Boldog szülinapot Hali Stadion!

Farkas Bazsi 2018-11-08 06:27:00
Oh, bizony. Ma lett egy éves a Sportkomplexum.

Olyan gyorsan felnőnek! 2017 november 8-án avatták fel a 9 milliárdból induló, aztán 15,6 milliárd forintból meg is valósult szombathelyi Haladás Sportkomplexumot. Ez a nap, tehát a stadioné!

Halász Judit - Boldog Születésnapot (Gaga Remix).wmv

Egy R

Legalábbis nálunk mindenképpen. Megpróbáljuk méltóképpen megünnepelni a kis komplexum nagyra növését úgy, hogy a mai cikkeink illusztrációiba lépten nyomon belecsempésszük a NER szombathelyi emlékművét. 

Addig is jöjjön a kis egyévesünk elmúlt 365 napja egy augusztusi cikkünk segítségével: 

Tavaly novemberben adták át Szombathelyen a Haladás Sportkomlexumot. Azonban már az építkezés során sok vihart kavart a beruházás. Az építkezés  9,6 milliárdos költségvetéssel indult, aztán az idő haladtával ez az összeg 15,4 milliárdra rúgott. De még így sem készült el időben. Már júliusban át kellett volna adni a létesítményt, ehelyett csak novemberben sikerült - írja összegző cikkében közösen az Ugytudjuk az atlatszo.hu-val.

A határidő csúszása közben komoly pénztől esett el a város. Az építést felügyelő városi cég vezetője, Szondy Szilvia ugyanis közgyűlési határozat nélkül módosította a szerződést további 50 nappal kitolva a határidőt, így körülbelül 1,5 milliárdos kötbértől esett el közvetve a város.

Illés Károly, a beruházásért felelős fideszes alpolgármester akkor a csúszást azzal magyarázta, hogy plusz műszaki tartalmakat kellett beépíteni a stadionba. Példaként említette a felhajtható székeket, a jeges vízű merülő medencét, a bérlői területek, például büfé kiépítést, bútorokat, a led kijelzőket, a sportcsarnok homlokzat kialakítását, a világítást, és a konyhatechnológiát.

Bár Illés csupán belső munkákról beszélt, a munkaterületen még hatalmas billenőkocsik jártak a halomban hagyott sitt körül. 

Még kész sem volt a stadion, a lakótelepi környezetben élők életét már ekkor megkeserítette. Azzal ugyanis senki sem számolt, hogy az épületre került fehér ponyva bederíti majd a környék lakásait. A lakók erősen hunyorogva tudnak csak létezni a saját otthonukban

Átadták, aztán mégsem

Aztán 2017 novemberében végre átadták a stadiont, Puskás Tivadar polgármester pedig úgy fogalmazott, hogy előkarácsony van Szombathelyen, és mivel jól viselkedtek, a sportkomplexumot már a Jézuska hozta. Bár az ajándéknak mindenki örült, annak már annyira nem, hogy létesítménynek még a megnyitó napján sem volt üzemeltetője.
Apropó megnyitó, a Szombathelyi Haladás a nyitó meccset az Eszékkel játszotta. Időközben a Haladás VSE ügyvezetője pedig Homlok Zsolt Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest elvette feleségül. Így lehet a véletlennél több köze volt annak, hogy a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Eszék lépett első ellenfélként az új Haladás-stadion gyepére. 

A stadiont egy szerdai napon adták át, vasárnap viszont már arról szóltak a hírek, hogy garanciális javítások miatt nem tudják a sportolók birtokba venni az épületet. Egyetlen szakosztály sem költözhetett be. Már akkor arról lehetett hallani, hogy nem a javítás, hanem az üzemeltető hiánya miatt nem tudnak a sportolók az épületben edzeni.

Egy nevét elhallgatva nyilatkozó sportszakember az Átlátszónak elmondta, szerinte a létesítmény üzemeltetését nem utólag kellett volna megoldani. A stadionoknál az a külföldi gyakorlat, hogy az építéssel egy időben írják ki az üzemeltetési pályázatot is. Az üzemeltető így már az építés során olyanra szabathatja a infrastruktúrát, ami neki később könnyebbséget jelenthet az üzemeltetésben. A napkollektorok elhelyezésétől kezdve, a behúzható gyepszőnyegen át egészen addig, hogy az irodákban hol legyenek a konnektorok. 

Szombathelyen azonban az önkormányzat utólag próbált meg üzemeltetőt találni. Egyelőre mérsékelt sikerrel. 

A novemberi átadást követően a város a saját zsebébe nyúlt, hogy a Haladás focistái játszhassanak az új létesítményben. Mivel az ideiglenes üzemeltető a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. volt, így a város saját cégének volt kénytelen fizetni 8,6 millió forintot. Azt ugyanis nem akarta, hogy a szombathelyi labdarúgóknak ismét Sopronban kelljen játszaniuk, mivel a szurkolók haragja mindent elsöprő tud lenni.

Ezzel azonban csak bő egy hónapra oldódott meg a stadion ügye, a viharfellegek pedig tovább tornyosultak a fideszes városvezetés feje fölött. 

A komplexum üzemeltetésére ugyan kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, de érvényes ajánlat nem érkezett. A létesítmény első ügyvezetője Szondy Szilvia pedig csak december 31-ig vállalta a feladatot. Utódja Ár János lett, aki Szondyhoz hasonlóan bruttó 1,2 millió forintos fizetésért igazgatta a stadion ügyét. 

