Állókép üzemmódban a Vas megyei mozik

ugytudjuk.hu 2020-05-24 19:00:00
Megrengeti a közösségi szórakozást a járvány?

A lehető legrosszabbkor jött a koronavírusos járvány a vasi mozik szempontjából. Éppen hogy termőre fordultak a közösségi szórakozás helyei, - lecsapott a járvány és vele a karantén. A vírushelyzet nyomán elrendelt korlátozások ma is meghatározzák a műsorrendet. Nagyon úgy tűnik, egy ideig még az állókép üzemmód lesz a jellemző.

Összességében nem lehet panasz a vasi mozizásra. Az országos átlagot jócskán meghatározó erre felé a vizuális kultúra, jelzi ezt számos fesztivál, szaktábor, előadás, konferencia. A műfaj megtestesült zászlóshajója a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínház, amely már évek óta nyereséges és folyamatosan növelni képes a látogatói létszámot. Mayer Rudolf szakági vezető szerint ez köszönhető a hely multikulturális jellegének is, vagyis annak, hogy a filmek mellett kiállítások, koncertek, klubok, kulturális rendezvények színesítik a kínálatot.

Sárvári Kabos Filmszínház

Ám most itt a nagy kérdés. mit hoz a jövő? A szakember bízik abban, hogy nyáron újra indulhatnak a vetítések, de szerinte sem lesz könnyű ismét felvenni a tempót. Előnyt jelenthet, hogy a törzsközönség fiatal, ők hamarabb túltehetik magukat a vírus-frászon. Hogy jegyet váltsanak, ahhoz alapvetően jó filmek kellenek. A filmgyártás pedig jelenleg az egész világon leállt...   

De más, praktikusabb gondok is adódhatnak. Így a 1,5 méteres távolságtartás, amely ülésszám, így árbevétel csökkenést hozhat. Vagy a maszkolás: nagyon nem mindegy, hogy a helyfoglalásig, vagy az egész vetítés alatt kell-e majd viselni. Új rendelet jött ki a légkondicionálók használatáról, ez is érintheti az intézményt. Akkor még nem is szóltunk a plusz költségeket jelentő, folyamatos fertőtlenítésről, biztonsági előírások betartatásáról. A mozi vesztesége már most milliós, de a fenntartó önkormányzattól nagyságrendekkel többet vont el a kormány, segítségre tehát nem nagyon számíthatnak. Legjobb lenne tehát a gyors nyitás és újrakezdés.  

Körmendi moziépület. Nem a vírus zárta be

Hasonló cipőben járnak a városi mozik is. A szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház, amely teljesen megújult és joggal vívta ki a mozi szeretők rokonszenvét, márciustól zárva. Az önkormányzati tulajdonú intézményre sok pénzt költöttek, hozta is a magas nézőszámot, ám a lendület most megtört. Ugyanúgy, mint a fél évvel ezelőtt átadott, sárvári Kabos László Filmszínház esetében. A mozi az új Arénában kapott otthont, hamar kedvelté vált, 3D-s vetítésekre is alkalmas, korszerű technológiájú. Honlapjukon egy közlemény arról tájékoztat, hogy március 12-től szünetelnek. Ők is izgulhatnak: vajon mennyire szegte a kisvárosi közönség mozizási kedvét a járvány?  

Celldömölkön, a Kemenesaljai Művelődési Központban működik az Art Mozi. Az ajtók is zárva. Akárcsak a klubok, a városi könyvtár, a nagyterem.  Nem lesz egyszerű feladat az újraélesztés, ez a mozisok, a népművelők véleménye. (Akiket a vírus mellett most már egy törvény is sújt, szerte az országban. Az, ami elvette tőlük a közalkalmazotti státuszt).

Körmenden nem kellett vészhelyzetet nyilvánítani a mozizásban, mert már hosszú évek óta az van. Értve ez alatt, hogy nincs mozi a több mint 10 ezer lakosú városban. Pedig lenne rá igény. Egy korábban készült, turisztikai jellegű felmérés során, amelyben az a kérdés is szerepelt, miszerint: Ön mit hiányol leginkább a városban? – meglepően sokan jelölték meg a mozit, mint kulturális hiánycikket. Pedig itt is volt filmszínház, az épület ma is áll, de nagyon leromlott. Az önkormányzat próbálkozott, pályázott, civileket mozgósított, de nem jött össze a dolog. Azt a lehetőséget, amit a több mint 600 millióból felújított színházterem kínál, még nem használták ki.

Szentgotthárdi Csákányi Filmszínház

Kőszegen a Jurisics várban működik a Mozgó Mozi, amely enyhít a hiányon, de nem pótolhat egy igazi mozit annak minden kellékével. Igen, popcornnal, színes lampionokkal, sztárok óriásplakátjaival. Mert ezek is kellenek a hangulathoz. Vasváron sokáig, egészen a múlt század végéig megvolt ez, de aztán bezárták a mozgóképházat a városközpontban. Ahol 1914-től peregtek a kockák a Magyar Királyi Kávéház Mozgó Színházban, ahogy akkor a mozit hívták...

A filmek szerelmesei most abban reménykednek, hogy júniusban már oda ülhetnek a nagy, fehér vászon elé. Hogy átéljék azt a semmihez sem fogható közösségi élményt, amit csak egy mozi tud kínálni. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.