Csak nőnek és nőnek a szombathelyi uszoda veszteségei

Farkas Bazsi 2018-10-29 09:28:00
31 millió forintos veszteséget termelt tavaly decemberi átadása óta a Hende Csaba szerint gazdaságos új medence a szombathelyi Fedett Uszodában.

Elsőként júniusban írt róla az atlatszo.hu a szombathelyi Fedett Uszoda új medencéjéről, illetve arról, hogy a működésével megnövekedett fenntartói költségek miatt veszélybe került a Vízmű SC. Az uszoda vesztesége az új medencerész megépítésével csak nőtt, a terhet pedig az úszókra is rátolták, akik összeroppantak ezalatt a teher alatt.


A Vízmű ugyanis csak úgy tudott volna életben maradni, ha a fizetnivalókat még tovább hárítja a náluk sportoló gyerekek szüleire. Ez 25 ezer forintos havi bérletárakat jelentett volna. A klub megsegítésére a Magyar Úszószövetség kezdett tárgyalásokat az önkormányzattal, végül arra jutottak, hogy a klubnak meg kell szűnnie, az úszók és edzőik pedig a Szombathelyi Sportiskolában folytatják a munkát.

Az új medencerészt nem is az úszók, hanem a vízilabdások építették, és ők is használják. a TAO-ból megvalósult bővítés átadásánál pedig Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az új, korszerű létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt

Október 25-én rendes havi közgyűlését tartotta a szombathelyi képviselőtestület. Ismét téma volt az uszoda. Most amiatt kellett tárgyalnia a politikusoknak a létesítmény ügyét, mert további fejlesztéseket akarnak végrehajtani, a pályázati feltételek teljesítéséhez pedig az kell, hogy az uszoda az önkormányzati érdekeltségű VasiVíztől, átkerüljön a szombathelyi önkormányzathoz. Ezt egy egyszerű ajándékozással oldják meg a felek. A napirendi pont tárgyalása több más érdekességet is tartalmazott. 

31 millió forint az új medence vesztesége, csak amióta átadták - ez abból a beszámolóból derül ki, amit az uszoda vezetősége készített a háttér anyaghoz. Az uszoda összvesztesége pedig 212 millió forint volt a 2017 november-december és a 2018 január - szeptemberi időszakban összesen. Ez volt az a tétel, amin az létesítmény vezetői úgy próbáltak meg faragni, hogy az úszókra még több terhet róttak. 

De volt egy másik érdekes hozzászólás is. Molnár Miklós (Pro-Savaria) alpolgármester vetette fel, hogy a jövőre változó TAO támogatási rendszer miatt a vállalkozók címkézett adója alkalmas lesz arra, hogy a látványsportoknak helyet adó létesítmények fenntartására fordítsák, vagyis az uszoda fenntartásában is segítség lehet. Ehhez azonban az kell, hogy a létesítmény a sportegyesület fenntartásában legyen. Így a most, a városhoz került épületet akár a vízilabdások is működtethetik majd. 

Ez azért lényeges mert ha a törvénytervezetet elfogadják, és a vízilabdásoknak épített uszodarész fenntartása a vízilabdások feladata lesz, akkor az úszóklub megszüntetése alig egy fél év múlva értelmetlenné válik, hiszen, a  legkésőbb februártól ismét jöhetne a TAO-pénz. Mindössze pár hónapra kellett volna az önkormányzatnak a zsebébe nyúlni és megmenekül a több évtizede működő sportegyesület. 

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.