Beleszállt az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság az internet legnagyobb játékosaiba

Fehér Buda 2020-02-12 14:39:00
Több amerikai állam is úgy véli, hogy a techóriások sértik a tiszta versenyt.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság arra utasított öt amerikai tech vállalatot, hogy hozzák nyilvánosságra, mennyi kisebb-nagyobb céget vásároltak fel az elmúlt évtizedben. A lépés azután jött, hogy a bizottság elindított egy antitröszt-vizsgálatot, hogy jobban be tudják tartatni a vásárlókat védő jogszabályokat az internet legnagyobb játékosaival.

Az öt gigavállalat, amit a bizottság kiválasztott nem más, mint a Google, a Microsoft, az Amazon, az Apple és a Facebook. A vállalatoknak az összes olyan felvásárlást nyilvánosságra kell hozni, ami 2010 és 2019 között történt. Ilyen volt például az, amikor a Facebook rátette a kezét az Instagramra, vagy amikor az Amazon felvásárolta az amerikai bio-ételláncot, a Whole Foods-t. Habár ezekről már tud a bizottság, hiszen az ilyen volumenű felvásárlásokat jelezni kell a vállalatoknak, most arra kíváncsiak, hogy milyen kisebb cégeket zsebeltek be a vállalatok.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook például azt mondta, hogy az ő vállalatuk átlagosan egy-két hetente szerez meg egy-egy kisebb céget. A bizottság most azért néz bele ezekbe, az eddig hangsúlytalan ügyletekbe, hogy feltárják, hogy károsíthatják-e a versenyt az ilyen kisebb cégek felvásárlásai. 

A bizottságra egyébként az elmúlt időben egyre nagyobb nyomás nehezedik, Josh Hawley, egy missouri-i szenátor például azt mondta, hogy a bizottság annyira rosszul működik, hogy inkább be kellene olvasztani az amerikai Igazságügyi Minisztériumba. Hawley hozzátette, hogy a bizottság legnagyobb baja, hogy nem tud erényesen fellépni a vállalatok ellen, de főként a techóriásokkal gyűlik meg a baja, amelyek egy ideje már szinte sérthetetlen státuszban vannak.

Az internet szabadságával foglalkozó szervezetek Hawley közleményére már megkongatták a vészharangokat, szerintük ugyanis katasztrofális következményei is lehetnének annak, ha az Igazságügyi Minisztérium nyúlna bele az online gazdaságba. 

A techóriásoknak 2019 szeptemberében húzta be a kéziféket több amerikai állam is. Akkor azzal érveltek, hogy a Facebook dominanciája a közösségi oldalak terén, és a Google reklámsémája sértik a versenyt az országban. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ezeknek a hangoknak akar eleget tenni, most már azt is tervbe vették, hogy törvénybe iktatják, az apróbb cégek felvásárlásait is előre kellene jeleznie a vállalatoknak.

(Guardian)

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.