Aspern húsz évig épült, ma már minta

ugytudjuk.hu 2019-11-25 11:24:00
Lehet-e okosváros Szombathely?

Az utóbbi időben egyre többször hangzik el különféle helyeken, hogy a cél az okosvárosok létrehozása. Egy ilyen városban boldog közösség lakik, amelyet kiszolgál a fejlett infrastruktúra, a 21. század minden technikai és technológiai előnyével.  Jól hangzik. De mit is jelent ez az „okoskodás"?

Az okosváros kifejezés csak nálunk új, a „hanyatló" nyugati országokban, egyszerűség kedvéért: Ausztriában – már több évtizede használt és gyakorolt fogalom. Jellemzője az adott város infrastruktúrájának, szolgáltatásainak, lakókörnyezetének és közlekedésének harmóniája, alárendelve a közösségi céloknak. Az okosváros persze nem sci-fi filmek szereplője, ennél jóval racionálisabb. Aki mondjuk Európa egyik legélhetőbb városába utazik, ez pedig Bécs, az több jó példát is láthat a nagyvárosi szerkezet megváltoztatásra. Mondjuk a belvároshoz közeli Kabelwerk-ben, amely egyrészt jó példája az egykori, elhagyott gyárterület hasznosításának és a célszerűen megoldott tömegközlekedésnek.

A buszok például nem hajtanak be az utcákba, terekre, hanem egy erre a célra kialakított  köríven futnak. Mégpedig úgy, hogy a lakónegyedben bárki számára gyorsan elérhetők. Ezek a viszonylatok rávezetnek a gyorsvasútra (S-Bahn) és a metróra. A lakónegyed csendes, épületei délre tájolta, ahol lehet, zöld felület színesíti.

Bécs amúgy is megér több misét. Az okosváros vegytisztán a külső kerületben, Aspernben jelenik meg. Az egykori repülőtér helyén kialakított 20 ezer lakosú városrész a 22. kerületben található. A projektet, amely egyben az Európai Unió mintaprojektje és egyik legjobban sikerült vállalkozása volt, Johannes Tovatt svéd építész tervei alapján valósították meg. Nem volt egyszerű, ezt jelzi, hogy a kapavágásától az első önvezető járművek megjelenéséig 20 év telt el. Ez már jelzi, hogy aki okosvárost ígér, az mire számíthat. De azért sok elem átemelhető lenne számunkra is. Aspernben a legkorszerűbb zöld technológiákat alkalmazták, elkerülve a környezeti terhelést. A fűtés geotermikus, a közlekedés, mint írtuk, részben elektronikus autók és buszok révén történik.

Az építkezéshez egyébként nyitottak anno egy bányát - ez most a város szélén üdülőtó. Ez nagy ötlet volt, mert nyáron más kerületekből is ide utaznak egy kis fürdőzésre. Ezzel már el is árultuk, hogy a kieső Aspern közlekedése remek. Hálózata egyenesen rácsatlakozik Bécs igen fejlett metróhálózatára, vagyis a városrész csak látszatra van messze, mondjuk a Kartner Strasse-től. Egyébként a tervezői (svéd) látásmód feltűnő, mert dominál a beépített beton, nagyok a terek, racionális a tervezés. Az itt élők mondják, hogy alaposan megváltozott az életmód az okos városrészben. A hétköznapok kényelmes lakásokban, családi körben és az internet hatósugarában zajlanak.

Mindennek fényében lehet érdekes a kérdés: lehet-e okosváros Szombathely? A vasi megyeszékhely az alábbi, napi problémákkal küzd a közösségi színtereken: kevés a parkoló, gyorsan elhasználódnak az utak, egyre több az autó és egyre lassúbb a közlekedés, a városszerkezet nem ekkora forgalomra van kitalálva, a közösségi szolgáltatások szintje jóindulattal is csak közepes. Urbanisztikai csapda, hogy az okosváros okos életmódot feltételez. Egy ilyen városban a legtöbben (lásd: környezettudatosság) hanyagolják a saját jármű használatát, fejlett tömegközlekedésre váltanak. Ezért nem kell sok parkoló, ezek helyén pedig zöldövezetet alakítanak ki.

Szombathelyen és a legtöbb magyar városban ezzel éppen ellentétes tendenciák zajlanak: a nagy lakossági nyomás miatt egyre több parkolót építenek, s bár a propaganda szintjén megjelennek az elektromos buszok, valójában öröm, ha egy-egy helyi járat lerobbanás nélkül a célba ér. Ami az önvezető autózást és buszozást illeti, azért az még odébb van. Ráadásul ez feltételez egyfajta felhasználói kultúrát, felelősséget. Az önvezető járművek leginkább nagy távon és egyenes szakaszokon jönnek be, egy szombathelyi városszerkezet számukra minimum rémálom.

Tehát mondjunk le az okosvárosról?  Korántsem. Mert nem csak közlekedés van, a szolgáltatások szintje és minősége is eltolhat egy városnyi közösséget ebbe az irányba. Például a korszerű postai szolgáltatások, a digitális ügyintézés, az internetes elérhetőség (wifi) általánossá tétele, a pihenő parkok, lakótelepi zöldövezetek, közösségi találkozó helyek kialakítása. Asperni kiruccanásunk során az tűnt fel igazán, hogy a városrész nélkülözi a zajos szórakozóhelyeket, de hangulatos bécsi kocsmákat is. Nincsenek szupermarketek, ellenben vannak kisboltok. Egy nagy zöld szigetnek tűnik az egész, amelyben leginkább a fiatal, gyermekes családok és az idősek érzik legjobban otthon magukat. De - mint jeleztük - a magas nívójú közösségi közlekedés miatt a belvárosi szórakozóhelyek átlag 15-20 percen belül elérhetők a metróval.

Szombathely a tömegközlekedésben sem igazán közelít az okosváros felé. A többszörösen átszervezett, állami irányítású, egyre öregebb buszparkkal dolgozó ex-Volánt ugyan biztatja gazdája elektromos buszokkal, de ez inkább az egyszeri, szovjet áruházi viccre hasonlít: kenyér nem, de Ariel mosópor kapható.

Aspern messze van, mi pedig maradjunk a kaptafánál: új parkolók, még több füstölgő jármű, még öregebb buszok, erodálódó szolgáltatások. Közepes stadionban mérve is legalább húsz kell ahhoz, hogy Szombathely nyugati mintájú okosváros lehessen és akkor hol vannak még a szurkolók!

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.