HIRDETÉS

Áramot vezett a zárkaajtóba két fogvatartott, hogy megöljék a börtönőrt

ugytudjuk.hu
2019. július 19. péntek, 16:10
Csapdát állítottak fel.

Egy 17 és egy 18 éves előzetes letartóztatásban lévő fogvatartott, akik egyébként féltestvérek, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik épületében, közös cellában várták korábbi ügyük kivizsgálását 2017 áprilisában. Egy zárkaellenőrzés után a zárka ajtajánál lévő villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták, amiket úgy állítottak be, hogy az ajtó kinyitása esetén érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.

 

Ezután, mivel tudták, hogy biztonsági kamerán keresztül figyelik őket, filctollal kezdtek a falra firkálni, hogy ezzel felhívják magukra a figyelmet. A körletben dolgozó biztonsági tiszt több felügyelő társával a zárkához ment, hogy intézkedjenek.

 

Az őrök nem tudták felkapcsolni a zárka mennyezeti világítását, mivel azt a két fogvatartott szintén szétszerelte. A körletfelügyelő ezt tapasztalva, a zárka fém ajtaját gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ekkor érintkezésbe lépett az útjába helyezett, feszültség alatt lévő vezetékkel, aminek következtében a fémajtó áram alá került, mivel a biztosítékok működésbe léptek, ezért szerencsére csak rövid időre.

 

Az ügyészség tájékoztatása szerint ez nem bírt az élet kioltására alkalmas erősséggel, de a halálos áramütés veszélye így is fennállt, ugyanis ha a vezeték más része érintkezett volna az ajtóval, ami nem csapja le az áramot, akkor a sötét zárkában a falból kiálló vezeték könnyen áramütést okozhatott volna.

 

A Fővárosi Főügyészség a két férfi ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. Az eljárás tárgyát a felnőttkorú terhelt esetében - egy szórakozóhelyi konfliktusból származó élet elleni cselekményre is figyelemmel - több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények is képezték.

 

A bíróság bűnösnek mondta ki vádlottakat, a felnőttkorú terheltet 10 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra, társát 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet – súlyosításra irányuló ügyészi és a vádlottak javára szóló védelmi fellebbezés miatt – nem jogerős.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás