Brüsszel: ez a magyar határzár így illegális

Nagy Donát 2020-09-01 16:05:00
Nem csak, hogy szabálytalan lehet az uniós állampolgárok ilyen fokú megkülönböztetése, még csak egyeztetés sem volt az EU többi államával.

Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, csak kivételes esetekben, míg a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel bejöhetnek szeptemberben, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni – üzenték kedden Brüsszelből a Potfolio cikke szerint.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa a belügyi biztossal folytatott egyeztetése után a Twitteren posztolta, hogy minden olyan intézkedést, amely nincs összhangban az uniós alapszerződés alapelveivel, és diszkriminatív, azonnal vissza kell vonni.

null

1/2 -Today @YlvaJohansson and I are sending a letter to the Hungarian Government recalling the importance of the integrity of the Schengen area and of applying border measures in a non-discriminatory way to all EU citizens and residents. @EU_Commission @EU_Justice @EUHomeAffairs

Reynders egyelőre annyit tesz, hogy levelet ír ma a magyar kormánynak, hogy felhívja erre a figyelmet. Szerinte az intézkedések sértik az emberek szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet integritását és különbséget tesznek az egyes tagállamok állampolgárai között.

Előzmények

Hétfőn a szlovéniai Bledbe látogatott Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy konferenciára és ezen az eseményen kért a cseh miniszterelnök mentességet azon cseh turistáknak, akiknek már van lefoglalva Magyarországra szeptemberben utazásuk, hogy mégis bejöhessenek.

Miért jelent nagyobb kockázatot egy hazatérő vagy külföldön dolgozó magyar, mint egy cseh turista?

Eközben a nyaralásukat megszakító magyar állampolgárok kénytelenek voltak sietve hazarohanni, hogy ne kelljen több tízezer, akár százezer forintot is elkölteni azokra a tesztekre, amelyek elvégzését a magyar állam nemcsak hogy kötelezővé tett, de még ki is fizetteti a saját állampolgáraival.

Ezt a magyar kormányfő meg is engedte, de mivel ez optikailag rosszul nézett volna ki a többi visegrádi országgal szemben, ezért még tegnap délután során a kedvezményt kiterjesztették a lengyelekre és szlovákokra is, igaz kikötötték, hogy 5 napnál nem régebbi negatív koronavírus teszt esetén jöhetnek csak be.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon vezettek be teljes határzárat.

Forrás: Portfolio

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.