Csakis a legfontosabbak: 1 milliárd 100 millió forintot költenek el a Modern Városok Programban a Megyeháza felújítására Szombathelyen

Farkas Bazsi 2020-08-25 11:35:00
Ilyen az, amikor csakis a városlakók kényelmét próbálja szolgálni a kormány. Jah, nem.

Megszokott kép volt a 2019-es őszi önkormányzati választás kampányában, hogy öltönyös politikosok nagyratörő terveket osztottak meg a sajtó képviselőivel. Pontosan ez történt tavaly szeptemberben is, amikor Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely akkori polgármestere, Balázsy Péter a párt polgármesterjelöltje és Gyopáros Alpár a Modern Városok Program végrehajtásáért felelős kormánybiztos a Megyeháza előtt, a Berzsenyi téren tartottak sajtótájékoztatót.

A téma a Modern Városok programban megvalósuló szombathelyi beruházások voltak. A sajtótájékoztatóról, a Vas Népe akkor, így tudósított:

Balázsy Péter pedig további fejlesztések szükségességéről tájékoztatta, az egyik a szombathelyi parkolási helyzet rendezése, a másik a vásárcsarnok körüli területrendezés. Gyopáros Alpár elmondta: mindkettőt beemelhetik a Modern Városok Programba.

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Ugyancsak előre tekintve beszélt arról, a megbeszéléseik alapján Balázsy Péter jól látja a fejlesztési lehetőségeket, életszerű, innovatív javaslatokat tett, amelyekhez nyitottan áll a kormány.

Nos úgy néz ki, közel egy évvel ezelőtt a további fejlesztéseket tekintve a polgármesterjelölt, aki egyébként azóta is a megyei jegyző feladatát tölti be, pont a saját munkahelyét említhette elsőként. 

Mert amíg a szombathelyiek arra várnak, hogy egy 2015-ös ígéretnek megfelelően a Modern Városok programban felújítsák a Gothard-kastélyt, megépüljön végre a Fedett Uszoda családi wellnesz részlege, vagy annyi év kínlódása után végre elkészüljön az intermodális pályaudvar, addig a kormány most osztott ki 1 milliárd 100 millió forintot a Megyeháza épületének felújítására.

Ahogy arról korábban már írtunk, a hírt - a részletek megosztása nélkül - elsőként Hende Csaba dobolta ki Facebook-oldalán. 

És, hogy miből?

Hát a Modern Városok Programból.

Ez Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselőjének a Miniszterelnökség felé benyújtott írásbeli kérdésére adott válaszból derül ki. 

A válaszból, amit Orbán Balázs, államtitkár jegyez az derül ki, hogy a pénzt közvetlenül az épületet használó Vas Megyei Kormányhivatalnak utalják át, a hivatlank pedig utólag kell majd elszámolnia a pénzzel. 

"Az idei évben a tervezés szakasza valósul meg: a régészeti dokumentációnak, az építéstörténeti kutatási dokumentációnak, az engedélyezési- és kiviteli tervdokumentációnak kell elkészülnie. A következő két évben kerül sor a kivitelezésre, amely az építőmesteri munkákat és a gépészeti felújítást foglalja magában.

A teljes körű felújítás révén a szombathelyi Megyeháza kívülről és belülről is megújulhat, így méltó társa lesz a megyeszékhely központi terén rekonstruált, századfordulós arculatát visszanyert egyházi és középületeknek" - írta válaszában Orbán.

Amúgy alig várjuk már, hogy a Gyopáros Alpár által is nélkülözhetetlennek tartott parkolási helyzet, és a vásárcsarnok környékének rendezésére szükséges összeg is eljusson a Szombathelyre a Modern Városok Program keretében. Az 5 éve belengetett egyéb fejlesztésekről nem is beszélve. 

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Frisss útépítők, rádiósok egyesüljetek!

Cikksorozatban mutatjuk be a titkos szombathelyi NER-polipot. 1. rész.

Hende Csaba volt kabinetfőnöke kerül az SZFE távozó kancellárja helyére

Szarka Gábor egyébként gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán.