Borkai Zsoltot tanúként már igen, gyanúsítottként még nem hallgatta ki a rendőrség

Farkas Bazsi 2020-05-18 10:42:00
Nyomoznak.

A tavalyi, őszi önkormányzati választás egyik nagy botránya volt az úgynevezett Borkai-ügy. A győri, újrainduló fideszes polgármesterről ugyanis fotók, és videók kezdetek szivárogni, amin, mint később kiderült, egy horvátországi hajón rendezett orgián látható. A szexvideó egyébként inkább egy figyelemfelhívás volt. Az azokat közzétevő “Ördög ügyvédje” ugyanis Borkai audis Panamájára akarta felhívni a figyelmet.

A blogger állítása szerint ugyanis Borkai strómanon keresztül vásárolt meg szántóföldeket, amiket később átminősített az általa vezetett város ipari területté, hogy aztán később az Audi ide építkezhessen. Több millió, vagy akár milliárdos hasznot is bezsebelve ezzel.

Most az LMP-és Ungár Péter tett fel kérdéseket az ügyben Polt Péter legfőbb ügyésznek.

1. Befejezték-e a nyomozás felderítési szakaszát és kihallgatták-e Borkai Zsoltot az ellene indított feljelentések kapcsán?
2. Ha igen, milyen minőségben hallgatták ki?
3. Ha kihallgatták, milyen új információk birtokába jutottak, amik segítik a további nyomozást?
4. Ha még nem került kihallgatásra sor, annak mi az oka?
5. Ha a nyomozás még a felderítési fázisban van, mikorra várható a gyanúsítottak kihallgatása és a vizsgálati szakaszba való továbblépés? - kérdezte Ungár.

A válaszból kiderül, hogy a zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya 29022-708/2019.bü. számon 2019. október 15. napjától folytat nyomozást, melynek tárgya a 

Borkai Zsolt és a társaságába tartozó személyek horvátországi hajóutazásán készített képfelvételek nyilvánosságra hozatalával való, vagyoni előny szerzése végett történt fenyegetések vizsgálata.

A nyomozás során beszerzett bizonyítási eszközök az eddigiekben bűncselekmény megalapozott gyanúját öt személlyel szemben támasztották alá, őket a nyomozó hatóság vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

A folyamatban lévő nyomozás során az eljáró nyomozó hatóság 

Borkai Zsoltot tanúként hallgatta ki, 

a vallomásának a tartalmáról nem adható tájékoztatás, mivel az a nyomozás érdekeit sértené.

Borkai Zsolt volt győri polgármestert érintően a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán két további büntetőeljárás van folyamatban. 

A két nyomozás keretében gyanúsított kihallgatására nem került sor, így azok a Be. szabályai szerint nyomozási határidő nélkül folynak.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.