Borkai Zsoltot tanúként már igen, gyanúsítottként még nem hallgatta ki a rendőrség

Farkas Bazsi 2020-05-18 10:42:00
Nyomoznak.

A tavalyi, őszi önkormányzati választás egyik nagy botránya volt az úgynevezett Borkai-ügy. A győri, újrainduló fideszes polgármesterről ugyanis fotók, és videók kezdetek szivárogni, amin, mint később kiderült, egy horvátországi hajón rendezett orgián látható. A szexvideó egyébként inkább egy figyelemfelhívás volt. Az azokat közzétevő “Ördög ügyvédje” ugyanis Borkai audis Panamájára akarta felhívni a figyelmet.

A blogger állítása szerint ugyanis Borkai strómanon keresztül vásárolt meg szántóföldeket, amiket később átminősített az általa vezetett város ipari területté, hogy aztán később az Audi ide építkezhessen. Több millió, vagy akár milliárdos hasznot is bezsebelve ezzel.

Most az LMP-és Ungár Péter tett fel kérdéseket az ügyben Polt Péter legfőbb ügyésznek.

1. Befejezték-e a nyomozás felderítési szakaszát és kihallgatták-e Borkai Zsoltot az ellene indított feljelentések kapcsán?
2. Ha igen, milyen minőségben hallgatták ki?
3. Ha kihallgatták, milyen új információk birtokába jutottak, amik segítik a további nyomozást?
4. Ha még nem került kihallgatásra sor, annak mi az oka?
5. Ha a nyomozás még a felderítési fázisban van, mikorra várható a gyanúsítottak kihallgatása és a vizsgálati szakaszba való továbblépés? - kérdezte Ungár.

A válaszból kiderül, hogy a zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya 29022-708/2019.bü. számon 2019. október 15. napjától folytat nyomozást, melynek tárgya a 

Borkai Zsolt és a társaságába tartozó személyek horvátországi hajóutazásán készített képfelvételek nyilvánosságra hozatalával való, vagyoni előny szerzése végett történt fenyegetések vizsgálata.

A nyomozás során beszerzett bizonyítási eszközök az eddigiekben bűncselekmény megalapozott gyanúját öt személlyel szemben támasztották alá, őket a nyomozó hatóság vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

A folyamatban lévő nyomozás során az eljáró nyomozó hatóság 

Borkai Zsoltot tanúként hallgatta ki, 

a vallomásának a tartalmáról nem adható tájékoztatás, mivel az a nyomozás érdekeit sértené.

Borkai Zsolt volt győri polgármestert érintően a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán két további büntetőeljárás van folyamatban. 

A két nyomozás keretében gyanúsított kihallgatására nem került sor, így azok a Be. szabályai szerint nyomozási határidő nélkül folynak.

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában:

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Több mint duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi Csaba András polgármester, de lehet, hogy későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.