Baán László szerint akár előnyös is lehet, ha megszűnik a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státusza

ugytudjuk.hu 2020-04-27 09:27:00
A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondja, mindenki profitálni fog a változásból.

Két napja írtunk róla, hogy Ungár Péter országgyűlési képviselő nyílt levélben kérte a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, tiltakozzon a közalkalmazottakat érintő törvény ellen.

A téma előzménye, hogy egy törvényjavaslat kivenné a kulturális dolgozókat a közalkalmazotti státuszból.

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a hazai, kulturális területen dolgozók a magyar örökség védelme helyett piaci teljesítménymutatók megugrására lesznek kénytelenek koncentrálni egy olyan területen, ami piaci alapon nem fenntartható, és ez nem is lehet célja egyetlen nemzetnek sem.

Ungár Péter nyílt levélben kéri a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, hogy tiltakozzon a közalkalmazottakat érintő törvény ellen

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt alábbi nyílt levelet küldte Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának. Ungár arra kéri a főigazgatót, hogy tiltakozzon a beterjesztett törvényjavaslat ellen, amely kivenné a kulturális dolgozókat a közalkalmazotti státuszból. Tisztelt Főigazgató úr! Bár politikai nézeteink különböznek, azt kevesen tudják Magyarországon vitatni, hogy Ön a nemzeti kultúra egyik elkötelezett őrzője.

Ungár levelére Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója reagált, melyben kifejtette, hogy 

az elmúlt három évtized során ezernyi nagyszerű embert ismertem meg közülük, és sok százukkal dolgozhattam együtt, műtárgymozgatóktól az akadémikusokig. Meg kell mondanom, hogy közülük egyetlen egy embert se tudnék megnevezni, akit akárcsak jottányit is a közalkalmazotti státusz biztonsága tartott volna a pályáján, s nem pedig munkájának a szeretete és az abban való kiválósága. Ezen kiválóságuk, nemzeti kultúránkat őrző, gyarapító tevékenységük pedig semmiképpen nem annak a függvénye, hogy munkajogi szempontból közalkalmazotti státuszban vannak-e vagy sem.

A főigazgató szerint a kultúra területén működő és szolgáltatást nyújtó szervezetekben dolgozók túlnyomó többsége már ma úgysem közalkalmazott, és nincs semmiféle olyan adat, amely szerint a nem közalkalmazottakkal működő szervezetek teljesítménye, kulturális örökségünk védelme iránti elkötelezettségük vagy munkavállalóiknak a munkahelyükkel való elégedettsége bármiben is alatta maradna a közalkalmazotti szféra hasonló mutatóinak.

Baán azt írja, szerinte a közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá való átalakítása nem jelenti, hogy piaci logika lenne úrrá a kulturális területen.

Úgy gondolja, az állami és önkormányzati költségvetési intézmények ettől még köztulajdonú és nonprofit szervezetek maradnak, vagyis a törvényjavaslat elfogadása esetén ott a novembertől munkaviszonyban dolgozók tulajdonképpen továbbra is a köz alkalmazottai lesznek.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója a levélben kifejti, hogy létezik egy olyan piaci szegmens , amit kulturális piacnak nevezünk, s amely azon kultúraszeretők és -fogyasztók (nézők, látogatók, diákok, kutatók etc.) igényeit közvetíti keresletként kulturális intézményeink felé, akiket ezeknek az intézményeknek minél magasabb szintű kínálattal kell kiszolgálnia, sőt inspirálnia.

Baán szerint még előnnyel is járhat, ha valakinek megszűnik a közalkalmazotti státusza, ugyanis így kikerül az állami bértábla alól, és ha ügyesen dolgozik, akkor az intézmények vélhetően több pénzt fognak neki bérként kifizetni.

Valóban létezett évtizedeken keresztül egy hallgatólagos alku az állam és kulturális intézményeinek közalkalmazottai között, mely szerint ugyan van egy rendkívül alacsonyan tartott közalkalmazotti bértábla és fizetési szint, ám cserébe ott az ígéret, hogy ez legalább mindenkinek a nyugdíjig garantált. Ez az „alku” láthatóan soha nem késztette az államot egy általánosan magasabb fizetési szint biztosítására, hiszen, ha ennyiért is működik, akkor miért is tenne bele többet.

- írja.

Baán László azzal zárja levelét, hogy a kormány és a parlament közös felelőssége azoknak a feltételeknek és szabályozórendszernek a biztosítása, amely a kulturális örökségünket őrző és gyarapító intézményrendszert képessé teszi arra, hogy a lehető legmagasabb színtű kínálatot nyújtsa az őt fenntartó nemzeti közösségnek. 

Ennek megteremtése pedig a főigazgató szerint a piaci viszonyokon át vezet.

Kép: MTI / Balogh Zoltán

Szólj hozzá!

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.