Az év legforróbb napjaiban robbant be a koronavírus-járvány Sárváron, de ekkor derült ki az is, hogy közvetlenül az Európai Uniótól kap támogatást Szombathely

Fehér Buda 2020-12-25 18:49:00
Nem múlt el izgalmak nélkül a július sem.

Lassan elérünk 2020 végére. Nem volt ez az év se nem rövid, se nem könnyű, viszont rengeteg olyan cikkel jelentkeztünk nap mint nap, amelyek talán segített egy kicsit átvészelni ezt a történelmi időszakot. Szilveszterhez közeledve úgy döntöttünk, hogy minden nap összeszedjük nektek, hogy melyik anyagaink tetszettek a legjobban az olvasóinknak egy adott hónapban. Júliussal folytatjuk a sorozatunkat.

1. Berobbant a koronavírus-járvány Sárváron

Július végéhez közeledve érkezett a hír, hogy a koronavírus-járvány utat talált magának a Vasi kisvárosba is. Ekkor derült ki, hogy néhány sárvári lakosnál felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja. Az érintettek kontroll-tesztelése után megkezdődött a szükséges kontaktkutatás is. 


Több sárvári lakos is megfertőződhetett a koronavírussal

A sárvári önkormányzat a város Facebook-oldalán jelentette be, hogy néhány sárvári lakosnál felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja. Mint írják, az érintettek kontroll-tesztelése jelenleg is zajlik, egyúttal megkezdődött a szükséges kontaktkutatás.


Később pedig az is kiderült, pontosan hány sárvári kapta el a fertőzést:


Kiderült, hányan fertőződhettek meg a koronavírussal Sárváron

Tegnap írtunk a sárvári önkormányzat bejelentéséről, miszerint a városban felmerült annak a gyanúja, hogy többen is megfertőződhettek a koronavírussal. A város hivatalos Facebook-oldalán azt írták, az érintettek kontroll-tesztelése jelenleg is zajlik, egyúttal megkezdődött a szükséges kontaktkutatás. Kondora István, a város polgármestere később a megyei lapnak nyilatkozott arról, hogy pontosan hány sárvári lakosnál merült fel a fertőzés gyanúja.


2. Alig, hogy enyhítettek a szabályokon, ismét jött a szigorítás az osztrák-magyar határon

Olvasóink örömmel fogadták, hogy az osztrák-magyar határon tavasz végén engedtek a szigorból, ismét folytatódhatott az ingázás. Nem sokáig örülhettünk, a nyár közepén már ismét szigorították az ellenőrzést a határátlépőkön. Azt maga Sebastian Kurz jelentette be, hogy Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia.


Ismét szigorítják az ellenőrzést az osztrák-magyar határon

Ausztria megkettőzi az ellenőrzést keleti határain Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.


3. Annak is nagyon örültetek, hogy közvetlenül az Európai Uniótól kap támogatást Szombathely

Ezt Nemény András, Szombathely polgármestere és Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok jelentette be a megyeszékhely városházáján. Szombathely egyébként az egyetlen magyarországi vidéki városként jutott be az Európai Unió 100 okos város programjába. Ez azt jelenti, hogy a város egy 30 hónapos mentor programban vesz részt, amiben a korábbi években sikeresen pályázott településekkel együtt gondolkodhatnak és készíthetnek elő olyan anyagokat, amiket az egyes pályázati ablakok megnyitása után azonnal be tudnak adni, így szinte 100%-os biztonsággal indulhatnak el a pályázatokon. 


Közvetlenül az Európai Uniótól kap támogatást Szombathely

Jelenleg is tart az a sajtótájékoztató a szombathelyi Városházán, ahol Nemény András, Szombathely polgármestere és Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok számol be a közvetlen Európai Uniós forrásokról. A tájékoztatót élőben követhetted az Ugytudjuk Facebook-oldalán: Szombathely az egyetlen magyarországi vidéki városként jutott be az Európai Unió 100 okos város programjába.


4. Lekapcsolták a Dunántúl legnagyobb drogkereskedő bandáját a rendőrök

Összehangolt akcó keretében a Dunántúl legnagyobb drogkereskedő bandáját kapcsolták le a rendőrök Győr Győrszentiván városrészében, illetve az ország más pontjain. A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben. Ennek során helyszínenként több száz grammnyi kábítószergyanús anyagot foglaltak le, amelyeket különböző helyeken találtak fel, például plüssmackóban elrejtve, lemezszekrényekben, gépkocsi kerekében, vázák mélyén eldugva, illetve hűtőkben tárolva. 


Így fogták el a győrszentiváni bűnbandát

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden reggel összehangolt akcó keretében a Dunántúl legnagyobb drogkereskedő bandáját kapcsolták le a rendőrök Győr Győrszentiván városrészében, illetve az ország más pontjain. A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben.


5. A koronavírus a szombathelyiekkel is tudatta, hogy még egyáltalán nem tűnt el

Habár a nyár elején egy kicsit mindannyian fellélegeztünk, a koronavírus sosem tűnt el igazából a környezetünkből. Mi sem mutatta ezt jobban, mint az, hogy a nyár közepén is akadtak pozitív koronavírus-tesztek a megyeszékhelyen:


Pozitív lett egy szombathelyi koronavírus tesztje

Egyre több olvasónk jelezte, hogy tudomásuk szerint a szombathelyi munkásszállókon ukrán vendégmunkások vannak karanténban. Sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy ezeknek a munkásoknak vajon ki vásárol be, hogyan látják el magukat. Az ugyanis nem túlságosan megnyugató - fogalmazott így egy a szerkesztőségünket megkereső helyi lakos, hogy a munkásokkal egy szállón élők ki-be járkálnak, boltba mennek, trafikba, majd visszamennek a szállóra, és megint ki a lakosok közé.

Szólj hozzá!

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.