Beleszállt az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság az internet legnagyobb játékosaiba

Fehér Buda 2020-02-12 14:39:00
Több amerikai állam is úgy véli, hogy a techóriások sértik a tiszta versenyt.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság arra utasított öt amerikai tech vállalatot, hogy hozzák nyilvánosságra, mennyi kisebb-nagyobb céget vásároltak fel az elmúlt évtizedben. A lépés azután jött, hogy a bizottság elindított egy antitröszt-vizsgálatot, hogy jobban be tudják tartatni a vásárlókat védő jogszabályokat az internet legnagyobb játékosaival.

Az öt gigavállalat, amit a bizottság kiválasztott nem más, mint a Google, a Microsoft, az Amazon, az Apple és a Facebook. A vállalatoknak az összes olyan felvásárlást nyilvánosságra kell hozni, ami 2010 és 2019 között történt. Ilyen volt például az, amikor a Facebook rátette a kezét az Instagramra, vagy amikor az Amazon felvásárolta az amerikai bio-ételláncot, a Whole Foods-t. Habár ezekről már tud a bizottság, hiszen az ilyen volumenű felvásárlásokat jelezni kell a vállalatoknak, most arra kíváncsiak, hogy milyen kisebb cégeket zsebeltek be a vállalatok.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook például azt mondta, hogy az ő vállalatuk átlagosan egy-két hetente szerez meg egy-egy kisebb céget. A bizottság most azért néz bele ezekbe, az eddig hangsúlytalan ügyletekbe, hogy feltárják, hogy károsíthatják-e a versenyt az ilyen kisebb cégek felvásárlásai. 

A bizottságra egyébként az elmúlt időben egyre nagyobb nyomás nehezedik, Josh Hawley, egy missouri-i szenátor például azt mondta, hogy a bizottság annyira rosszul működik, hogy inkább be kellene olvasztani az amerikai Igazságügyi Minisztériumba. Hawley hozzátette, hogy a bizottság legnagyobb baja, hogy nem tud erényesen fellépni a vállalatok ellen, de főként a techóriásokkal gyűlik meg a baja, amelyek egy ideje már szinte sérthetetlen státuszban vannak.

Az internet szabadságával foglalkozó szervezetek Hawley közleményére már megkongatták a vészharangokat, szerintük ugyanis katasztrofális következményei is lehetnének annak, ha az Igazságügyi Minisztérium nyúlna bele az online gazdaságba. 

A techóriásoknak 2019 szeptemberében húzta be a kéziféket több amerikai állam is. Akkor azzal érveltek, hogy a Facebook dominanciája a közösségi oldalak terén, és a Google reklámsémája sértik a versenyt az országban. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ezeknek a hangoknak akar eleget tenni, most már azt is tervbe vették, hogy törvénybe iktatják, az apróbb cégek felvásárlásait is előre kellene jeleznie a vállalatoknak.

(Guardian)

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Felmérés: A nyugat-dunántúliak pénzügyi helyzete romlott leginkább

Az ausztriai munkavállalás korlátozása és az autóipar válsága megtette a hatását.