Bencsik János: "Az ügyészség sem hajlandó foglalkozni a hazánkba érkezett, silány minőségű védőfelszerelésekkel"

Bazsó Bálint 2020-09-16 10:21:33
Az ellenzéki országgyűlési képviselő feljelentést is tett, ám azt a rendőrség már korábban elutasította. Most az ügyészség tette ugyanezt.

A rendőrség után az ügyészség sem hajlandó foglalkozni a járvány első hulláma idején hazánkba érkezett, silány minőségű védőfelszerelésekkel. Az ügyben még május közepén tett feljelentést Bencsik János orszűggyűlési képviselő „foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés” miatt, miután a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban dolgozók kevés és rossz minőségű védőfelszerelést kaptak.

„Az erről szóló videóm azóta közel másfél millió emberhez jutott el, a fideszes kórházigazgató feljelentéssel fenyegetett, a kormánypropaganda rémhírterjesztéssel vádolt, az Átlátszó oknyomozó újságírója viszont utólag bebizonyította, hogy megalapozott volt az aggodalmam."

Videó: nem nyújtanak védelmet a koronavírus ellen a Kínából rendelt védőfelszerelések

Április 28-án töltötte fel a facebook oldalára Bencsik János, független országgyűlési képviselő azt a fényképet, amin a Kínából érkező egészségügyi szállítmány egyik doboza látható. A fénykép érdekessége, hogy a felirat szerint a benne található védőfelszerelések nem alkalmasak egészségügyi használatra. Pontosan ezért kezdett el Bencsik utánajárni, hogy vajon mit tartalmazhatnak ezek a dobozok.

Megalapozott, de nem a rendőrségnek, a hatóság ugyanis elutasította a képviselő feljelentését, mondván „a közvetlen és konkrét veszélyhelyzet” nem állapítható meg. Bencsik ezt követően fordult az ügyészséghez, ám a vádhatóság csak most értesítette őt, hogy panaszát már július 22-én elutasította Polt Péter. Magyarul az ügyészség két hónapig nem értesített egy országgyűlési képviselőt arról, hogy elutasították a beadványát.

Ugyanakkor, mint kiderült maga a válasz még sokatmondóbb, mint a késlekedés:

„Polt Péter legfőbb ügyész beosztottai ugyanis egyrészt megismételték a rendőrség elfogadhatatlan érveit, amely szerint „a bűncselekmény megállapításához nem elegendő a szabályszegő magatartás, sőt, az sem, ha mások élete veszélybe került, hanem egyértelműnek kell lenni, hogy a szabályszegő magatartás okozta a veszélyt.”

Hozzátette: Másrészt ennél is tovább mentek, amikor képesek voltak írásba adni azt, hogy

„konkrétumok és személyekre vonatkoztatható magatartás hiányában mégcsak nem is vizsgálható, hogy bárkinek a tevékenysége, illetve mulasztása más vagy mások életét, testi testi épségét vagy egészségét közvetlen veszélynek tette-e ki”.

Fotó: Fotó: Bencsik János Facebook oldala

Vagyis a rendőrség és vádhatóság szerint nem lehet vizsgálódni, mert nem tudni, hogy ki és hogyan hozta be az országba a használhatatlan védőfelszerelést. 

„A nyomozás nem pont azért van, hogy ezeket felderítse? Nem ezért tartjuk a nyomozó hatóságokat? Tényleg ellenzéki képviselőktől és újságíróktól várja el az ügyészség, hogy elvégezze azt a munkát, ami az ő feladatuk lenne, amiért közpénzt kapnak?”

Bencsik hozzátette: Vizsgálni fogja annak lehetőségét, hogyan tudja nemzetközi úton kideríteni az igazságot, felelősségre vonni a vétkeseket, valamint rászorítani a kormányt a megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelés biztosítására az egészségügyi és szociális dolgozóknak.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.