Ezzel a pár egyszerű megoldással, hatalmasat segíthetsz a pusztuló méhek helyzetén

BZ 2019-03-27 18:49:00
A nap szava: méhecskehotel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján tett közzé néhány videót, amin a méhecskehotelek működését mutatják be.

Ezek tulajdonképpen mindenféle emberalkotta tárgyak kis nyílásokkal, amikbe a növények beporzásában kiemelten fontos, magányos életmódot folytató méhfajok fészkelhetnek.

"Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra - még inkább az ember által biztosított kaptárakra - van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét." - írják a szakportálon.

Ezek a magányos méhek egyáltalán nem veszélyesek, egyedül repkednek, sok helyen megtalálhatóak, leginkább olyan környéken, ahol virágot látnak.

Napjainkra drasztikusan csökkent a növények beporzásában kiemelt repülő rovarok száma. A MME egy tanulmányra hivatkozva közölte, Németország védett területein több mint 75 %-kal csökkent a számuk. Na, ez a veszélyes, nem a Soros-terv. Most el lehet képzelni, mi lehet a nem védett, iparosodott mezőgazdaságnak köszönhetően vegyszerekkel kezelt területeken... Magyarországon ráadásul a nem megfelelően végzett szúnyogirtás tovább fokozza a problémát.

Mi magunk is segíthetünk:

Erkélyre, ablakpárkányra, virágládák közelébe, kertekbe telepíthetünk méhecskehotelt, vagy ahogy még emlegetik, darázsgarázst. A lényeg, hogy különböző fa, nád, vagy bármilyen 3-15 mm átmérőjű furatokkal rendelkező tárgyakból készüljenek.

Méhecskehotel téglában / Bee Hotel in a brick, Budapest (2018.04.15.)

Videó: Orbán Zoltán A videóhoz kapcsolódó cikket hamarosan itt olvashatja: ELŐKÉSZÜLETBEN A méhecske hotelekről (darázsgarázsokról) itt olvashat: http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program Felvétel: GoPro Hero4 Black, Polar Pro macro lens; Joby GorillaPod Action + GoPro Adapter JobyActGopro.

Ezek a nyílások olyan kicsi méretűek, hogy az érintett magányos rovarok bele tudnak fészkelni, de a veszélyes, csípős-szúrós, családokban élő darazsak nem tudnak beköltözni a szűk járatokba. Attól tehát nem kell tartani, hogy odacsábítjuk a nemkívánatos vendégeket is.

Akár egész közelről megfigyelhetjük ezeknek a barátságos rovarokat:

A méhecskehotel lakói nem bántanak II. / The Bee Hotel not dangerous II., Budapest (2018.04.15.)

Videó: Orbán Zoltán A videóhoz kapcsolódó cikket hamarosan itt olvashatja: ELŐKÉSZÜLETBEN A méhecske hotelekről (darázsgarázsokról) itt olvashat: http://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program Felvétel: GoPro Hero4 Black; Joby GorillaPod Action + GoPro Adapter JobyActGopro.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.