Ezzel a pár egyszerű megoldással, hatalmasat segíthetsz a pusztuló méhek helyzetén

BZ 2019-03-27 18:49:00
A nap szava: méhecskehotel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján tett közzé néhány videót, amin a méhecskehotelek működését mutatják be.

Ezek tulajdonképpen mindenféle emberalkotta tárgyak kis nyílásokkal, amikbe a növények beporzásában kiemelten fontos, magányos életmódot folytató méhfajok fészkelhetnek.

"Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra - még inkább az ember által biztosított kaptárakra - van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét." - írják a szakportálon.

Ezek a magányos méhek egyáltalán nem veszélyesek, egyedül repkednek, sok helyen megtalálhatóak, leginkább olyan környéken, ahol virágot látnak.

Napjainkra drasztikusan csökkent a növények beporzásában kiemelt repülő rovarok száma. A MME egy tanulmányra hivatkozva közölte, Németország védett területein több mint 75 %-kal csökkent a számuk. Na, ez a veszélyes, nem a Soros-terv. Most el lehet képzelni, mi lehet a nem védett, iparosodott mezőgazdaságnak köszönhetően vegyszerekkel kezelt területeken... Magyarországon ráadásul a nem megfelelően végzett szúnyogirtás tovább fokozza a problémát.

Mi magunk is segíthetünk:

Erkélyre, ablakpárkányra, virágládák közelébe, kertekbe telepíthetünk méhecskehotelt, vagy ahogy még emlegetik, darázsgarázst. A lényeg, hogy különböző fa, nád, vagy bármilyen 3-15 mm átmérőjű furatokkal rendelkező tárgyakból készüljenek.

Méhecskehotel téglában / Bee Hotel in a brick, Budapest (2018.04.15.)

Videó: Orbán Zoltán A videóhoz kapcsolódó cikket hamarosan itt olvashatja: ELŐKÉSZÜLETBEN A méhecske hotelekről (darázsgarázsokról) itt olvashat: http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program Felvétel: GoPro Hero4 Black, Polar Pro macro lens; Joby GorillaPod Action + GoPro Adapter JobyActGopro.

Ezek a nyílások olyan kicsi méretűek, hogy az érintett magányos rovarok bele tudnak fészkelni, de a veszélyes, csípős-szúrós, családokban élő darazsak nem tudnak beköltözni a szűk járatokba. Attól tehát nem kell tartani, hogy odacsábítjuk a nemkívánatos vendégeket is.

Akár egész közelről megfigyelhetjük ezeknek a barátságos rovarokat:

A méhecskehotel lakói nem bántanak II. / The Bee Hotel not dangerous II., Budapest (2018.04.15.)

Videó: Orbán Zoltán A videóhoz kapcsolódó cikket hamarosan itt olvashatja: ELŐKÉSZÜLETBEN A méhecske hotelekről (darázsgarázsokról) itt olvashat: http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program Felvétel: GoPro Hero4 Black; Joby GorillaPod Action + GoPro Adapter JobyActGopro.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?