környékének rendezésére szükséges összeg is eljusson a Szombathelyre a Modern Városok Program keretében. Az 5 éve belengetett egyéb fejlesztésekről nem is beszélve. 

Szólj hozzá!

Győrben zárja idei turnéját Ákos

Október 15-én érkezik a zenész.

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.