Befutott az Audi bérajánlata a győri dolgozóknak

Pintér Bence 2020-02-06 16:05:00
Egyelőre nincsenek nagyon közel az álláspontok: az Audi négy évre állapodna meg, de nem emelné annyival a béreket, mint amit a szakszervezet szeretne.
Első körben úgy tűnik, hogy nincsenek nagyon közel az álláspontok az Audi Hungária, illetve az Audi Hungária Független Szakszervezet idei bértárgyalásán,

amelyben a munkáltatói oldal első javaslata csütörtök délután lett nyilvános.

Mint arról korábban beszámoltunk: a szakszervezet két évre állapodna meg, 2020. április 1-től 12 százalékos, de minimum 60 000 Ft-os alapbéremelést; 2021. április 1-től 11 százalékos, de minimum 65 000 Ft-os alapbéremelést kérnek. A cég ajánlata ezzel szemben négy évre szól, minden évben 32 ezer forinttal nőne az alapbér. Ezen felül megjelenik a javaslatban egy évente 80 ezer forintos keret, amit a dolgozók egészségügyi szolgáltatások felhasználására fordíthatnának.

A lojalitásbónuszt úgy fejlesztené a szakszervezet, hogy az az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött ötödik évtől havonta 6 ezer forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3 ezer forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege, az Audi ajánlatában ez maradna a korábbi rendszerben, tehát 1500 forinttal nőne ez évente. A  jubileumi bónusz értékének megőrzése is célja a szakszervezetnek, ez szerintük csak úgy megoldható, ha évenként a munkáltatóval közösen megegyezett mértékkel megemelik. A cég ezt szintén változatlan szinten tartaná.

A szakszervezet emellett a választható béren kívüli juttatás (VBK) mértékét a 2021-es évre 460 000 forintra, a 2022-es évre 510 000 forintra emelné, ez a cég javaslata szerint 400 ezer forint maradna mind a négy évben. A szakszervezet ezeken felül még a mozgóbérből további négy százalékának alapbéresítését, ezen felül évente egyszeri, 200 ezer forintos kifizetést javasolt, ezekről nem esett szó az Audi ajánlatában. A munkáltatói oldal jelezte, hogy a foglalkoztatási garancia témában nyitottak a további tárgyalásokra.

Négy évre a szakszervezet számítása szerint összességében átlagosan 30 százalékos lenne a jövedelemnövekedés,

de arról nem írtak részletesebben, hogy hogyan értékelik a javaslatot. A Portfolio.hu értékelése szerint „az Audi vezetése érdemi béremelést hajtana végre a következő négy évben, ugyanakkor az ajánlat érdemben elmarad az AHFSZ bérkövetelésétől, illetve az idei évre szóló javaslat kissé alacsonyabb, mint az előrejelzések szerinti nemzetgazdasági átlagos béremelkedés. Ugyanakkor a 2021-2023-as évekre vonatkozó javaslat akár meg is haladhatja az országos átlagot.”

Kerestük a szakszervezet sajtósát, Szimacsek Tibort, aki elmondta: úgy értékelik, hogy ez a javaslat a cég első javaslata, amiről a szakszervezet tagjai a bizalmikon keresztül február 10-én fognak majd dönteni. A hírlevélben azt írták: február 13-án újabb javaslatot tesz majd le a szakszervezet. Tavaly a szakszervezet 18 százalékos béremelési követelését eredetileg elutasította a cég, amit aztán egyhetes, sikeres sztrájk követett.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.