Csak nőnek és nőnek a szombathelyi uszoda veszteségei

Farkas Bazsi 2018-10-29 09:28:00
31 millió forintos veszteséget termelt tavaly decemberi átadása óta a Hende Csaba szerint gazdaságos új medence a szombathelyi Fedett Uszodában.

Elsőként júniusban írt róla az atlatszo.hu a szombathelyi Fedett Uszoda új medencéjéről, illetve arról, hogy a működésével megnövekedett fenntartói költségek miatt veszélybe került a Vízmű SC. Az uszoda vesztesége az új medencerész megépítésével csak nőtt, a terhet pedig az úszókra is rátolták, akik összeroppantak ezalatt a teher alatt.


A Vízmű ugyanis csak úgy tudott volna életben maradni, ha a fizetnivalókat még tovább hárítja a náluk sportoló gyerekek szüleire. Ez 25 ezer forintos havi bérletárakat jelentett volna. A klub megsegítésére a Magyar Úszószövetség kezdett tárgyalásokat az önkormányzattal, végül arra jutottak, hogy a klubnak meg kell szűnnie, az úszók és edzőik pedig a Szombathelyi Sportiskolában folytatják a munkát.

Az új medencerészt nem is az úszók, hanem a vízilabdások építették, és ők is használják. a TAO-ból megvalósult bővítés átadásánál pedig Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az új, korszerű létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt

Október 25-én rendes havi közgyűlését tartotta a szombathelyi képviselőtestület. Ismét téma volt az uszoda. Most amiatt kellett tárgyalnia a politikusoknak a létesítmény ügyét, mert további fejlesztéseket akarnak végrehajtani, a pályázati feltételek teljesítéséhez pedig az kell, hogy az uszoda az önkormányzati érdekeltségű VasiVíztől, átkerüljön a szombathelyi önkormányzathoz. Ezt egy egyszerű ajándékozással oldják meg a felek. A napirendi pont tárgyalása több más érdekességet is tartalmazott. 

31 millió forint az új medence vesztesége, csak amióta átadták - ez abból a beszámolóból derül ki, amit az uszoda vezetősége készített a háttér anyaghoz. Az uszoda összvesztesége pedig 212 millió forint volt a 2017 november-december és a 2018 január - szeptemberi időszakban összesen. Ez volt az a tétel, amin az létesítmény vezetői úgy próbáltak meg faragni, hogy az úszókra még több terhet róttak. 

De volt egy másik érdekes hozzászólás is. Molnár Miklós (Pro-Savaria) alpolgármester vetette fel, hogy a jövőre változó TAO támogatási rendszer miatt a vállalkozók címkézett adója alkalmas lesz arra, hogy a látványsportoknak helyet adó létesítmények fenntartására fordítsák, vagyis az uszoda fenntartásában is segítség lehet. Ehhez azonban az kell, hogy a létesítmény a sportegyesület fenntartásában legyen. Így a most, a városhoz került épületet akár a vízilabdások is működtethetik majd. 

Ez azért lényeges mert ha a törvénytervezetet elfogadják, és a vízilabdásoknak épített uszodarész fenntartása a vízilabdások feladata lesz, akkor az úszóklub megszüntetése alig egy fél év múlva értelmetlenné válik, hiszen, a  legkésőbb februártól ismét jöhetne a TAO-pénz. Mindössze pár hónapra kellett volna az önkormányzatnak a zsebébe nyúlni és megmenekül a több évtizede működő sportegyesület. 

Szólj hozzá!

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.