Olcsóbb, de mégsem

Januárban jött a hír, hogy a Grupama Aréna üzemeltetői és a szombathelyi városvezetők egy asztalhoz ültek. A tárgyalások azonban zátonyra futottak. Valószínű, ez is annak tudható be, hogy az üzemeltető már egy kész komplexumot kellett volna, hogy átvegyen. Becslések szerint 500-550 millió forintos fenntartási költséggel. A város pedig ugyan korábban 150 millió forinttal támogatta a Haladást, idén csak ez év közepéig 350 millió forintot tolt bele a fenntartásba. Pedig Hende Csaba, a térség parlamenti képviselője az avatáskor azt mondta, hogy az új létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt, ami egyébként évente 300 millió forintot emésztett fel.

Hende Csaba

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Hende ezt szereti elmondani szinte minden új beruházás átadásakor. A szombathelyi Fedett Uszoda új medenceterének avatásakor is pontosan ugyanezt mondta. Ott most 200 milliós hiánnyal néz szembe az üzemeltető

A labdarúgó NB1 téli szünete miatt kevesebb szó esett a stadionról. Márciusban aztán kiderült, nem gondoltak mindenre a 15,6 milliárdot felemésztő építkezésnél. Például arra, hogy télen fagyni szokott. Az első hazai Haladás-meccsen azonban kiderült, a fizika törvényei bizony nem tesznek kivételt a nagy állami beruházásoknál sem. Hétszázan maradtak víz nélkül a B-középben, mivel a mosdókhoz és a büféhez futó vízveztékbe bele fagyott a víz. Nem ásták ugyanis elég mélyre a csöveket. 

Új ötlet volt a feladatok leválasztása. Hogy ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben, a létesítmény stadion részének üzemeltetését a focicsapatot működtető cég vállalta magára, ideiglenesen. A csarnokot pedig továbbra is a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. igazgatta. Érdemes megjegyezni, hogy a Haladás VSE, vagyis a focin kívüli többi sportágat tömörítő klubnak ekkor sem, és azóta sem sikerült bérleti szerződést kötnie a céggel. Ez később azért lesz érdekes, mivel a sportkomplexum frissen kinevezett vezetője, aki egyébként a szombathelyi Fidesz alelnöke, Gál Sándor a kézilabda-szakosztály vezetője is. 

Az ügyvezetők váltották egymást, Ár János helyébe Rácz-Racker Viktória lépett. Majd augusztus elején Rácz-Racker különösebb indoklás nélkül lemondott. Tíz hónap alatt harmadik ügyvezetőt fogyasztotta el a sportkomplexum. A szombathelyi önkormányzat baloldali, Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt képviselője Nemény András azt mondta, hogy Rácz-Racker a stadion körüli fejetlenség miatt menekült el. Ráadásul az önkormányzat legutóbb ismét 100 millió forintot szavazott meg a stadionnak, ami egyébként a költségvetés módosítása előtt a város útjainak felújítására ment volna. 

A múlt héten csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartottak Szombathelyen. Bár az ellenzék kérte, hogy ne zárt ülésen beszéljék meg a komplexum új vezetőjének ügyét, a Fidesz-frakció mégis ragaszkodott a zárt ajtókhoz. A Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökét, Gál Sándort választották meg a létesítmény élére. Gál úgy került a több száz millió forintos üzemeltetési költséggel működő stadion élére, hogy egyes források szerint csupán érettségije van. Végzettségügyben kérdeztük a jegyzőt, válaszát várjuk.

Gál megválasztása azért is zajlott különös módon, mivel kinevezését megelőzően az önkormányzat gazdasági bizottsága meg sem hallgatta Gált a terveiről, sőt a közgyűlés előtt sem jelent meg. Gál azt üzente, szabadságon van. Péntek este azonban már együtt vonult a Savaria Karneválon a Fidesz többi helyi vezetőjével. 

Gál Sándor: A VIP vendéglátás és a hirdetési terület segíthet a Haladás Sportkomplexum fenntartásában

A szombathelyi Fidesz alelnöke interjút adott az Ugytudjuk.hu-nak. Az is kiderül, hogy valóban csupán érettségivel...

Gál egyelőre három hónapos próbaidőre kapott megbízást, havi 600 ezer forintos bruttó fizetéssel. Szeptember elsejétől pedig már ismét egy cég üzemelteti a sportkomplexum egészét, mivel a stadion is visszakerül a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-hez.

Szólj hozzá!

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

Feltámasztják a Power Rangers-t

A Zordok újra összekapcsolódnak.

742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Eddig pénteken oltakoztak a legtöbben.

Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus.

Évtizedekkel korábban megindult a Jeges-tenger felmelegedése, mint azt eddig hittük

Már a 20. század elején melegebb víz érkezett északra az Atlanti-óceánból.

Akár még havazhat is a hét utolsó napján

Szeles, borús időt hozott advent első vasárnapja.

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Telitalálatos szelvény nem akadt.

A fehérváriak megverték a Gyirmótot

Fehérváron vendégeskedett a gyirmóti csapat a labdarúgó NB I 14. fordulójában.

van még itt cikk a témában:

Nem találta a fogást a Győri ETO a Szegeden

Egyszer sem találtak hálóba a győriek.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén is Nemény András polgármester gyújtotta meg a lángot.

Tűz volt egy szombathelyi lakóházban

A tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a tüzet.