Bruttó 36 millió forintot vágna zsebre bérkiegészítés címén a VasiVíz távozó vezérigazgatója

Farkas Bazsi 2019-11-26 11:38:00
Jogi kiskaput játszana ki a közgyűlés által visszahívott Kohuth Viktor.

Az alakuló ülésen "hívta vissza" a szombathelyi képviselő testület a VasiVíz Zrt. vezérigazgatóját, Kohuth Viktort. A VasiVíz nem önkormányzati cég, de Szombathelynek többségi tulajdona van. A vezérigazgató utódját a cég közgyűlési döntéssel maga nevezze ki. Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester, azt a javaslatot tette, hogy Kohuth utódja Molnár Miklós, a Pro Savaria jelenlegi képviselője legyen. Erről a személyi kérdésről majd hamarosan az igazgatósági taggyűlés dönt.

Kohuthot visszahívása esetén kettő havi bér illetne meg végkielégítésként. A vezérigazgató bruttó 1 millió 350 ezer forintot keres havonta. De úgy néz ki, ennyivel nem éri be a visszahívott vezérigazgató.

A múlt héten pénteken tartott igazgatósági ülést a VasiVíz, ahol többek között Kohuth menesztése is téma volt. Úgy értesültünk, hogy a volt vezérigazgató bruttó 36 millió forinttal távozna cégtől, erre pedig áldását adta az igazgatótanács. Ám mivel a jogszabályok szerint ezt végkielégítésként nem adhatják oda, így bérkiegészítésként kapja meg Kohuth.

Ez összesen 26 havi alapbérének felel meg, vagyis pontosan annyinak, mintha 3 évadnyi X-Faktor győztes összedobná az álltuk nyert összeget egy halomba.

Ehhez a döntéshez a Felügyelő Bizottság hozzájárulása is kell, amelynek elnöke Illés Károly (Fidesz-KDNP) képviselő és, aki egyébként áldását adta döntésre.

Régóta rebesgetik, hogy a VasiVíz nem más, mint állam az államban. Nem régen Marton Zsolt, korábbi fideszes szombathelyi alpolgármester, posztolt arról, hogy 2012-ben Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, hogyan helyezte pozícióba Kohuthot, akit akkor egyetlen szakmabeli sem ismert.

Nem ismerte senki közülünk, de ez nem is volt feltétele a pozíciónak - elevenítette fel a 7 évvel ezelőtti eseményeket, az akkor a városvezetéshez tartozó és Hende egyik fő bizalmasának számító Marton.

Marton egyébként azt állítja, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény egyes rendekezéseinek végrehajtásáról szóló rendeleteit éppen Kohuth Viktor miatt kellett megváltoztatni. Mivel Kohuthnak önállóan nem volt meg az 5 éves tapasztalata így a rendelet azzal lett kiegészítve, hogy a vezetőnek és a helyettesének együtt kell, hogy meglegyen az 5 éves gyakorlata a víziközmű-szolgáltatásban. 
 

FRISSÍTÉS

A VasiVíz Felügyelő Bizottsága nem tárgyalta, és nem is dolga tárgyalni a menesztett vezérigazgató végkielégítését. Fontos azonban leszögezni, hogy írásunkban nem végkielégítésről, hanem bérkiegészítésről van szó. 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.