Áthelyezését kérte a szombathelyi fogvatartott, akit halálra kínoztak cellatársai

ugytudjuk.hu 2019-02-15 06:18:00
Zárkatársai kínoztak halálra egy rabot, aki halála előtt 5 nappal kérte, hogy másik zárkába helyezzék át. Hárman kerültek most bíróság elé. Nem ez az első eset a városi bv-ben.

2017. május 14-én reggel 6 óra 5 perckor hányásában fekve találtak egy rabot a társai a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Később kiderült, a rabtársak kínozták a férfit. Olyan hosszú ideje és olyan kegyetlenül bántották, hogy végül a szakszerű orvosi segítség sem tudta megmenteni az életét. 2019. február 13-14-én tárgyalta a Szombathelyi Járásbíróság az ügyet, három rab áll a bíróság előtt. Az eljárás eddigi fejleményeit fogalta össze az atlatszo.hu.


Az elhunyt a szombathelyi börtön fogvatartottja volt. A férfiről sokat nem lehet tudni, a 112press.hu tudósítása szerint nem volt erőszakos bűnöző. Egyszerű ember volt írni, olvasni sem igen tudott.


A rabot három társa 2017 tavaszán pécézte ki magának. Csicskáztatással kezdődött a kálváriája. Május 2-tól aztán napi rendszerességgel kezdték kínozni. 5 literes vödörből itatták, miközben ütötték, csikket etettek vele, kikötözték majd ájulásig ütötték, hogy aztán felállítva újra kezdjék vele az egészet.


A későbbi elhunytank ekkor már valószínű, hogy komoly kínokat kellett átélnie, mivel bírósági tárgyaláson elhangzottak szerint május 9-én kérvényezte, hogy másik zárkába tegyék át. Ő maga írni, olvasni nem tudott, így ebben is más fogvatartottak segítségére kellett hagyatkoznia.
A reintegrációs tiszt május 10-én a kérvényt visszakapta az irodáról, így 8 nap állt a rendelkezésére, hogy a folyamatos kínzásoknak kitett fogvatartottat áthelyezze. A csicskáztatott rab nemdohányzó zárkát kért, ami tovább nehezítette az áthelyezését. Május 14-én meghalt. 


Mint az a tárgyalás második napján, Dr. Kiss Tibor igazságügyi orvosszakértő véleményéből kiderült, az elhunyton 54 sérülés volt, amint nagyjából két hét alatt szerzett. A szakértő hangsúlyozta, hogy a sértett több olyan sebesülést is szenvedett, amihez bántalmazóinak magasról kellett ráuganiuk, vagy többször ugrálni a testén. 


A nyomok alapján az orvos azt állapította meg, hogy a rab halálát fojtás okozta, s még szakszerű orvosi ellátás mellett is 1-2 napon belül bekövetkezett volna a halál.

Többek felelősségét is vizsgálják

A hétfői tárgyaláson több tanút is meghallgattak. A vallomások alapján rab halálának napját megelőző 1-2 napban társai a felmosó zsinórjait ették meg vele. 2017. május 14-én reggel 6 órakor, az akkori körletfelügyelő, aki azóta már nem dolgozik a börtönben, körbejárta a körletet. 6 óra 5 perckor kezdtek el kiabálni a megkínzott rab zárkájából, hogy baj van, az áldozat akkor már saját hányásában feküdt a mosdó előtt, eszméletlenül. 
A körletfelügyelő a gyorsabb reggeli műszakváltás miatt a zárkák ajtajait kikulcsolta. Ez azt jelenti, hogy az ajtókat, elvileg, kívülről ki lehet nyitni, de belülről nem. Amikor odaért a segélykiáltásokhoz, akkor látta, hogy az egyik rab mégis a zárka előtt áll, a cellla ajtaja pedig nyitva van. Az őrt a katonai ügyészség megrovásban részesítette.


Bár a körletfelügyelő látta, hogy az áldozat mozdulatlan, az előírások miatt egyedül nem léphetett be a zárkába. Hívta a főfelügyelőt, akivel közösen mentek be. Majd hívták az egészségügyi szolgálatot, ami a jegyzőkönyv szerint 6 óra 54 perckor érkezett meg. A mentőket 6 óra 58 perckor riasztották, azaz csaknem egy órával eset felfedezése után.


Az egészségügyisek megkezdték az újraélesztést, viszont az áldozat mellkasa teljesen instabil volt, a hullafoltok is kezdtek már jelentkezni. A mentők 7 óra 9 perckor érkeztek, majd 20 percig próbálkoztak az újraélesztéssel.


A tanúként meghallgatott őrök azt mondták, hogy korábban egyikük sem észlelte, hogy az elhunyt rabon sérülések lettek volna. Panaszkodni sem hallották soha.


A bírósági eljárás tovább folytatódik, a zárkatársak akár életfogytiglant is kaphatnak tettükért. 


Valami gond lehet a szombathelyi bv-ben az őrködéssel, a járási ügyészség a napokban emelt vádat egy nő ellen, aki súlyosan bántalmazta rabtársát. A sértettet a hajánál fogva rángatta le az ágyról a vádlott, ütötte, melynek következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.